Alle har brug for et mentalt re-load

”En arbejdsdag uden pauser, påvirker krop og hjerne på samme måde, som hvis man har drukket to genstande”, siger Tina Skaarup Blenstrup, der er en del af teamet bag HabiWe, en dansk virksomhed, som designer og producerer møbler, der understøtter den menneskelige trivsel. Habi®Cave er deres førstelancerede produkt og er et akustikmøbel, som skaber et mentalt frirum i dagligdagen – på job eller i hjemmet.

Foto: HabiCave

En interesse for børns trivsel og mistrivsel blev startskuddet for HabiWe. Kvinden bag HabiWe ApS er designer Anne Mygind, der efter en spændende karriere i tekstilindustrien, særligt på contract markedet, valgte at sadle om. 

Anne fik nok af forbrugsmentalitet og produktion i Østeuropa og Kina. Hun begyndte at interessere sig for den stigende mistrivsel blandt børn - og ikke mindst for, hvad man kunne gøre ved det. Hun lavede en række feltstudier og konklusionen var, at en stor del af mistrivslen hænger sammen med støj og kraftig påvirkning af sanseapparatet. 

”Børn gemmer sig under trapper og i hjørner for at finde afskærmning og ro, så det handler i høj grad om at reducere støjen og de mange stimuli, et barn får i løbet af en dag”. Med det som udgangspunkt, designede Anne Mygind akustikmøblet, Habi®Cave”, fortæller Tina Skaarup Blenstrup, der er salgsansvarlig hos HabiWe. Efter en årrække i kontormøbelbranchen valgte hun at uddanne sig til ergoterapeut, for at have det sundhedsfaglige og forebyggende perspektiv på indretning og anvendelse af både redskaber og krop gennem arbejdsdagen. ”Vi skal arbejde for at gøre arbejdsmiljø til sundhedsmiljø”, siger hun.

Anne Mygind er kvinden bag HabiWe. Foto: HabiCave

Annes design er inspireret af japansk origami. Faktisk foldede Anne mere end 70 ”huler”, før hun nåede frem til det rigtige æstetiske udtryk, hvor både statik, æstetik og akustik går op i en højere, samlet enhed. 

Formålet med Habi®Cave er, at den kan øge den menneskelige trivsel, med mindst mulig belastning af vores klima og miljø. Annes interesse for, og viden om bæredygtighed, er hele omdrejningspunktet for HabiWes produkt, produktion og mission. 

Habi®Cave anvendes i dag både i virksomheder, i hospitality segmentet og på offentlige steder og institutioner samt i private hjem – alle steder, hvor det kan være behageligt eller nødvendigt med et ”private space”, hvortil man kan trække sig og finde ro, uanset om man er barn, ung eller voksen - og uanset om man søger arbejdsro eller en mental re-load. 

Feltstudierne gjorde, at Anne gik all-in i processen mod Habi®Cave. Hun valgte at tage en kandidat i Bæredygtighed og Industrielt Design på Kolding Designskole, for at opnå vigtig viden om bæredygtige materialer og processer - og for dermed at kunne svare kvalificeret på de mange spørgsmål, der blev stillet fra potentielle samarbejdspartnere. Materialerne er up-cyklet PET-plast, FSC-certificeret træ og i produktionen anvendes arbejdskraft fra mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. 

Habi®Cave er yderst gennemtænkt. Det leveres helt flat-packed, så der ikke fragtes ”luft”, og Anne har patenteret sin samlemetode, hvor der ikke anvendes hverken skruer, metal eller værktøj. Habi®Cave samles /adskilles i løbet af få minutter. Møblet er derfor også praktisk på steder, hvor der kan være behov for ændringer i indretning eller gøres plads til andre ting. 

Fra køb-og-smid-væk til fokus på bæredygtighed

Anne valgte at gå fra en køb-og-smid-væk branche til at være bæredygtighedsorienteret. 

”Fokus har fra begyndelsen været at reducere CO2-aftrykket så meget som muligt, og faktisk er det lykkedes os at reducere CO2-aftrykket yderligere med 35 pct. fra den første udgave af Habi®Cave til den nye variant, der kom på markedet tidligere i 2023.  

Foto: HabiCave

Toppen af Habi®Cave er fremstillet af upcyclet PET-plast, i alt går der 148 brugte plastflasker til hver Habi®Cave. Hertil kommer, at alle enkeltdele kan udskiftes, hvis noget skulle blive beskadiget eller gå i stykker i produktets levetid. ”At den så let kan adskilles, gør også bortskaffelse og recirkulering nemt og forsvarligt”. forklarer Tina, og hun tilføjer en anden ikke uvæsentlig ting, nemlig at alt materiale bruges. Så når pladen til toppen skæres, bruges resten til både bord og beskyttelsesmateriale anvendt ifm. forsendelse.

Lydreduktion på 33%

Inde i Habi®Cave reduceres lyd udefra med 33%, målt på Danish Sound Hub i Struer. Det gør Habi®Cave velegnet som både ”telefonboks”, positivt lydisoleringsrum, hvor man kan tanke energi, arbejde eller snuppe et mentalt re-load.

”Holder man ikke pauser i hverdagen, påvirkes hjernen på samme måde, som havde man drukket to genstande”, fortæller Tina. I dag plages mange brancher af langtidssygemeldinger på grund af stress og manglende menneskelig trivsel, men kunne man tilbyde medarbejderne muligheden for at koble af mentalt i nogle minutter, kunne man måske undgå nogle af problemerne” oplyser Tina, da undersøgelser viser, at en del af de faktorer, der kan føre til stress, bl.a. er forstyrrelser og støj fra omgivelserne. 

Samtidig ser hun også gode muligheder i receptioner i større virksomheder, hvor de små ”huler” kan give ro til besøgende, gæster der venter, og mulighed for både at tale i telefon og holde on-line møder, uden at forstyrre omgivelserne.

Meningsfuld beskæftigelse

HabiWe samarbejder med et socialøkonomisk værksted, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet får meningsfuld beskæftigelse, ligesom Tina fortæller, at man har ansat mennesker i arbejdsprøvning, efter fx stress-sygemeldinger. 

Foto: HabiCave

”Vi skal have mennesket på banen igen på den gode måde. Alle skal opleve succes. Det forsøger vi at bidrage til, og derfor går jeg på arbejde med armene over hovedet hver dag”, fastslår Tina, der havde fulgt HabiWe over et års tid, inden hun besluttede sig for at skifte et sikkert job ud med udfordringerne i en lille start-up. ”Jeg var simpelthen nødt til at være en del af det”, siger hun, som tror på potentialet, trods en vanskelig konjunkturperiode for møbelbranchen. 

Responsen har været meget positiv på Habi®Cave, som allerede har vundet flere designpriser. HabiWe mærker dog samtidig de hårde markedsvilkår for lanceringen af et nyt, produkt.

”Vi mærker jo tydeligt, at det er svære tider mange steder”. På positivsiden er, at HabiWe har modtaget Årets Iværksætter-pris 2023 i Skanderborg og fået Special Mention-prisen ved Lifestyle Growth 2023 af Lifestyle & Design Cluster. 

Derudover var Habi®Cave shortlisted ved Danish Design Award 2021 og prisvinder ved Formland Creators Community Entrepreneur Award 2021. 

”Vi ser mange muligheder for Habi®Cave i boligen, hvor den kan være den hyggelige hule, hvor man sætter sig og læser for og med sit barn, eller hvor man selv tager plads med en god bog”. For også i privatlivet har man behov for lidt huletid”, mener Tina.

I det hele taget ser HabiWe-teamet et stort potentiale for Habi®Cave, både i Danmark og på eksportmarkedet. I dag har man kunder i Norge, Sverige og Australien, og man er i gang mod at etablere forhandlere i Holland og Frankrig. 

”Vi satser i første omgang på lande, hvor man er glade for dansk design, og hvor man har samme tilgang til trivsel og arbejdsmiljø, som vi har i Danmark”, siger Tina, der tilføjer, at de håber, at HabiWe inden for 1-2 år har ansat en person til at tage sig af eksporten, for som hun siger; ”det er jo her, de store udviklingsmuligheder ligger”.

Masser af designmuligheder

I dag findes Habi®Cave i fire varianter: Lav og bred samt høj og smal, samt med mulighed for 2 forskellige stel-typer, enten statisk eller vuggende stel. I den lave, brede model kan der sidde 2 personer sammen, hvorfor den er egnet på fx institutioner eller privat. 

Den smalle, høje variant passer perfekt i kontormiljøet, på skoler, i lufthavne, på museer, i borgerservice, biblioteket - og alle steder, hvor mennesker færdes og påvirker hinanden.  

Habi®Cave fås i 25 forskellige farver, så den kan matche både interiør, stil og evt. logofarve. 

Når det glæder CO2-aftryk og om at gøre en indsats for miljøet og menneskene, er HabiWe med i front. ”Har man ikke styr på det i dag, kommer man slet ikke i betragtning hos de store virksomheder eller som leverandør til offentlige kunder, - så ud over at det betyder meget for os, betyder det også meget i den henseende”.

Lige nu er man i gang med at afprøve Habi®Cave på flere hoteller og konferencesteder, i en del åbne kontormiljøer og på skoler. ”Vi er altid nysgerrige på effekt hos vores kunder, herunder på forskel i adfærd, trivsel, pause- og støjkultur” tilføjer Tina. 

Foto: HabiCave

Foto: HabiCave

Relateret indhold

18.07.2024Designbase.dk

Amazon: Kom med på en rejse på en platform i vækst

18.07.2024Designbase.dk

Nye global platform for cirkulær økonomi

10.06.2024Designbase.dk

Kolon og ByLogstrup i nyt samarbejde

07.06.2024Designbase.dk

Synergi mellem to designuniverser

29.05.2024Designbase.dk

UMAGE vinder årets Red Dot designpris

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

10.05.2024Designbase.dk

Takt har underskud for femte år i træk

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023