Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

Ny analyse: Større risiko for at falde fra erhvervsuddannelser som kønsminoritet

Foto: 123RF.com

Hver femte elev og studerende på en uddannelse har afbrudt den inden for fem år. Frafaldet er størst blandt mænd, hvor det er tættere på hver fjerde. Særligt markant er frafaldet på erhvervsuddannelserne, hvor mere end hver tredje elev, der begyndte på enten et grundforløb eller et hovedforløb i 2018, har afbrudt det inden for fem år. Det viser ny analyse fra Lederne, som forudser, at vi mister talenter og risikerer at gå glip af vigtig innovation og udvikling på arbejdspladserne.

Undersøgelsen viser også, at frafaldet er størst for det køn, som er en minoritet på en erhvervsuddannelse. På det hovedforløb, hvor tømrere og murere uddannes, er tæt på ni ud af ti mænd, og her har mere end halvdelen af de kvindelige elever fra 2018 ikke gennemført uddannelsen. Blandt mændene er det godt hver tredje. På hovedforløbet for mekanikere, hvor der også er flest mandlige elever, er næsten 60 procent af kvinderne faldet fra. Der er tilsvarende en større andel af mænd, der er faldet fra på de erhvervsuddannelser, hvor der er en klar overvægt af kvinder - eksempelvis inden for omsorg, sundhed og pædagogik.

Og det er et stort problem, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Nina Christine Schwarz fra Lederne.

”Det er ret voldsomme tal. Både for den enkelte elev, for virksomheder og for samfundet giver det store problemer, at minoritetskønnet falder fra i så voldsomt et omfang. Vi går glip af talent, og vi får et kønsopdelt arbejdsmarked og kan ende i store rekrutteringsudfordringer, hvis ikke den udvikling vendes,” siger Nina Christine Schwarz fra Lederne.

Hun peger på, at det er et problem, som kræver flere løsninger: 

”Det skal være interesser og kompetencer, der afgør studievalg. Ikke køn. Så der skal sættes ind på flere fronter. Uddannelsesvejledningen skal styrkes, så der ikke reproduceres stereotype forventninger. Virksomhederne skal eksponere rollemodeller og vise den rummelighed, som eksisterer på arbejdspladsen. Og så skal uddannelsesinstitutionerne arbejde strategisk med at samle og sprede studerende med minoritetskøn,” lyder nogle af hendes bud på en vej frem.

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023