Fire makrotrends for de kommende år

I en keynote på The Inspired Home Show i Chicago kunne man i år høre TrendBibles Anna Ward fortælle om de kommende års makrotrends.

Anna Ward. Foto: The Inspired Home Show

Anna Ward, der til dagligt er consultancy innovations lead hos trendbureauet TrendBible, havde hjemmelivets fremtid i centrum. Makrotrends er de store trends, der kommer til at præge de kommende års designnarrativer, som dertil aktiverer brands, e-handel og detailhandel.

De fire trends

Det er de store emner som inflation, politisk ustabilitet og klimaforandring der ligger til grund for TrendsBibles 4 makrotrends. Forbrugeren forsøger at arbejde igennem de voldsomme bevægelser i tiden ved at stabe stabilitet og balance i deres hjemmeliv, hvilket de udtrykker kreativt og med deres kerneværdier og stil i fokus.

Midlertidig hjemmehøren

Der er stadigt flere forbrugere, der finder sig selv i midlertidige boligsituationer, der ifølge Anna Ward kan bestå af at bo sammen med fx forældre, jævnaldrende bofæller eller bo i lejebolig.

”Disse boligsituationer er drevet af nødvendighed og er alt andet end ideelle,” forklarer Anna Ward og fortæller, at det ikke længere kun er unge mennesker, men også folk i 30’erne og unge familier, der bor sådan. 

Rent emotionelt søger denne forbruger stabilitet og komfort, og søger derfor boligprodukter som er justerbare og modulære, og TrendBible opfordrer derfor industrien til at skabe produkter, der kan skabe en hjemlig atmosfære uden at have en for høj pris.

Trang til minimalisme

En understrøm til tidens high tech og højtydende samfund er et ønske hos forbrugeren om enkelhed og om at fokusere på én ide ad gangen - og gøre det godt. Trenden viser sig fx allerede hos de mennesker, der fx fravælger den digitaliserede livsstil og i stedet vælger at fokusere på, hvad de elsker.

”Den forhøjede opmærksomhed på vores værdisæt, og om vi lever op til det, er begyndt at diktere, hvem vi dater, hvilke virksomheder vi støtter, og fokuserer i højere grad på HVORFOR vi gør, som vi gør. Forbrugeren vil i stigende grad samle sig om nicheværdier, når de søger ligesindede livspartnere, venner og sociale rum,” siger Anna Ward.

Ejerskab

Det er både den bogstavelige betydning og den figurative, der er i spil i denne trend. Den bogstavelige betydning lægger op til forbrugernes manglende mulighed for at erstatte ødelagte boligprodukter, og at de derfor har et ønske om at kunne reparere, hvad de ejer. Den figurative betydning lægger mere op til forbrugernes ønske om at tage kontrol over de aspekter af deres liv, som de rent faktisk kan kontrollere. Anna Ward forklarer, at det i denne trend er et æresmærke i sig selv at være sparsommelig og påpasselig. Et tegn på denne trend kan ses i øget salg af den type produkter, der kan forøge andre produkters levetid, fx covers til elektronik, og opbevaringsprodukter til fødevarer, hvilket reducerer madspild.

Rebelsk kreativitet

Denne trend er baseret på en modreaktion til det Anna Ward kalder ”dommedagsnarrativet”, som forbrugerne har levet med i nogle år efterhånden. Her handler det for forbrugeren om at følge hjertet og ikke nødvendigvis hjernen og fokusere på, hvad man har fremfor, hvad man ikke har.
Eksempler på denne trend ses fx i, hvordan forbrugerne udtrykker en mere eklektisk stil som modvægt til at få at vide, hvordan de bør se ud – en slags antitrend. Det kan også komme til udtryk i den måde forbrugerne i højere grad omfavner rod i en forståelse af at dyrebar tid ikke behøver at gå til oprydning osv.

Latinskamerikansk kultur og stærke farver som trendnarrativ

Efter gennemgangen af de fire makrotrends løftede Anna Ward sløret for et af de fire designnarrativer, som TrendBible har udviklet for 2025: Estudio Futuro.

I denne trend ser TrendBible en positiv, farvemættet maksimalisme sætte dagsordenen for forbrugerne i 2025. Anna Ward beskriver det som ”livlig overflod, økopositiv, farvemættet, gadekulturelt, styrket og håndværksaktivisme”, som er drevet af latinamerikansk kultur og et ønske om fællesskab. Det gode håndværk er kombineret med moderne design.

”Maksimalistisk indretning stortrives i denne trend. Luksuriøs blank keramik kombineres med naturlige fibre og mejslede træoverflader”, forklarede Anna Ward.

Glæde og vitalitet repræsenteres i en række stærke farver, og formerne kan være organiske, takkede, spidse, uensartede og inspireret af bevægelse.

Se TrendBibles Anna Ward fortælle om fremtidens trends her.

IDL

Relateret indhold

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

16.05.2024Designbase.dk

Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

15.05.2024Designbase.dk

Mød en af designbranchens verdensstjerner

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Smukke vaser i 100% genanvendt glas

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023