Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

Temu bryder reglerne om alt fra manglende beskyttelse af mindreårige til vildledning af forbrugerne. Det mener Forbrugerrådet Tænk og en række europæiske forbrugerorganisationer, som nu klager over den fremadstormende kinesiske platform. Klagen vækker begejstring hos Dansk Erhverv, som længe har råbt op om Temus tvivlsomme metoder

Foto: 123RF.com

Kinesiske Temu er trods advarsler om farlige produkter og dårlige brugeranmeldelser stormet frem blandt danske og europæiske forbrugere, og alle produktgrupper er ramt - også produkter til hjemmet fra boligtekstiler til dekoration, køkkenredskaber og service og glas.

Det er dog sket ved hjælp af ulovlige metoder, vurderer Forbrugerrådet Tænk, som i samarbejde med en række europæiske forbrugerorganisationer nu klager til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Temu. Organisationerne mener, at Temu bryder reglerne i Digital Service Act.

Temu anklages for at bruge ”Dark Patterns,” hvilket vil sige manipulerende digitale designs. Den kinesiske platform anklages også for at vildlede forbrugerne, gøre det svært at slette sin konto, skjule kontaktoplysninger om sælgerne på platformen og for ikke at beskytte mindreårige på platformen.

Glæde hos Dansk Erhverv

Klagen vækker stor begejstring hos Dansk Erhverv, forklarer Niels Ralund, som er E-handelsdirektør i Dansk Erhverv:

”Vi har længe råbt om Temus yderst tvivlsomme metoder på mange paramentre, og vi har i lang tid efterlyst, at de nationale myndigheder kommer på banen og sørger for, at de store platforme som Temu og Wish bliver kontrolleret. Derfor er vi glade for, at der nu sker noget.”

”Hvis Temu ikke overholder de få regler, de faktisk skal, så bliver det endnu mere urimeligt. For Temu skal i forvejen ikke leve op til de samme regler om eksempelvis produktsikkerhed, som danske og europæiske virksomheder bruger krudt på at overholde,” uddyber han og henviser til, at fordi Temu er en platform, så er virksomheden juridisk set ikke ansvarlige overfor myndighederne for lovligheden af de produkter, der bliver solgt af sælgere fra tredjelande via platformen.

Behov for ens regler

Klagen er en rigtig god start, og Niels Ralund håber, at den vil sætte gang i yderligere tiltag mod Temu:

”Det vigtigste skridt ville være at sikre, at Temu og andre onlinemarkedspladser skal spille efter nøjagtig de samme regler som de danske og europæiske virksomheder. Det vil eksempelvis betyde, at de ikke bare kan sende ikke-kontrollerede produkter fra tredjelande ind på det europæiske marked.”

Klager i flere lande – Temu retter ind

Det er ikke første gang, at Temu bliver anklaget for ulovligheder. I Tyskland har sammenslutningen af tyske forbrugerrettighedsorganisationer advaret Temu om, at de ville lægge sag an, hvis ikke Temu droppede deres ”arbitrære rabatter, tvivlsomme anmeldelser og manipulative designs.” Det har fået e-handelsgiganten til at rette ind og ændre adfærd.  

I Sydkorea har Temu efter flere sager om farlige produkter – blandt andet til børn – indgået en aftale med myndighederne om at forbedre produktsikkerheden. Samtidig undersøger myndighederne, om der skal laves en lov, der vil gøre Temu til juridisk ansvarlig for produktsikkerheden.

De sager giver Niels Ralund håb: ”Jeg tror ikke, at man skal tro, at Temu ikke ved, hvad de gør, men hvis klagerne kan få Temu til at overholde de regler, de rent faktisk er underlagt, så når vi et stykke. Imens vil vi så fortsat arbejde for, at de bliver underlagt de samme regler og kontroller, som deres konkurrenter er.”

www.danskerhverv.dk

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

04.06.2024Designbase.dk

Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

04.06.2024Designbase.dk

Nu ændres producentdefinition for producentansvar på emballage

03.06.2024Designbase.dk

Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

31.05.2024Treyd AB

Sponseret

6 måder du kan drage fordel af at bruge Treyd til at finansiere leverandørfakturaer

31.05.2024Designbase.dk

Spar penge: Sådan forhandles en lavere pris på betalingskortaftalen

30.05.2024Designbase.dk

Ny strategi skal styrke væksten i hele landet

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023