Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

Nye tal fra SMVdanmark viser, at flertallet af virksomhederne ikke kender til mulighederne for støtte til elever og lærlinge med særlige udfordringer. Det rammer både samfundet, de unge og virksomhederne. SMVdanmark opfordrer til reform af støttesystemet.

Foto: 123RF.com

Der er i de seneste år sket en eksplosion i antallet af unge, der har særlige udfordringer eksempelvis i form af psykiske diagnoser. Flere unge med særlige udfordringer ender i dag uden for arbejdsmarkedet eller må opgive at gennemføre en uddannelse. En del af forklaringen kan ifølge erhvervsorganisationen SMVdanmark være, at de unge mangler støtte, mens de er i lære eller praktik.   

En ny analyse fra SMVdanmark med svar fra mere end 1.000 virksomheder viser, at 6 ud af 10 blandt de små og mellemstore virksomheder ikke kender til muligheden for, at elever og lærlinge med særlige udfordringer kan få hjælp til at gennemføre deres uddannelse ved hjælp af den såkaldte ”specialpædagogisk støtte” (SPS). Det gælder eksempelvis unge med læse- eller skrivevanskeligheder, ADHD, autisme eller andre psykiske udfordringer.  

Ifølge SMVdanmark koster det dyrt både menneskeligt og økonomisk, at mange unge med særlige udfordringer i dag ikke lykkes med at gennemføre en uddannelse.  

”Mange af de unge, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, har været startet på en erhvervsuddannelse og er faldet fra. En del af det frafald kan undgås, hvis der kommer mere støtte til elever og lærlinge under deres praktiktid i

virksomhederne” siger administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. Han henviser til, at praktiktiden udgør op imod 80 pct. af en erhvervsuddannelse.  

”Det nuværende system er lavet på et tidspunkt, hvor en meget lille andel af de unge havde behov for støtte. I dag er det på nogle uddannelser i omegnen af halvdelen af de unge, og her kan vi konstatere, at virksomhederne i dag står meget alene med at skulle håndtere unge med eksempelvis diagnoser. Derfor opfordrer vi til en politisk reform, der kan ændre på dette,” siger Jakob Brandt.  

Støtte mindsker frafald
Tidligere analyser har vist, at frafaldet er væsentligt lavere blandt de elever, der får støtte. På den baggrund kan mere støtte til elever under oplæringsperioder i virksomhederne ifølge SMVdanmark være med til at løse flere samfundsmæssige udfordringer.  

”Hvis flere elever og lærlinge får støtte til at gennemføre deres erhvervsuddannelser, så er det vores vurdering, at vi i Danmark får uddannet flere end 1.000 faglærte hvert år. Samtidig vil vi få gjort et voldsomt indhug i gruppen af unge, der står uden for arbejde og uddannelse” siger Jakob Brandt.  

Det er erhvervsskolernes ansvar, at eleverne får den støtte, de skal have, både mens de er på skole og under oplæring i virksomhederne. SMVdanmark foreslår en række tiltag for at nå i mål med ambitionen herunder obligatorisk oplysning fra erhvervsskolernes side om SPS til virksomheder og øremærkning af en del af SPS-midlerne direkte til oplæringssteder. Disse tiltag har til formål at sikre, at flere lærlinge får den nødvendige støtte, og at virksomheder bliver bedre informeret om deres muligheder og forpligtelser.  

Hele SMVdanmarks analyse kan læses her

Tal og fakta

  • SMVdanmarks analyse bygger på svar fra 1.142 virksomheder. Analysen viser, at 6 ud 10 virksomheder har ”intet” eller kun ”en smule” kendskab til mulighederne for, at lærlinge og elever med særlige udfordringer kan få støtte under deres praktiktid i virksomheden. Blandt de mindste virksomheder er det næsten 7 ud af 10, der ntet kendskab har.
  • Flere og flere unge har psykiske udfordringer. Antallet af børn og unge med psykiatriske diagnoser blandt 0-17-årige er steget med 39 pct de seneste ti år
  • Tidligere undersøgelser har vist, at det virker, når støtten kommer ud til eleverne. Eksempelvis er frafaldet for elever med handicap, der får SPS, 14 procentpoint lavere end tilfældet er for elever med handicap, der ikke får SPS.
  • En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser, at langt hovedparten af de SPS-ansvarlige på erhvervsskoler vurderer, at elever, der modtager SPS pga. psykiske funktionsnedsættelser også har brug for støtten i oplæringsperioderne, men at eleverne i mange tilfælde ikke får deres støtte med under praktiktiden, selvom de har brug for det.
  • Specialpædagogisk støtte (SPS) kan f.eks. gå til hjælpemidler, personlig assistance eller mentor/støttetimer

SMVdanmarks forslag til en reform af specialpædagogisk støtte på erhvervsuddannelserne:

  1. Der skal politisk sættes en ambition om, at flere elever skal have støtte med i deres læretid.
  2. Alle virksomheder skal automatisk informeres, hvis de har indgået en lærepladsaftale med en elev, der er godkendt til at få støtte.
  3. Mindst 25 pct. af støtten til elever med psykiske udfordringer skal øremærkes tiden på lærepladsen.
  4. Det bør være et fast spørgsmål i den årlige virksomhedstilfredsundersøgelse, om virksomheden er blevet tilstrækkeligt informeret om muligheden for SPS under oplæring.
  5. Erhvervsskolernes pligt til at vejlede virksomhederne om støttemuligheder skal skærpes.
  6. Støttepersonerne skal i højere grad have de nødvendige kompetencer, så de er i stand til at klæde virksomhederne på til at håndtere elever med særlige udfordringer.
  7. Systemet skal gøres administrativt lettere ved at gå fra, at støtten i dag skal søges hjem for hver elev til at skolerne administrerer støtten og Børne- og Undervisningsministeriet fører tilsyn gennem bl.a. stikprøvekontrol.

Relateret indhold

01.05.2024Designbase.dk

140 mio. kr. skal sikre mere liv i bymidter

01.05.2024Designbase.dk

Forbrugerne foretrækker at handle hos producenten

30.04.2024Designbase.dk

Sådan kan I lette likviditetspresset på jeres virksomhed

30.04.2024Designbase.dk

Unge under 18 år i sommerjobs?

29.04.2024Designbase.dk

Kunstig intelligens i detailhandlen

26.04.2024Designbase.dk

Detailhandlen forventer ikke længere prisfald

25.04.2024Designbase.dk

Messe Frankfurt tilbyder gratis onlineevents for alle

23.04.2024Designbase.dk

Den digitale sikkerhed halter hos danske SMV’er

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023