Har du styr på forårets ferieplanlægning?

Foto: 123rf.com.

Forårets helligdage nærmer sig. Hvis din virksomhed overvejer at varsle ferie i løbet af foråret eller acceptere en medarbejders ferieønsker i samme periode, skal du huske, at medarbejderen har ret til tre ugers hovedferie i sammenhæng, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nogle virksomheder ønsker at holde lukket i forbindelse med forårets helligdage. Ligeledes er der mange medarbejdere, der gerne vil holde ekstra fri i påsken og på den indeklemte fredag efter Kristi himmelfartsdag.

Det er i den forbindelse vigtigt at huske, at al ferie er betalt ferie, hvis man ser bort fra helt nye medarbejdere på arbejdsmarkedet. Fordi al ferie er betalt ferie, skal ferien være optjent, når den afholdes. Du kan godt varsle ferien, selvom den ikke er optjent endnu, hvis ferien forventes optjent, før den skal holdes. Ferie kan først holdes måneden efter, at den er optjent. Du skal derfor være opmærksomme på, om medarbejderen kan nå at optjene nok betalte feriedage, hvis medarbejderen beder om ferie, eller du ønsker at varsle ferie.

Hvis der ikke er optjent nok betalte feriedage på afholdelsestidspunktet, er der mulighed for at indgå en aftale om betalt ferie på forskud.

Tre ugers sammenhængende sommerferie
Alle medarbejdere har ret til at holde tre ugers (15 dages) hovedferie i sammenhæng i hovedferieperioden fra den 1. maj – 30. september.

Du kan kun varsle afholdelse af hovedferie, hvis de tre uger er optjent på afholdelsestidspunktet. Hvis det ikke er tilfældet, kan du ikke gennemføre en varsling. Afholdelse af tre ugers hovedferie i september kan under alle omstændigheder kun ske efter aftale med medarbejderen.

Vær opmærksom på, at der først er opsparet 25 feriedage med udgangen af august måned. Hvis du ønsker at varsle hovedferie i juli måned, ”mangler” medarbejderen at optjene 4,16 feriedage, der først optjenes med udgangen af juli måned (2,08 dage) og udgangen af august måned (2,08 dage). Du skal derfor allerede nu være opmærksomme på, hvor mange feriedage du accepterer eller varsler til afholdelse i løbet af foråret.

Hvornår skal ferien varsles?
Hvis du ikke kan blive enige med medarbejderen om feriens placering, kan du varsle feriens placering. Hovedferie skal varsles med mindst tre måneders varsel, og restferie med mindst en måneds varsel.

Artikler

22.09.2023|Designbase.dk

Forbrugerombudsmanden: Virksomheder med digitale løsninger skal huske lovgivningen

22.09.2023|Designbase.dk

Når funktionalitet og æstetisk forenes

21.09.2023|Designbase.dk

Royal Copenhagen udpeger Jasper Toron Nielsen som ny Kreativ Direktør

21.09.2023|Designbase.dk

Sensommerdrømme

21.09.2023|Designbase.dk

Versace kommer til Norden

20.09.2023|Designbase.dk

Kontrasten er inspirationsgrundpillen i ny kollektion hos Paper Collective

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023