Møbelbranchens klimaudfordring: "Vil du beholde kunder? Tænk cirkulært!"

Møbelindustriens klimapåvirkning tages op på Göteborgs møbelmesse.

Foto: Möbelmässan Göteborg

"For at fastholde fremtidens kunder skal møbelvirksomhederne være transparente. Med stort set alt," siger Maria Soxbo, en engageret journalist og forfatter, der holder foredrag om klima og indretning på Möbelmässan Göteborg,

Møbelvirksomhedernes ansvar for en bæredygtig fremtid er en vigtig del af programmet på Göteborgs møbelmesse den 16.-18. september. "Jeg vil gerne tale om nye forbrugsmønstre og vise udstillerne, hvordan de skal tænke," siger Maria Soxbo, der har skrevet meget om indretning og klima, og som har udgivet flere bøger med et bæredygtighedstema.
 

Maria Soxbo. Foto: Möbelmässan Göteborg/Andy Prhat

Hun er også medstifter af Climate Club med 40.000 følgere på Instagram, der er åben for alle, der ønsker at blive involveret i problemet.

Kunden bliver mere og mere belæst

Maria opfordrer møbelvirksomheder til at tænke cirkulært, ikke mindst for at fastholde deres kunder. At påvirke og træffe bevidste valg om alt fra råvareindkøb til forarbejdning, fremstillingsprocesser, logistik og transport.

"Det vil jeg tale meget om på møbelmessen", siger hun. “Fremtidens forbrugere bliver stadig mere belæste, omhyggelige og nysgerrige. Derfor gavner det virksomhederne enormt at blive transparente – om alt. Åbent at vise, hvordan man arbejder for at reducere klimapåvirkningen og dermed opbygge troværdighed”.
Hun vil have virksomheder til for deres egen og klimaets skyld at forklare præcis, hvor råmaterialet kommer fra, hvordan man producerer, hvordan man arbejder for at reducere affald, hvordan man genanvender materialer, der ikke kan genbruges. Der vil med garanti også være strengere lovkrav på alle områder i fremtiden, så smarte virksomheder gør jobbet lige nu.

Tilbyd istandsættelse!

Klimabevidste forbrugere ønsker også at kunne beholde det så længe som muligt, når de først har købt et møbel. “Det skal virksomhederne gøre nemmere. For eksempel ved at blive god til at tilbyde reservedele, forklare, hvordan man passer på møblerne, så de holder, og også tilbyde istandsættelse af møbler – såsom ompolstring og skruning”. Maria mener, at denne type tilbud kan være en konkurrencefordel.

"Jeg synes også, at virksomheder skal være bedre til at tilbyde brugt. Hvis du har lavet kvalitetsmøbler, kan du tilbyde at købe det, reparere det og derefter sælge det en anden gang”.

Vil have producentansvar

For at fjerne det modsatte, altså møbler, der let falder fra hinanden og ikke holder i længden – og samtidig øge kvalitetsbevidstheden – ønsker Maria Soxbo øgede krav til branchen.

"Der skal være et producentansvar, som blandt andet sikrer, at møblerne kan repareres. Det er her, politikerne skal ind i billedet og beskytte forbrugerne. Jeg vil gerne se strengere instrumenter og lovgivning”.

Kortvarige tendenser – et problem

Ønsket om at lave en make-over, ommøblere, ændre køkkenet, ændre farveskemaet i hjemmet er stærkt blandt mange forbrugere. Det vil sige det kortvarige perspektiv: ud med det gamle, ind med det nye. Hvordan ser du på det? "Det er helt sikkert et problem. Indretningstrends bevæger sig hurtigere, ligesom tøjmode”, siger Maria Soxbo.
Hun peger på forbrugerundersøgelser, der viser, at indretning er den kategori, hvor folk fejlbedømmer deres egen adfærd mest. Vi køber mere boligindretning, end vi tror, simpelthen overforbrug.– Som forbruger tror jeg, vi skal praktisere nydelse i stedet for fornyelse.– Hvis vi er glade i vores hjem, gør det ikke så meget, at trenden siger, at køkkenet faktisk skal være grønt i stedet for gråt. Et hjem er bygget for livet, ikke for en sæson.

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

16.07.2024Designbase.dk

FableWood finansierer produktionen gennem crowdfunding

16.07.2024Designbase.dk

Gulvtæppeboom på Heimtextil 2025

15.07.2024Designbase.dk

Lad livsstil og følelse styre indretningen "Ufuldkommen perfektion"

11.07.2024Designbase.dk

Et 250-årigt væksteventyr

11.07.2024Designbase.dk

Tidløse designprincipper

11.07.2024Designbase.dk

Nordstil med nyt tiltag: Ethical Style by Nordstil

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023