Modeugen vil øge ambitionerne i sine minimumskrav

Copenhagen Fashion Week vil motivere branchen til bæredygtighed, men det er svært. Krav fra EU lægger pres, som branchens virksomheder ikke er klar til.

Alt det smukke i modebranchen sidder på toppen af massive klima-, miljø- og menneskerettighedsudfordringer. Copenhagen Fashion Week er den eneste modeuge i verden med minimumskrav til deltagende brands.. Foto: 123rf.com

Mandag begyndte en ny Copenhagen Fashion Week, hvor tøjmærker viser deres nye kollektioner frem til indkøbere og modeinteresserede.

 Modeugen vil gerne arbejde for at fokus på bæredygtighed stiger i branchen og indførte derfor sidste år 18 bæredygtige minimumskrav.

 ”Vi er den eneste modeuge i verden, der har indført bæredygtighedskrav. Alle brands skal kunne leve op til de krav for at kunne blive optaget i vores modeuge”, siger Cecilie Thorsmark, der er administrerende direktør for Copenhagen Fashion Week.

Læs også: Modebranchen: Grøn omstilling bliver en helt ny virkelighed

Det førte dog langt fra til jubel blandt grønne interesseorganisationer og forskere, som beskyldte initiativet for at være enten greenwashing, eller at manglede ambitioner.

Cecilie Thorsmark anerkender kritikken af ambitionsniveauet, men ser det som et resultat af at nutiden dømmer fortiden i et felt, der er i rivende udvikling. 

”Den kritik er for så vidt berettiget. Vi udviklede vores minimumsstandarder i 2019, og så gav vi branchen tre år til at arbejde hen imod dem og forbedre deres forhold. Så allerede i 2023, da de trådte i kraft, var de jo ikke lige så ambitiøse, som da vi udviklede dem i 2019. Og det er også derfor, at vi årligt fremadrettet kommer til at udvikle kravene, så de afspejler ny viden og lovgivning på området,” siger hun til Ritzau.

Dumt at skælde ud på de eneste, der prøver

Dansk Mode og Tekstils (DM&T) CSR- og bæredygtighedschef, Marie Busck, slog ved modeugen i august 2023 i en kronik i Information på tromme for, at man skruede lidt ned for kritikken. 

” I min optik bidrager modeugen med sine krav til at skabe en positiv forandring, og det er ærgerligt, at den eneste modeuge i verden, der rent faktisk stiller krav, skal udsættes for så massiv kritik for ikke at have et perfekt sæt af krav,” skrev hun. 

DM&T’s øjne er dog vidt åbne i forhold til, at modeugens minimumskrav ikke kommer til at skabe en bæredygtig revolution hverken i forbruget eller i branchen. Marie Busck fremhæver at der er brug for alle gode initiativer for at skabe forandring – bl.a. en nuanceret debat. 

Virksomheder er ikke klar til nye krav

Marie Busck ønskede sig i kronikken en national tekstilstrategi. Sådan en har Danmark stadig ikke, men det har EU. Og den vil ifølge DM&T’s adm. direktør, Thomas Klausen, ”sætte spor i alle led af virksomhedens værdikæde og ændre branchen radikalt for altid”. 

Det skrev DetailWatch i april 2023, hvor de samtidig kunne fortælle, at det på det tidspunkt kun var lidt over 50 procent af lederne i den danske modebranche, der var bekendt med strategien, ifølge brancheorganisationens årlige undersøgelse af bæredygtighedsarbejdet branchen. 

Læs også: Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

I samme artikel kunne man læse, at den danske branche indtil videre mest havde fokus på at genanvende fibre til at producere nye tekstiler, men at ”udfordringen med overproduktion og overforbrug løses ikke kun af at erstatte nye fibre med genanvendte fibre”. Og at de tre største udfordringer for virksomhederne var ”manglende tid og medarbejdere med kompetencer inden for bæredygtighed, for lidt ressourcer til at gennemføre de grønne tiltag og en usikker gevinst”.

Relateret indhold

18.07.2024Designbase.dk

Amazon: Kom med på en rejse på en platform i vækst

18.07.2024Designbase.dk

Nye global platform for cirkulær økonomi

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023