spoga+gafa står klar med trends og nye produkter til udendørssæsonen

Nu er tiden inde til haveinspiration fra spoga+gafa. Messen løfter sløret for, hvad fokuspunkterne vil være i denne sæsons udendørsprodukter.

Som den måske største have- og livsstilsmesse, er nye produkter i den grønne industri omdrejningspunktet for spoga+gafa år efter år. Hvor DIY-butikker, havecentre, grillforhandlere og møbelmarkeder fra hele verden i over 60 år har købt deres sæsonbetonede produkter, er der – grundet pandemien – en gabende tomhed i de 14 haller, som normalt er fyldt til randen med inspirerende haver. 

Det er måske også på grund af pandemien, at nu vi som aldrig før søger tilflugt i haverne, på altanerne og terrasserne. Og det giver haveindustrien et kæmpe boost. Nu giver spoga+gafa et indblik i, hvad der netop vil fange forbrugernes blik når det kommer til havelivet.

Stue under åben himmel: Haven som et sted man trækker sig tilbage
Havearbejdet har vendt sig mod fremtiden: Efter såning af frø følger vækst og tilkomsten af blomster. Denne målrettethed kan hjælpe med at forme ens liv, især i disse anderledes tider. Som et sted til fordybelse og fornyelse spiller haven derfor en stadig vigtigere rolle - hvad enten det er for gartnerne og planterne, for samværet eller rekreation. Pandemien har fremskyndet en tendens, der allerede var tilstede i forvejen, nemlig at gøre udearealet til en "grøn stue". 

Grænserne mellem inde og ude smelter sammen, og møbler til begge områder adskiller sig næsten ikke fra hinanden længere. Usædvanligt lave sofaer, lænestole og liggestole tager terrassen med storm. Frit kombinerbare loungemøbler giver masser af plads udendørs og kan udvides på en modulær måde. Scalerbare borde, bænke og stole med en højere siddestilling muliggør afslappet spisning i det fri. Og hjemmekontoret kan også flyttes udendørs i dag takket være komfortable og vejrbestandige hjemmemøbler.

“Grøn livsstil”: Naturen som inspirationskilde
Ønsket om en sund livsstil tæt på naturen er ikke kun vokset siden  coronavirussens indtog. Planter fremmer sundhed og skaber et miljø for velvære. Havearbejde og dyrkning af egne urter og grøntsager er på mode. Forhøjede blomsterbede, miniature drivhuse og plantehylder bliver stadig mere populære i både den udendørs og indendørs havebranche. 

‘Naturlighed’ er også mottoet for flere havemøbler og accessoires i den nuværende sæson. Som “autentiske” materialer giver naturligt træ, rattan eller linned en nærhed til naturen såvel som dæmpede og naturlige nuancer. Dette gælder hele værdikæden igennem frem til selve behandlingen af produkterne.  

Gå grøn: Haven bliver mere bæredygtig
I dag bruger mange mennesker “grønne” produkter som udtryk for en mere ansvarlig livsstil. Den bæredygtige have er derfor et kernetema hos spoga+gafa, med flere og flere virksomheder i industrien, der lægger vægt på bæredygtigheden i deres produkter. 

For eksempel producerer virksomheder af havemøbler eller potteplanter i stigende grad nye modeller i genbrugsmaterialer. Gammelt træ fra hytter eller både og genanvendt plast fra havene og husholdninger bliver brugt. Dette gælder også tekstil og organiske restmaterialer. Kollektionerne får navne som "Green Basics", "Greenline" eller "Go Green", så der henvises til den "grønne" produktion. Flere og flere genanvendte produkter er i sig selv også genanvendelige for at sikre en lukket materialecyklus. 

Less is more: En lethed gennemsyrer designet
Man kan godt kalde tiden i dag for tung. Derfor er det rart at have mulighed for at lette stemningen i haven. Mange udendørsmøbler bliver mere strømlinede og luftige. Overdådigheden er ikke længere i fokus, i stedet er designet bestemt af det “no-frill” udtryk, der udstråler en nonchalant elegance. Lyseblå, rød og orange samt friske pastelnuancer understreger letheden i udendørsdesignets formsprog. 

Gyngestole, polstrede hængekøjer og hængestole bringer både momentum og stilstand til terrassen eller balkonen. Runde loungeelementer skaber et kurvet siddelandskab, og får således også atmosfæren i bevægelse. Multifunktionelle møbler, hvor ryg, arme og sæder kan justeres eller omplaceres, er ligeledes fleksible. Her kombineres nemt materialer som aluminium, teak, keramik og vandtætte udendørsmaterialer. Nye parasoller i et bredt udvalg af farver og materialer inviterer også forbrugerne til at mixe og matche.

Smart havearbejde: Digitale elementer gør havearbejdet nemmere
Digitaliseringen har så sandelig fået et boost siden pandemien har tvunget flere detailhandlere til at gå online. Dette gælder også haveindustrien. Digitale løsninger har været en vigtig drivkraft for haveredskaber i en længere periode. I mellemtiden udgør robotplæneklippere og automatiske vandingssystemer en stor del af standardudstyret hos flere hobbygartnere. Modeller forbedres ved hjælp af smarte funktioner, der sparer endnu mere tid og energi. 

For eksempel optimeres plæneklipning og kunstvanding med sensorer, der måler temperaturen og fugtigheden i jorden. En netværksstyring sikrer et effektivt vand- og elforbrug. Mange haveapparater er derudover udstyret med højtydende batteripakker og kan genoplades via solmoduler. Dette hindrer både bunker af kabler såvel som nye batteripakker til dæmpbare LED’er på parasoller.

Afslappet spisning: Udendørskøkkener optimeres
I tider med rejserestriktioner, kan madlavning under åben himmel give en følelse af frihed og ferie. Derudover er måltider tidspunkter, hvor man samles. Afslappet spisning er et kernetema i dag, når der skal designes  udendørs madlavnings- og spisesteder. Vejrbestandige udekøkkener er løsningen , som afhængigt af den tilgængelige plads og de respektive krav kan tilpasses individuelt. Nye elementer kan tilføjes hvert år, så de er på niveau med det udstyr, der findes i indendørskøkkenet.

Dette gælder også for indretningen af ​​den udendørs spisestue. Nye udtrækkelige borde i særlig stabil kvalitet kan justeres, så de passer til antallet af gæster. Producenterne vil støde på det øgede niveau af urbanisering med smalle borde og liggestole til mindre overflader på tagterrassen eller balkonen.

Konsekvent comeback: Designklassikere og det retro udtryk
Gode ting vender altid tilbage. Det gælder også de mangeartede relanceringer af designklassikere til haven. Møbler og accessories fra tidligere epoker gør comeback – en tendens, som vil fortsætte i den nuværende sæson. Her kombineres det klassiske udtryk med komforten og kvaliteten af nutidens standarder. Lænestole og sofaer med håndflettet reb, organisk formede borde og stole, eller liggestole i lyse farver symboliserer en ny tid og håb - en designtilgang, der kan være mere moderne i sit udtryk.

Relateret indhold

19.04.2024Designbase.dk

Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

19.04.2024Designbase.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

18.04.2024Designbase.dk

Ny ungdomsuddannelse kan skaffe flere unge til erhvervsuddannelserne

17.04.2024Designbase.dk

Engros- og detailhandlen lægger an til blød landing

17.04.2024Designbase.dk

Færre konkurser i Danmark, mens Sverige stadig er ramt

17.04.2024Designbase.dk

ESG skal være nemt for SMV’er

16.04.2024Witt

Sponseret

Witt A/S overtager distributionen af Aiper kabelfri poolrobotter i Norden

16.04.2024Designbase.dk

Nyt regnskab fra Bygma Gruppen:  Investeringer trods et udfordrende marked

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023