Ni designvirksomheder kæmper om den norske branches vigtigste priser

De har blandt andet skabt nye markeder, støvet gammelt designguld af og fordoblet salget til USA. Nu er de blevet nomineret til den norske industridesignindustris prestigefyldte branchepriser.

Hadeland Glassverks Crystal Stone-serie er nominert til Årets produkt. Foto: Hadelands Glassverk

Allerede torsdag i denne uge afgøres det, hvem der vinder priserne Export Company of the Year, Product of the Year, Brand Builder of the Year og Classics Award.  Det sker under den årlige industridag i Oslo.  

De nominerede er Aclima, Devold, Fora Form, Hadeland Glassverk, Heymat, LK Hjelle, Lundhs, Porsgrunds Porselænsfabrik og Wik & Walsøe. 

"Her finder vi både tradition i verdensklasse og innovation. De ni aktører udvikler efterspurgte norske produkter af høj kvalitet og gør sig gældende på hjemme- og eksportmarkederne i konkurrence med både andre designlande og billige kopier. Vi glæder os til at kåre årets allerbedste designvirksomheder, siger Egil Sundet. Han er brancheleder i den norske designindustri, som uddeler de fire priser. 

Udover at være nomineret til Classic Award har Hadeland Glassverk også to nomineringer i kategorien Årets Produkt. Det er første gang, at en virksomhed har haft tre nomineringer i de samme priser. 

Årets Eksportvirksomhed - nomineret: Devold 

Lige siden 1853 har Devold udviklet uldprodukter, der beskytter mennesker mod elementerne. Historiske brugere omfatter Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth. Nu klæder flere og flere europæere, amerikanere og canadiere sig også i norsk uldtøj.   

"Vi er i dag til stede i 32 lande, og vores eksportandel er omkring 40 procent. Salget er højest i Norden og i landene omkring Alperne, og vi ser, at hele produktsortimentet, fra uldundertøj og trøjer til mere teknisk sportstøj, rammer de internationale markeder," siger Øystein Vikingsen Fauske, adm. direktør i Devold. 

Den Langevåg-baserede virksomhed arbejder nu på at styrke sin position i Europa og Nordamerika. 

Årets Eksportvirksomhed - nomineret: Heymat 

På få år har Heymat forvandlet dørmåtten fra en nødvendighed, der ikke får megen opmærksomhed, til at blive et designobjekt, der løfter et gennemtænkt interiør og er i stil med resten af hjemmet. 

"Vores opskrift på succes er at kombinere solid faglig ekspertise fra den professionelle dørmåtteindustri med samarbejde med dygtige norske designere," siger Sonja Djønne, grundlægger af Heymat. 

"Vores eksportrate var 54 procent i 2023 sammenlignet med 34 procent året før. USA er vores største marked. Vores måtter er virkelig blevet taget godt imod her, og sidste år fordoblede vi vores salg på det amerikanske marked," siger Cecilie Garfalk, CEO i Heymat. 

Årets Eksportvirksomhed - nomineret: Lundhs 

I de seneste årtier er brugen af natursten faldet til fordel for kunstige materialer. Naturstensproducenten Lundhs i Larvik forstod, at de stod over for en eksistentiel trussel. De besluttede at fokusere længere nede i værdikæden. 

Lundhs er nomineret til prisen Årets eksportbedrift. Foto: Morten Rakke

"Vi har måske verdens fineste natursten, men hvis ingen kender til dem, bliver vi ikke udvalgt. Derfor arbejder vi på at opbygge et stærkt globalt brand: Lundhs Real Stone. Ved at promovere stenenes æstetik og fordele over for husejere, arkitekter, entreprenører og bygherrer skaber vi øget efterspørgsel," siger Thor-Anders Lundh Håkestad, administrerende direktør i Lundhs. 

I løbet af året producerer Lundhs omkring 40.000 kvadratmeter kampesten. Hele 99 procent af disse blokke eksporteres. 

Årets produkt - nomineret: Stolen "Atrium" af Fora Form 

Da den prisvindende designduo Anderssen & Voll skulle skabe en ny stol til Fora Form, var beskeden klar: Design en stol, der er så enkel, at den bliver tidløs. 

"Vores møbler holder i evigheder, så designets udseende skal holde lige så længe. For at finde det udtryk spurgte designerne sig selv, hvordan et barn ville tegne en stol. Resultatet er en elegant finérstol med mange forskellige stel, der gør, at produktet passer lige så godt i en kantine som i et projektrum," siger Pål Eid-Hviding, marketingchef hos Fora Form.  

Fora Form er nominert til Årets produkt-pris for stolen Atrium. Foto: Fora Form

Efter godt et år på markedet er Atrium blevet Fora Forms næstbedst sælgende stol. Den udgør 17 procent af Ørsta-selskabets omsætning i segmentet.

Årets produkt - nomineret: Lampen "Crystal Stone" af Hadeland Glassverk 

I foråret 2023 lancerede Hadeland Glassverk Crystal Stone, en anderledes og iøjnefaldende serie af mundblæste lamper rettet mod både private kunder og erhvervsmarkedet.  

"Lamperne er blevet taget til sig af mange af vores 100 forhandlere i Norge, og flere og flere indretningsarkitekter inkorporerer lamperne i deres projekter. På eksportsiden har vi blandt andet modtaget lamperne i den eksklusive britiske møbel- og interiørkæde Heal's Furniture samt i den tyske Licht by Horst og Remagen Licht," siger Sandblom. 

Årets produkt - nomineret: Glasserien "Icon" af Hadeland Glassverk 

Vinen er stadig i vinden, men det er vinglassene, der er den nye vin. Flere og flere nordmænd er ikke kun optaget af, hvad de drikker, men også hvad de drikker af. 

"Derfor er vi gået sammen med nogle af landets førende vinkendere om at producere vinglas i verdensklasse," siger Sofia Sandblom. 

Icon-serien henvender sig til både privat- og erhvervsmarkedet og er købt af Michelin-restauranter som Statholdergaarden og Stallen. Brillerne har modtaget brede og positive anmeldelser i både faglige organer og sociale medier og har 22 millioner visninger på TikTok. 

Classic Award - nomineret: "Arkivserie" af Hadeland Glassverk 

Fra 1930'erne til 60'erne var Hadeland Glassverk en af Norges største belysningsleverandører. Derefter fulgte flere årtier, hvor den traditionelle håndværksvirksomhed koncentrerede sig om sine mange glasprodukter, men i 2019 fik de klassiske lamper et comeback i Hadeland Glassverk. Derefter blev arkivserien med Jonas Hidle, Arnulf Bjørshol og Kjell Munch relanceret. 

"Det er otte klassiske og tidløse lamper, der passer ind i både moderne og mere traditionelle hjem samt hoteller, restauranter og offentlige bygninger. Siden lanceringen for fem år siden har salget været solidt både i Norge, Europa, Japan og USA, fortæller Sofia Sandblom i Hadeland Glassverk. 

Classic Award - nomineret: "Siesta" af LK Hjelle 

I norsk møbeldesignhistorie optræder Ingmar Rellings navn med guldbogstaver. Lænestolen Siesta betragtes af mange som hans hovedværk, og under LK Hjelles høje beskyttelse er den lige så relevant i dag, som da den blev lanceret for snart 60 år siden. 

Ingmar Rellings idé var at designe en let og komfortabel lænestol med god brug af materialer og udskiftelige dele, tilpasset rationel produktion og lav transportvolumen. 

Siesta eksporteres i dag til en række lande og er et af de vigtigste produkter i LK Hjelles sortiment. 

Classic Award - nomineret: "Spire" af Porsgrunds Porselænsfabrik 

Da Spire-serien gik ud af produktion for en del år siden, blev den hurtigt et af de mest populære og efterspurgte stel på brugtmarkedet. Nu er Konrad Galaaens gamle designikon relanceret og er blevet en af Porsgrunds Porselænsfabriks bestsellere. 

"Vi har redesignet Spire, så stellet kan bruges sammen med dele fra 50'erne og 60'erne. De, der har arvet eller købt Spire brugt, skal let kunne bruge nye og gamle dele sammen. 

Årets Brand Builder - nomineret: Aclima 

85 år efter starten som producent af filtsåler baseret på uldaffald er Aclima i dag et velkendt brand og leverandør af kvalitetsuldprodukter til både voksne og børn samt professionelle brugere som politi, brandvæsen og militær. 

"Vi har en kompromisløs holdning til kvalitet, og det gælder alt, hvad vi gør. Derfor er nomineringen til denne pris en meget stor anerkendelse til alle os, der hver dag arbejder på at opbygge Aclima brandet. Det er rigtig sjovt, siger marketingchef Ole Magnus Halvorsen. 

Årets Brand Builder - nomineret: Wik & Walsøe 

Wik & Walsøe blev grundlagt i 2006 og blev hurtigt en stærk, klar og kvalitetsbevidst stemme i nordisk design. Fra hovedkvarteret på Kråkerøy designer og skaber iværksættervirksomheden glas- og porcelænsprodukter til både hverdag og fest. 

"At blive nomineret til denne pris er en ære. Vi er en lille tegnestue med store ambitioner, og jeg er stolt over, at vores arbejde bliver bemærket og værdsat som sådan. For os er det en bekræftelse på, at vi styrer Wik &. Walsøe-brandet på den måde, vi ønsker, siger designer, iværksætter og CEO Linda Svedal Walsøe. 

Relateret indhold

29.05.2024Designbase.dk

Direkte-til-forbruger er det nye ”sort”

29.05.2024Designbase.dk

UMAGE vinder årets Red Dot designpris

23.05.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Her skabes drømme

22.05.2024Sirius

Sponseret

SIRIUS Sam

22.05.2024Hippie de Luxe

Sponseret

Sommerens glas fra La Rochère

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023