Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

EU har vedtaget et direktiv om lønåbenhed, der skal styrke anvendelsen af princippet om lige løn for lige arbejde eller arbejde af samme værdi mellem mænd og kvinder

Foto: 123RF.com

EU har vedtaget et direktiv om lønåbenhed, der skal styrke anvendelsen af princippet om lige løn for lige arbejde eller arbejde af samme værdi mellem mænd og kvinder. Det sker gennem krav om lønåbenhed og mekanismer til at håndhæve kravene.

Direktivet skal ifølge PwC hjælpe med at forhindre løndiskrimination på arbejdspladsen og bidrage til at lukke den ujusterede kønsbestemte lønforskel, som i 2021 var på omkring 13 % i gennemsnit i EU (knap 14 % i Danmark). Den lægger sig dermed også som et ekstra element i antidiskriminationslovgivningen.

Det er PwC's vurdering, at direktivet vil have betydelige konsekvenser for virksomheder i Danmark og det bredere EU. De fleste får behov for at træne ledere i at svare på de mange spørgsmål om løn, der forventeligt kommer. Mange vil skulle tilpasse sig til nye hr-processer, udvikle eller opdatere deres lønfilosofi, lønpolitik, jobarkitektur og ansættelseskontrakter, og nogle skal måske implementere nye it-værktøjer til at administrere data og rapporteringskrav.

Selv om der er meget, vi endnu ikke ved, kommer der uden tvivl mere åbenhed om løn som følge af direktivet, og det kræver tid at blive klar til det, lyder det fra PwC.

Hvornår træder direktivet i kraft?

Direktivet om lønåbenhed fastsætter en række minimumskrav i EU, og medlemsstaterne skal nu implementere kravene i deres nationale lovgivning. Det skal de gøre senest den 7. juni 2026, så der er stadig tid for jeres virksomhed til at forberede sig, lyder det.

”Der er fortsat mange udestående spørgsmål om, hvordan kravene rent praktisk bliver implementeret. Ligesom vi så det med aktionærrettighedsdirektivet i 2019, er det sandsynligt, at der i dansk lovgivning bliver anlagt en pragmatisk tilgang, så kravene bliver håndterbare for virksomheder af meget forskellig størrelse, fastslår PwC. Erfaringen fra andre EU-direktiver er endvidere, at der kan blive tale om en overgangsperiode.

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

04.06.2024Designbase.dk

Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

04.06.2024Designbase.dk

Nu ændres producentdefinition for producentansvar på emballage

03.06.2024Designbase.dk

Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

31.05.2024Treyd AB

Sponseret

6 måder du kan drage fordel af at bruge Treyd til at finansiere leverandørfakturaer

31.05.2024Designbase.dk

Spar penge: Sådan forhandles en lavere pris på betalingskortaftalen

30.05.2024Designbase.dk

Ny strategi skal styrke væksten i hele landet

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023