Alle har brug for et mentalt re-load

”En arbejdsdag uden pauser, påvirker krop og hjerne på samme måde, som hvis man har drukket to genstande”, siger Tina Skaarup Blenstrup, der er en del af teamet bag HabiWe, en dansk virksomhed, som designer og producerer møbler, der understøtter den menneskelige trivsel. Habi®Cave er deres førstelancerede produkt og er et akustikmøbel, som skaber et mentalt frirum i dagligdagen – på job eller i hjemmet.

Foto: HabiCave

En interesse for børns trivsel og mistrivsel blev startskuddet for HabiWe. Kvinden bag HabiWe ApS er designer Anne Mygind, der efter en spændende karriere i tekstilindustrien, særligt på contract markedet, valgte at sadle om. 

Anne fik nok af forbrugsmentalitet og produktion i Østeuropa og Kina. Hun begyndte at interessere sig for den stigende mistrivsel blandt børn - og ikke mindst for, hvad man kunne gøre ved det. Hun lavede en række feltstudier og konklusionen var, at en stor del af mistrivslen hænger sammen med støj og kraftig påvirkning af sanseapparatet. 

”Børn gemmer sig under trapper og i hjørner for at finde afskærmning og ro, så det handler i høj grad om at reducere støjen og de mange stimuli, et barn får i løbet af en dag”. Med det som udgangspunkt, designede Anne Mygind akustikmøblet, Habi®Cave”, fortæller Tina Skaarup Blenstrup, der er salgsansvarlig hos HabiWe. Efter en årrække i kontormøbelbranchen valgte hun at uddanne sig til ergoterapeut, for at have det sundhedsfaglige og forebyggende perspektiv på indretning og anvendelse af både redskaber og krop gennem arbejdsdagen. ”Vi skal arbejde for at gøre arbejdsmiljø til sundhedsmiljø”, siger hun.

Anne Mygind er kvinden bag HabiWe. Foto: HabiCave

Annes design er inspireret af japansk origami. Faktisk foldede Anne mere end 70 ”huler”, før hun nåede frem til det rigtige æstetiske udtryk, hvor både statik, æstetik og akustik går op i en højere, samlet enhed. 

Formålet med Habi®Cave er, at den kan øge den menneskelige trivsel, med mindst mulig belastning af vores klima og miljø. Annes interesse for, og viden om bæredygtighed, er hele omdrejningspunktet for HabiWes produkt, produktion og mission. 

Habi®Cave anvendes i dag både i virksomheder, i hospitality segmentet og på offentlige steder og institutioner samt i private hjem – alle steder, hvor det kan være behageligt eller nødvendigt med et ”private space”, hvortil man kan trække sig og finde ro, uanset om man er barn, ung eller voksen - og uanset om man søger arbejdsro eller en mental re-load. 

Feltstudierne gjorde, at Anne gik all-in i processen mod Habi®Cave. Hun valgte at tage en kandidat i Bæredygtighed og Industrielt Design på Kolding Designskole, for at opnå vigtig viden om bæredygtige materialer og processer - og for dermed at kunne svare kvalificeret på de mange spørgsmål, der blev stillet fra potentielle samarbejdspartnere. Materialerne er up-cyklet PET-plast, FSC-certificeret træ og i produktionen anvendes arbejdskraft fra mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. 

Habi®Cave er yderst gennemtænkt. Det leveres helt flat-packed, så der ikke fragtes ”luft”, og Anne har patenteret sin samlemetode, hvor der ikke anvendes hverken skruer, metal eller værktøj. Habi®Cave samles /adskilles i løbet af få minutter. Møblet er derfor også praktisk på steder, hvor der kan være behov for ændringer i indretning eller gøres plads til andre ting. 

Fra køb-og-smid-væk til fokus på bæredygtighed

Anne valgte at gå fra en køb-og-smid-væk branche til at være bæredygtighedsorienteret. 

”Fokus har fra begyndelsen været at reducere CO2-aftrykket så meget som muligt, og faktisk er det lykkedes os at reducere CO2-aftrykket yderligere med 35 pct. fra den første udgave af Habi®Cave til den nye variant, der kom på markedet tidligere i 2023.  

Foto: HabiCave

Toppen af Habi®Cave er fremstillet af upcyclet PET-plast, i alt går der 148 brugte plastflasker til hver Habi®Cave. Hertil kommer, at alle enkeltdele kan udskiftes, hvis noget skulle blive beskadiget eller gå i stykker i produktets levetid. ”At den så let kan adskilles, gør også bortskaffelse og recirkulering nemt og forsvarligt”. forklarer Tina, og hun tilføjer en anden ikke uvæsentlig ting, nemlig at alt materiale bruges. Så når pladen til toppen skæres, bruges resten til både bord og beskyttelsesmateriale anvendt ifm. forsendelse.

Lydreduktion på 33%

Inde i Habi®Cave reduceres lyd udefra med 33%, målt på Danish Sound Hub i Struer. Det gør Habi®Cave velegnet som både ”telefonboks”, positivt lydisoleringsrum, hvor man kan tanke energi, arbejde eller snuppe et mentalt re-load.

”Holder man ikke pauser i hverdagen, påvirkes hjernen på samme måde, som havde man drukket to genstande”, fortæller Tina. I dag plages mange brancher af langtidssygemeldinger på grund af stress og manglende menneskelig trivsel, men kunne man tilbyde medarbejderne muligheden for at koble af mentalt i nogle minutter, kunne man måske undgå nogle af problemerne” oplyser Tina, da undersøgelser viser, at en del af de faktorer, der kan føre til stress, bl.a. er forstyrrelser og støj fra omgivelserne. 

Samtidig ser hun også gode muligheder i receptioner i større virksomheder, hvor de små ”huler” kan give ro til besøgende, gæster der venter, og mulighed for både at tale i telefon og holde on-line møder, uden at forstyrre omgivelserne.

Meningsfuld beskæftigelse

HabiWe samarbejder med et socialøkonomisk værksted, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet får meningsfuld beskæftigelse, ligesom Tina fortæller, at man har ansat mennesker i arbejdsprøvning, efter fx stress-sygemeldinger. 

Foto: HabiCave

”Vi skal have mennesket på banen igen på den gode måde. Alle skal opleve succes. Det forsøger vi at bidrage til, og derfor går jeg på arbejde med armene over hovedet hver dag”, fastslår Tina, der havde fulgt HabiWe over et års tid, inden hun besluttede sig for at skifte et sikkert job ud med udfordringerne i en lille start-up. ”Jeg var simpelthen nødt til at være en del af det”, siger hun, som tror på potentialet, trods en vanskelig konjunkturperiode for møbelbranchen. 

Responsen har været meget positiv på Habi®Cave, som allerede har vundet flere designpriser. HabiWe mærker dog samtidig de hårde markedsvilkår for lanceringen af et nyt, produkt.

”Vi mærker jo tydeligt, at det er svære tider mange steder”. På positivsiden er, at HabiWe har modtaget Årets Iværksætter-pris 2023 i Skanderborg og fået Special Mention-prisen ved Lifestyle Growth 2023 af Lifestyle & Design Cluster. 

Derudover var Habi®Cave shortlisted ved Danish Design Award 2021 og prisvinder ved Formland Creators Community Entrepreneur Award 2021. 

”Vi ser mange muligheder for Habi®Cave i boligen, hvor den kan være den hyggelige hule, hvor man sætter sig og læser for og med sit barn, eller hvor man selv tager plads med en god bog”. For også i privatlivet har man behov for lidt huletid”, mener Tina.

I det hele taget ser HabiWe-teamet et stort potentiale for Habi®Cave, både i Danmark og på eksportmarkedet. I dag har man kunder i Norge, Sverige og Australien, og man er i gang mod at etablere forhandlere i Holland og Frankrig. 

”Vi satser i første omgang på lande, hvor man er glade for dansk design, og hvor man har samme tilgang til trivsel og arbejdsmiljø, som vi har i Danmark”, siger Tina, der tilføjer, at de håber, at HabiWe inden for 1-2 år har ansat en person til at tage sig af eksporten, for som hun siger; ”det er jo her, de store udviklingsmuligheder ligger”.

Masser af designmuligheder

I dag findes Habi®Cave i fire varianter: Lav og bred samt høj og smal, samt med mulighed for 2 forskellige stel-typer, enten statisk eller vuggende stel. I den lave, brede model kan der sidde 2 personer sammen, hvorfor den er egnet på fx institutioner eller privat. 

Den smalle, høje variant passer perfekt i kontormiljøet, på skoler, i lufthavne, på museer, i borgerservice, biblioteket - og alle steder, hvor mennesker færdes og påvirker hinanden.  

Habi®Cave fås i 25 forskellige farver, så den kan matche både interiør, stil og evt. logofarve. 

Når det glæder CO2-aftryk og om at gøre en indsats for miljøet og menneskene, er HabiWe med i front. ”Har man ikke styr på det i dag, kommer man slet ikke i betragtning hos de store virksomheder eller som leverandør til offentlige kunder, - så ud over at det betyder meget for os, betyder det også meget i den henseende”.

Lige nu er man i gang med at afprøve Habi®Cave på flere hoteller og konferencesteder, i en del åbne kontormiljøer og på skoler. ”Vi er altid nysgerrige på effekt hos vores kunder, herunder på forskel i adfærd, trivsel, pause- og støjkultur” tilføjer Tina. 

Foto: HabiCave

Foto: HabiCave

Relateret indhold

23.02.2024Designbase.dk

Mobilepay har varslet nye priser til erhvervskunder

23.02.2024Designbase.dk

Google slukker for din remarketing og personalisering

01.02.2024Designbase.dk

Design Collection flytter Ro Collection aktiviteterne til Silkeborg

11.01.2024Witt

Sponseret

by KlipKlap præsenterer endnu et multifunktionelt børnemøbel – KK Play Fold

15.12.2023Designbase.dk

Eva Solo køber PLEASE WAIT to be SEATED

14.12.2023Designbase.dk

FDB Møbler relancerer foldestol tegnet i 1978

04.12.2023Designbase.dk

Alle har brug for et mentalt re-load

16.11.2023F&H Group A/S

Sponseret

Lys i efterårsmørket fra Villa Collection Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023