Vores produkter skal have en berettigelse

Ægteparret Karina Mencke og Marcus Vagnby står bag den succesfulde designvirksomhed ShapingYourDay. For de to designere er det vigtigt, at deres produkter er funktionelle og har en berettigelse.

Karina Mencke og Marcus Vagnby mødte hinanden på Designskolen for cirka 15 år siden. De blev gift sidste år..

Om designerne

Karina Mencke (1977) og Marcus Vagnby (1981) blev gift for et år siden og har en datter på halvandet år.

Det hele startede for godt og vel 15 år siden, hvor de to designere Karina Mencke og Marcus Vagnby mødte hinanden på Designskolen i Danmark. Karina Mencke kommer oprindeligt fra Tyskland, men valgte at flytte til Danmark for at følge sin drøm om at læse til designer. Og her skulle hun møde sin kommende ægtemand, som hun senere skulle starte virksomhed sammen med.

”Vi blev ret hurtigt enige om, at vi ikke skulle have firma sammen, men vi skiftede mening igen efter kun et år. Derfra stiftede vi så virksomhed sammen med to andre piger, og så kørte den derfra”, lyder det fra Karina Mencke. ”Firmaet hed SpecialEdition, og det var rent freelance-design. Det blev så slået sammen med mit firma Marcus Vagnby og hedder Mencke&Vagnby nu. Det er udelukkende freelance”, tilføjer Marcus Vagnby, som også fortæller, at parrets hovedforretning stadig er at tegne for andre – blandt andet Nuance, som Mencke&Vagnby har designet en lang række produkter for gennem de seneste 15 år.

En del af Nuances DNA
Ifølge de to designere har de et godt samarbejde med Nuance, hvor de har mulighed for at lave nogle spændende produkter. ”Vi kigger på sortimentet og tænker ”hvad mangler der?”. De produkter, vi laver for Nuance, er ofte nogle, som tager længere tid at udvikle, men også nogle, som holder længere i markedet”, siger Marcus Vagnby, som også kan fortælle, at det seneste, som Mencke&Vagnby har designet for Nuance, er en række eksklusive stålkander med en kapacitet på 1,7 liter. ”Formæssigt og stilmæssigt er den oppe at slås med de helt store, så det er en kande, vi har høje forventninger til”, tilføjer han. ”Tanken med kanden har været, at den skulle kunne rumme meget, så man ikke hele tiden skal løbe frem og tilbage efter nyt vand”, fortæller Karina Mencke.

Ægteparret har for nyligt også designet en cocktailshaker for Nuance, som snart kommer på markedet. Shakeren er udviklet i samarbejde med Humberto Marques, som er prisvindende bartender og ejer af den nyåbnede københavnske bar Curfew. Der er blevet tænkt over shakerens funktion ned til mindste detalje: Den er isoleret, så man undgår kolde hænder, den larmer ikke ret meget, og så er de to dele, shakeren består af, nemme at skrue sammen.       
 

Ønsket om at producere selv
I 2012 kom virksomheden ShapingYourDay til verden efter, at parret længe havde snakket om, at det kunne være spændende selv at lave møbler og andre mindre produkter, som de kunne følge fra start til slut. ”Vi havde et ønske om at styre det hele selv. Når vi tegner for andre, når vi på et tidspunkt til et sted, hvor vi er nødsaget til at give slip på tingene, og hvor vi ikke længere kan følge alt ned til mindste detalje. Men det vil vi rigtig gerne kunne, og af den årsag startede vi ShapingYourDay”, fortæller Karina Mencke.

Det første produkt, som ShapingYourDay skabte, var lampen Snowflower. Og historien bag den blomsterlignende lampe er noget særlig – den er nemlig skabt på baggrund af en intern konkurrence på Mencke&Vagnbys kontor på Islands Brygge, hvor de manglede en lampe over mødebordet. ”Konkurrencen var blandt os to, en ansat og en praktikant. Og der kom ikke så mange bud”, lyder det grinende fra Karina Mencke. ”Men vi gik i gang med at udvikle, og i sidste ende havde vi så Snowfloweren”.

Noget helt særligt ved Snowflower-lampen er, at den ikke fylder ret meget. Det er en saml-selv-lampe, som kan ligge i en mindre, flad æske af genbrugspap, og det gør, at et lager med lamperne ikke fylder ret meget: ”Lige nu fylder et lager bare to paller, og det er både godt for os selv, men også godt for butikkerne, som i forvejen er presset rent pladsmæssigt. Derudover tænkte vi, at hvis lampen skal være en saml-selv-lampe, skal den være rigtig nem at samle. Det skal være nemmere end IKEA”, fortæller Marcus Vagnby.

Næste skridt for de to designere var at designe møbler. De havde en idé om at lave verdens mindste stol – i hvert fald rent emballagemæssigt – og med det fulgte designet af Viggo-stolen.
”Vi skulle lave noget, der ikke fylder ret meget, og derfor begyndte hele legen med Viggo-stolen om at dele ryg og sæde ad, og hvordan de to dele også kan flettes sammen igen”, siger Marcus Vagnby. Viggo er en træstol, der består af en rygskal og en sædeskal, som flettes sammen, hvilket giver en særlig fleksibilitet og komfort. Ægteparret beskriver selv stolen som værende tidsløs, da den i princippet kunne være tegnet når som helst. Stolen ordreproduceres desuden af en familiedrevet virksomhed på Fyn, hvilket giver en god fleksibilitet og en forholdsvis kort leveringstid. Med stolen kom også designet og produktionen af et tilhørende bord, en bænk og en lille loungestol. Og ifølge parret er der mere på vej.

Kvalitet i håndværk og funktion
”Det, der kendetegner ShapingYourDay og virksomhedens produkter, er kvalitet både i håndværk og funktion. Vi har ikke et tema – vi går bare efter, hvad vi synes er fedt. Og så arbejder vi med tingene igen og igen, til det føles helt rigtigt for os”, siger Marcus Vagnby, som også kan fortælle, at de går meget op i det funktionelle. ”Funktion er nok det mest kedelige ord, man kan sige som designer, for alt skal jo have en funktion. Men det er nok også noget af det vigtigste for, at ens produkter har en berettigelse. Og det er noget, vi vægter højt”. I ShapingYourDay’s DNA ligger også det aspekt, at produkterne skal have noget nyt over sig, og ifølge de to designere kan noget nyt sagtens være en kombination af et klassisk udseende og en ny funktion.

Disse to elementer ses blandt andet i VIA-lampen, som er en opfølger til Snowflower-lampen. VIA har nemlig et klassisk udseende, som man kan forandre, som man lyster. ”VIA kan ændre form til tre forskellige lamper: en V-formet lampe, en I-formet lampe og en A-formet lampe. Den er lavet ud fra de lampeforme, som, vi synes at kunne se, har eksisteret gennem tiden”, fortæller Karina Mencke. ”Og så tager den kun fem minutter at samle. Man kan næsten ikke kalde det en saml-selv-lampe – det er mere bare formen, man bestemmer i samleprocessen”, tilføjer Marcus Vagnby.

Mange talenter
Det er tydeligt, at de to designere har mange jern i ilden. Ud over at designe en masse for Nuance og drive deres egen virksomhed med egne designs har ægteparret anpart i gourmetrestauranten Taller, som åbnede i marts i København. ”Vi har været med lige fra start, og vi er meget stolte af at være en del af det projekt. Vi har indrettet restauranten blandt andet med Viggo-stolene og nogle specielle borde med kobberoverflader. Og så er hele foretagenet bare en rigtig god inspirationskilde for os”, fortæller Marcus Vagnby.

Det er således ikke helt forkert også at kalde parret for arkitekter. For nogle år siden tegnede de nemlig et stort hus for en kunde på Bali. ”Det var et noget anderledes projekt, men vi tegner lidt i den retning en gang imellem. Mest bare for sjov”, forklarer Marcus Vagnby. ”Og så synes vi, at det både er interessant og krævende at tegne huse. Vi er faktisk også ved at tegne vores eget hus lige i øjeblikket, og det er virkelig et spændende projekt”, stemmer Karina Mencke i. 

Ifølge de to succesfulde designere, arkitekter og kunstnere kommer fremtiden til at byde på en god blanding af design og arkitektarbejde. ”Vi kan godt lide at have en god bredde og byde ind med nogle gode og skæve løsninger. Og det vil vi også gerne gøre i fremtiden. Vi tror på, at det er sundt at have gang i forskellige skalaer og typer hele tiden”, siger Marcus Vagnby. ”Det holder simpelthen vores tankegange friske og åbne, når vi har mange bolde i luften”, slutter Karina Mencke af.

Relateret indhold

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

16.05.2024Designbase.dk

Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

15.05.2024Designbase.dk

Mød en af designbranchens verdensstjerner

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Smukke vaser i 100% genanvendt glas

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023