Orbitu gentænker cirkulær økonomi i møbelbranchen

Iværksættervirksomheden Orbitu er på en bæredygtig mission med et smart koncept, der skal aflaste detailbutikker, som kan have svært ved at sælge returssager, der ikke lever op til de interne kvalitetskrav. “Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen, – og at møblerne får et videre liv”, fortæller en af Orbitus partnere.

Orbitu henter returssager eller andre varer, som detailhandlere ikke kan sælge videre. Foto: Orbitu..

Genbrug, cirkulær økonomi og bæredygtighed i møbelindustrien er relevant som aldrig før. Flere og flere producenter udvikler tiltag og initiativer, der imødekommer behovet for produkter, som skåner miljøet og klodens ressourcer. Hos startup-virksomheden Orbitu er det hele eksistensgrundlaget.

“Vi er en lille virksomhed, der er etableret med hjertet. Vores mission er at sørge for, at der er mindre spild i møbelproduktionen. Og det værste, der kan ske i den sammenhæng, er jo, at et møbel, der egentlig er fint og nyt, men med en lille skramme eller brudt emballage bare bliver sendt til destruktion, fordi det ikke kan passe ind i producentens eller forhandlerens forsyningskæde. Der vil vi gerne gøre en forskel”, fortæller Lars Bertolt, som er partner i Orbitu.

Virksomhedens koncept er enkelt. Hos forhandlere, hvor det er omkostningsfuldt at håndtere reklamationssager eller sælge returvarer, henter Orbitu disse, og der aftales en procentsats, når de sælges videre gennem Orbitus egen hjemmeside eller fra varehuset i Søborg.

“Når vi sælger tingene videre, kan man stille sig selv det spørgsmål, om vi så ikke kommer i konkurrence med producenten selv. Men medmindre vi har aftalt det specifikt med producenten, så reklamerer vi ikke med brandnavn eller modelnavn - så hedder det jo bare en reol eller en sofa”, påpeger Lars Bertolt og uddyber:

“Vi rammer kun de kunder, der i forvejen er ude at kigge efter noget, der er brugt og ligger i den helt billige ende af prisskalaen. Vi lægger vægt på bæredygtigheden og på, at man kan få nogle gode møbler til en billig pris. Hele vores sortiment er grundlæggende genbrugsmøbler. Så det bliver ikke noget, der tangerer en konkurrencesituation i forhold til de oprindelige producenter”.

Præmissen er en slags kredsløb, hvor cirkulær økonomi bruges til at gentænke måden, der genbruges på. Således kan Orbitus forretning være slags hjælpende hånd i møbelbranchens udvikling mod en grønnere industri. 

Og cirkulære processer og bæredygtighed er, ifølge Lars Bertolt, netop drivkræfterne bag virksomhedens koncept.

“Vi vil sørge for, at færre ting ender på lossepladsen - det, at møblerne får et videre liv. Der er selvfølgelig nogle producenter – hvilket vi synes er rigtig godt – der selv kan håndtere det her og måske upcycler eller har et outlet. Men for dem, som ikke har mulighed for det, kan det både koste tid, penge og lagerkapacitet - og det kan koste på bæredygtighedskontoen, da man ender med at sende et helt nyt møbel, der har krævet en masse ressourcer at producere, til destruktion, kun fordi der er en lille ridse i hjørnet,  eller fordi benet er lidt skævt”, siger han.

Relateret indhold

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

15.05.2024Designbase.dk

Drop udsagn som ”CO2-neutral”

13.05.2024Kop & Kande

Sponseret

Kop & Kande sender massiv støtte til Julemærkehjemmene

13.05.2024Designbase.dk

Nu skal du indberette din emballage for 2024: Sådan gør du

09.05.2024Designbase.dk

Søg kapital til din virksomhed

09.05.2024Designbase.dk

Decoding Global Talent: Udenlandsk arbejdskraft vil gerne Danmark

08.05.2024Designbase.dk

Affaldssortering: Hvem har ansvaret i butikken

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023