40 år i en spændende branche

Peter Kroll etablerede Ideform i Charlottenlund for 40 år siden. Han ser tilbage på en spændende branche i rivende udvikling, og på de mange spændende mennesker, han har mødt igennem tiden.

Peter Kroll har drevet egen isenkramforretning, Ideform i Charlottenlund, i 40 år, og han har været i branchen i 55 år. Det betyder, at han har oplevet både op- og nedgange i branchen, og at han har set branchen udvikle sig igennem årene.

Peter er startet helt fra bunden med et job hos den lokale isenkræmmer, hvor han bl.a. skulle banke skæfter på kostene. Senere i 1961 kom han i lære i en forretning i Hellerup, og han husker, at han første dag mødte op i hvid skjorte og slips, hvorefter han fik udleveret en halvrusten spand og besked på at hente koks i kælderen.

Han husker videre, at 1962 var året, hvor Den lille havfrue var på årets juleplatte, og at de blev revet væk, og at varerne til butikkerne ankom pakket ind i træuld med snor omkring. Han fortæller også om dengang termokanderne kom på markedet som noget helt nyt og revolutionerende.

”Vi havde kunder, der kom ind i butikken og klagede, fordi de havde sat dem på gasblusset, og de var smeltet!!”

Fonduesættet, kan Peter også huske, blev lanceret, og han slår fast, at det i det hele taget har været utroligt interessant at følge den udvikling, branchen har været igennem.

Efter at han var udlært, var han uden for branchen i nogle år, hvor han var ansat hos 3M, herefter fik han job hos Holmegaard, hvor hans chef var Poul Jørgensen, der nu i de seneste 10 år har været ansat hos Peter Kroll i Ideform – verden er lille…

For Peter har det haft betydning både at kende engros- og detailleddet i sit videre arbejde i butikken, som han i øvrigt overtog i 1976. Dermed var han tilbage på Ordrupvej, hvor han har enten boet eller arbejdet hele sit 67-årige liv på nær 7 år.

Alsidig branche
Da Peter Kroll åbnede Ideform var det en meget alsidig branche.

”Jeg kunne have en dame, der kom ind og brugte et kvarter på at købe en møtrik til 50 øre, og samtidig solgte jeg Royal Copenhagen i den anden ende af butikken”.

Peter Kroll fandt dog hurtigt ud af, at for ham handlede det om at specialisere sig, og da han efter syv år flyttede butik til nye lokaler på Ordrupvej, droppede han samtidig værktøjet og møtrikkerne.

”Vi var jo begrænset af lokalet, men jeg vil da også sige, at det var med stor glæde, vi fjernede værktøjet fra hylderne og i stedet kunne koncentrere os om porcelæn, køkkentøj med videre og udvikle det”.

Og sortimentet udvikler sig stadig. VIPP er blandt de nyeste leverandører, og således er også lamper og badeværelsesmøbler at finde i butikken.

Igennem årene har Peter Kroll lært mange af branchens store personligheder at kende, og han nævner bl.a. Erik Rosendahl fra Rosendahl Design Group, Jens Peter Thuesen fra Thuesen Jensen og Erik Bindslev fra Weber.

Og han lægger ikke skjul på, at han savner nogle personligheder i branchen i dag.

”Den er blevet mere strømlinet, end den var engang”, siger han, men han mener dog også, der er nogle gode ledere på vej ude i firmaerne.

Han slår også helt fast, at det bestemt ikke er alle 40 år, der har været rosenrøde. Danmark var igennem både en kartoffelkur og en oliekrise, og Peter Kroll har oplevet såvel kraftige opgange som kraftige nedgange.

”Men jeg har dog aldrig oplevet noget som den krise, vi netop har været igennem”, pointerer han, og han slår fast, at branchen er blevet væsentligt mere kedelig, end den tidligere var.

”Mange mærkevarer er forsvundet i en grad, vi ikke tidligere har set, og i princippet er det nu blevet sådan, at produktet er ligegyldigt, hvis prisen passer”.

Men når det er sagt, er Peter glad for, at hans forretning ligger i Charlottenlund, hvor der altid er mennesker, der har penge at bruge. Eksempelvis er det ikke usædvanligt, at en kunde køber 24 Orrefors krystalglas på én gang, fortæller han.

Altid interesseret i design
Peter Kroll har altid været interesseret i design, og han har altid tæt fulgt såvel den forretningsmæssige som den designmæssige udvikling i tiden.

Han holder af at se producenter, der gør det godt, og som vokser, og han nævner bl.a. Weber, der gik fra at have en omsætning på 20 mio. kr. til at have en omsætning på 1 mia. kr.

”Første år, Weber var på det danske marked, blev der i alt solgt 29 grills. Jeg solgte de syv i min butik”, fortæller Peter Kroll. Faktisk har han designet en oval porcelænstallerken til Weber, og den sælges stadig i butikken.

Han mener, tillid er et kodeord i samhandlen med leverandørerne – både dengang og i dag.

Når det gælder kæder, vil Peter Kroll ikke anbefale nogen at startede butik i dag, uden at være en del af en kæde. Dog står han selv uden for kæderegi, men han pointerer kraftigt, at det kun kan lade sig gøre takket være hans store netværk i branchen. ”Det ville ikke kunne lade sig gøre i dag”, siger han.

I dag er der foruden Peter Kroll tre medarbejdere i butikken, og selv om det er hårde tider, går det OK. De 10-12 pct.s årlig stigning i omsætningen, som butikken havde i mange år før 2008, er dog ikke længere at se i regnskaberne.

Selv om Peter Kroll fylder 67 år i år, har han ikke umiddelbart planer om at stoppe sin erhvervskarriere.

”Jeg holder meget af at tale med mennesker hver dag i butikken”, siger han. Han medgiver også, at man skal være mere skrap end nogensinde for at drive en god forretning, der giver overskud. ”Er man ikke påpasselig med sine indkøb”, så taber man”, fastslår han.

Rabatterne mener Peter Kroll ikke, vi kommer uden om i fremtiden, men han mener klart, at det er gået over gevind med rabatter på alt.

”Vi er et gammelt uldkræmmerfolk, og vi elsker rabatter. Nordmændene og svenskerne har deres råstoffer, finnerne har deres design, og i Danmark sælger og handler vi. Det er vores mentalitet at handle, og den er vakt til live de senere år. Men det skal ikke gå over gevind. Der sker en kraftig udvikling i branchen i disse år, men jeg mener klart, at man skal passe på, at man udvikler sig med en fart, så man selv kan følge med”, slutter Peter Kroll.

Relateret indhold

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

15.05.2024Designbase.dk

Drop udsagn som ”CO2-neutral”

13.05.2024Kop & Kande

Sponseret

Kop & Kande sender massiv støtte til Julemærkehjemmene

13.05.2024Designbase.dk

Nu skal du indberette din emballage for 2024: Sådan gør du

09.05.2024Designbase.dk

Søg kapital til din virksomhed

09.05.2024Designbase.dk

Decoding Global Talent: Udenlandsk arbejdskraft vil gerne Danmark

08.05.2024Designbase.dk

Affaldssortering: Hvem har ansvaret i butikken

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023