Brancheprofilen: Ansvarligheden skal altid komme først

Nordstjernes startskud skete med lysets hastighed. Efter marmor-boost og ny kurs står design- og interiørvirksomheden nu klar med den nye Sustain-kollektion, der bygger videre på en linje, hvor socialt ansvar, skarp æstetik og god samvittighed er grundstenene.

Henriette Bach, stifter og medejer af Nordstjerne. Uddannet akademiøkonom fra det Danske Hotelakademi. Stewardesse hos SAS fra 1998 til 2011..

Kan du fortælle lidt om din virksomhed Nordstjerne?
Jeg startede Nordstjerne tilbage i 2012, og det var faktisk en fuldstændig spontan beslutning, udsprunget af naturlig interesse. Jeg er økonom-uddannet og har absolut ingen baggrund i interiør og design, men har altid været en ‘Karen Kreativ’, der kan lide at have ting mellem hænderne. Det startede med, at jeg var begyndt at lave noget sælskindsjulepynt til mig selv, som skabte stor efterspørgsel blandt mine veninder og deres veninder. Så det var egentlig dem og deres entusiasme, der spirede idéen i mig og fik mig til at tænke, kan det her blive til en forretning? Det skulle vise sig at tage god fart ude på markedet – hvilket det stadig gør. 80 procent af vores omsætning ligger i de sidste tre måneder af året, og sidste år udgjorde julepynt 30 procent af vores omsætning.

Hvad var det, der gjorde Nordstjerne så succesfuld, da I startede?
Foruden julepynten begyndte vi i 2013 at lave produkter af marmor. Et materiale, som på daværende tidspunkt blev set som lidt retro med referencepunkter til 1980’erne. Og vi voksede simpelthen med rakethastighed. Marmor blev som bekendt en kæmpe trend, en trend vi nok har skubbet lidt til, og til sidst blev markedet oversvømmet af materialet. Så i Danmark blev vi i begyndelsen hurtigt kendt som dem, der lavede ting i marmor, noget vi gerne har villet nedtone en smule efterfølgende. Selvfølgelig er marmor stadig en stor del af vores brand, og er et materiale jeg holder rigtig meget af, og som jeg stadig udvikler produkter i. Nu rummer vores kollektioner også bare mange andre materialer.

Hvad har I så valgt at gøre nu?
Jeg drives intuitivt, og det skal stadig være i højsædet, når det kommer til Nordstjernes DNA fremover. Det, der er vigtigt for os, er også, at materialer er det, de giver sig ud for at være. Alt, der er sten, er sten og alt, der er messing, er messing. Nu fokuserer vi på at være så bæredygtige som muligt, hvor målet om ansvarlighed står højest. Vi har dog måttet sande, at man ikke kan formå at være en 100 procent bæredygtig forretning, men vi kan sørge for at lave produkter, der er det bl.a. qua af deres levetid. Så alt, der kan laves bæredygtigt, skal laves bæredygtigt. Hele værdikæden skal have bæredygtighed integreret – fra produktion til produkt og emballage. Vores foldede julepynt blev f.eks. sidste år lavet fuldstændigt af tekstilrester fra modeindustrien. Det har også åbnet døre for nogle helt nye forhandlere, der har samme mindset som os.

I har lige lanceret den nye kollektion, Sustain. Hvad gør den unik?
Vi samarbejder med en producent, der hjælper mennesker i social nød, og som prøver at løfte dem ud af fattigdom. Jeg faldt over producenten på en messe, de er kompromisløse og har høje standarder, når det kommer til bæredygtighed, hvilket jeg godt kan lide at arbejde med. Det unikke i Sustain ligger derved også i bæredygtigheden - alle produkterne er nemlig produceret i genbrugsmaterialer. Vores Sculptural Bowl er håndlavet af lokale, indiske kvinder efter ældgamle indiske traditioner af papmaché i genbrugspapir med et bindemiddel af bukkehornsfrø. Vi kan godt lide at få historien med i produkterne, så ikke to skåle er ens. Hver skål har sin egen lille personlighed. Det menneskelige perspektiv er også så vigtigt og at vide, at de her skåle er med til at bringe mad på bordet for de socialt udsatte, er uvurderligt.

Hvad synes du det giver at arbejde med bæredygtige materialer?
Det giver jo en mega god mavefornemmelse. Vi har den holdning, at vi må forholde os til de problematikker, der er aktuelle ved miljøet, og der, hvor det er oplagt at gøre noget, har vi en pligt til simpelthen at gøre det. De steder, hvor vi ikke kan være helt bæredygtige i materialerne, må produkternes levetid være essensen. Vi vil bare gerne blive ved med at følge vores DNA, og det er en rejse, hvor man konstant bliver inspireret.

Relateret indhold

18.05.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Her skabes drømme

17.05.2024Designbase.dk

Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

13.05.2024Kop & Kande

Sponseret

Kop & Kande sender massiv støtte til Julemærkehjemmene

13.05.2024Designbase.dk

Nu skal du indberette din emballage for 2024: Sådan gør du

09.05.2024Designbase.dk

Søg kapital til din virksomhed

09.05.2024Designbase.dk

Decoding Global Talent: Udenlandsk arbejdskraft vil gerne Danmark

08.05.2024Designbase.dk

Affaldssortering: Hvem har ansvaret i butikken

08.05.2024Designbase.dk

Mere lovgivning for nethandel unødvendig

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023