Klassisk design gentænkt i nye materialer
Mater fejrer i år 70-års jubilæet for Ocean kollektionen, som blev skabt i 1955 af det anerkendte danske designerpar Nanna og Jørgen Ditzel. Mater har gentænkt kollektionen i genanvendte materialer, og dermed forenes nutiden med datidens design, og samtidig er man tro mod Ditzel-parrets vision om langtidsholdbart design.
Nanna og Jørgen Ditzels Ocean havemøbler fejrer 70 års jubilæum i en Mater-udgave i genanvendte materialer. Foto: Mater
Mater fejrer i år 70-års jubilæet for Ocean kollektionen, som blev skabt i 1955 af det anerkendte danske designerpar Nanna og Jørgen Ditzel. Som et vidnesbyrd om klassisk design har Mater siden 2019 gentænkt kollektionen i genanvendte materialer og forenet arv med innovation i et bud på, hvordan nutidens affaldsstrømme kan omdannes til smukke og holdbare møbler. Ved at forvandle affald til elegante, funktionelle produkter har Mater pustet nyt liv i den ikoniske serie og samtidigt været tro mod Ditzel-parrets vision om langtidsholdbart design.
Oprindeligt bar Ocean-kollektionen det enkle navn "havestol" og var designet med en ramme af rød- eller sortlakerede stålrør kombineret med et sæde af ask- eller teaktræsfiner. Stolen blev produceret af Poul Kolds Savværk i Kerteminde på Fyn.
I dag findes Ocean kollektionen i fire farver og er fremstillet af tre forskellige affaldsstrømme. Farverne 'Black' og 'Sand' er fremstillet af genanvendte fiskenet, mens den grønne variant produceres af genanvendt pharma plastikaffald som fx insulinpenne. Den nyeste udgave, 'Burnt Red', er skabt af genanvendt plast fra elektronisk affald som fx skærme, tastaturer og vaskemaskiner.
Delikat elegance
Inspireret af sommerfugles delikate elegance søgte Nanna Ditzel at skabe møbler, der udstrålede lethed og fluiditet. Selv 70 år senere er Ocean-serien stadig karakteriseret ved sin lette konstruktion, gentagne lameller og metalrammer, der er designet og testet til robust udendørsbrug. Kollektionen er konstrueret med henblik på adskillelse, hvilket gør det muligt at genanvende hver enkel komponent i sin reneste form, når møblet har udtjent sin levetid.
Nanna Dietzels sommerhus i Dronningmølle danner rammen om Ocean-serien. Foto: Mater
Ketil Årdal, CEO for Mater, kommenterer samarbejdet med Ditzel familien og udtaler "Hos Mater stræber vi efter at udfordre de traditionelle konventioner for møbelproduktion. Bæredygtig tænkning er i centrum for alle vores beslutninger, og vi udforsker konstant innovative materialer, der kan forvandle affald til smukke, holdbare produkter. Nanna & Jørgen Ditzels indflydelse på dansk design er dybtgående, og vi er utroligt stolte over at videreføre deres arv gennem Ocean kollektionen."
Dennie Ditzel, datter af Nanna og Jørgen Ditzel, kommenterer partnerskabet med Mater således: "Når noget fylder 70 år, kunne man tro, det ville se gammelt og slidt ud, men når man ser på Maters Ocean kollektion, ville man aldrig gætte, at designet har så mange år på bagen. Vi er begejstrede for, hvad Mater har opnået. Vores forældre designede havemøblet i 1955, da vi var små. De var et ungt par, der netop var flyttet i hus med have og havde brug for et sæt havemøbler - og når man er møbeldesigner, skaber man naturligvis selv, hvad man har brug for. Oprindeligt blev møblerne lavet af formpresset asketræ. Tillykke til de 'gamle' havemøbler og til Mater, som vi har haft et fantastisk samarbejde med."
Ved at omdanne affaldsmaterialer til tidløse møbler baner Mater vejen for en mere ansvarlig fremtid. Ocean kollektionen står som et vidnesbyrd på innovationens kraft og viser, at godt design transcenderer tid - en fejring af 70 års designarv, samtidig med at fremtidens muligheder omfavnes.
Billeder fra Nanna Ditzels sommerhus
Billederne til Ocean kollektionens 70-års kampagne er helt unikt skudt i Nanna Ditzels tidligere sommerhus, der i dag er ejet og beboet af Nanna Ditzels datter, Vita Ditzel, og hendes mand Søren. Sommerhuset ligger i Hornbæk og var i perioden (1963-1987) Nanna Ditzels fristed i det nord sjællandske sommerlandskab.
Huset er oprindeligt fra 1952, men udbygget af Ditzel med en atelier lignende tilbygning, der stadig er indrettet med sofaseng og skabe designet til stedet af Nanna Ditzel. Overalt i huset ses Nanna og Jørgens islæt i form af møbler og klenodier, der er gået i arv fra designerparret til deres børn. For eksempel centrerer sommerhusets sofaarrangementet sig om et markant, rundt tre-etagers sofabord i ahorn, som Ditzel designede i 1980’erne. Et bord, der både har en funktion og opleves som et skulpturelt
Mater Ocean arkivmateriale. Foto: Mater
element i rummet, som det er kende tegnet for mange af Ditzels designs. Bordet er flankeret af den elegante Mondial serie i organiske former og polstret i rødt tekstil – en møbelserie, der blev designet i 1978.
Q&A med Vita Ditzel, datter af Nanna Ditzel
Rød er en gennemgående farve i både interiør og bygningen – havde denne farve en special betydning for Nanna?
”Nanna var generelt meget glad for stærke farver, og den røde farve går igen i indretnin gen af hendes egne hjem siden midt 60’erne. Start skuddet til dette farvevalg kan ses i Vilette møblerne fra 1966, som Nanna brugte både i familiens hjem i Bagsværd og senere også i London. Jeg tror hun så den som en varm og glad farve, der er med til at skabe god stemning.”
Hvilken betydning har det for jer at leve videre med Nannas designs i jeres dagligdag?
Det er med stolthed, vi omgiver os med Nannas møbler i dagligdagen. Jeg er opvokset med hendes designs og sætter stor pris på både former, farver, anvendelighed og siddekomfort. Derudover synes vi, at hendes designs er smukke og i den grad holdbare.
Er der et bestemt stykke interiør fra huset, der har en særlig betydning for jer?
”Vi er meget glade for snedkerkøkkenet og klædeskabene, som Nanna selv designede. Derudover udgør Mondial serien og det store 3-etagers sofabord et helt centralt samlingspunkt i stuen, som vi ikke kan forestille os bedre.
Hvad var Nannas tilknytning til Dronningmølle (hvor hun tidligere havde sommerhus) og Hornbæk?
”Da Nanna var barn og ung, var hun mange somre på ferie i Nordsjælland med familien, hvor de lejede forskellige sommerhuse. Det var vigtigt for Nannas forældre, at familien kom på ferie og sommerhuslivet blev en del af Nannas dna. Under krigen foregik
Fra Nanna Dietzels sommerhus. Foto: Mater
turen til sommerlandet på cykel. Derudover havde hun som voksen gode venner i Nordsjælland blandt andet ægteparret Gunnar og Grete Aagaard Andersen, som boede i det, der i dag er museet Munkeruphus.
Nanna blev alene med sine tre døtre i foråret 1961, og hun har uden tvivl tænkt, at det var vigtigt at finde et sted, hvor familien kunne holde ferie. Hun købte sommerhuset i 1962, og familien holdt deres første sommerferie i Hornbæk i 1963.
Det var vigtigt for Nanna, at sommerhuset var let at nå fra København. Da Nanna og hendes daværende mand Kurt Heide besluttede sig for at flytte fra London i 1983, købte de sommerhuset i Dronningmølle, hvor de havde planer om at bo om sommeren, og samtidig indledte de jagten på en vinterbolig i Italien eller Spanien. Desværre blev Kurt syg og døde inden dette blev en realitet, men efter nogle års overvejelse og istandsættelse tog Nanna sommerhuset i Dronningmølle i brug i slutningen af 1986.
Hun valgte at beholde sommerhuset i Hornbæk til glæde for os tre døtre og vores familier som deltes om at bruge det. Det betød jo også, at vi kunne være tæt på Nanna i ferier og weekender.
Foto: Mater
Nanna har aldrig boet fast i sommerhuset (hverken i Hornbæk eller i Dronningmølle). Men hun har altid brugt begge huse meget. Da vi var børn, var vi i sommerhuset i alle ferier og i rigtig mange weekend er. Om sommeren var vi der i 7 uger i træk. Nanna kunne ikke holde ferie i 7 uger, men hun havde indrettet sig, så hun også kunne arbejde i sommerhuset, og så kunne hun let komme til København en gang om ugen for at holde møder m.m. Da Nanna boede i London, blev huset på Vibevej den danske base, og vi var stadig på lang sommerferie i Hornbæk hvert år.”