Bureaukratibyrden rammer de små

Mængden af bureaukrati for de små og mellemstore virksomheder er historisk højt. En analyse blandt SMVdanmarks medlemmer viser, at bureaukratiet koster SMV’erne over 14 mia. kr. årligt.

Foto: 123RF.com

Mængden af bureaukrati for de små og mellemstore virksomheder er historisk højt. En analyse blandt SMVdanmarks medlemmer viser, at bureaukratiet koster SMV’erne over 14 mia. kr. årligt. Undersøgelsen viser også, at virksomhederne tilsammen bruger mere end 49 millioner timer på bureaukrati om året. Det svarer til flere end 25.300 fuldtidsstillinger. Desuden viser undersøgelsen, at det er de helt små virksomheder som betaler den højeste pris for bureaukratiet. 

Mængden af love og regler er samtidig steget eksplosivt i løbet af de seneste 30 år. Det drejer sig både om antallet af love og regler samt kompleksiteten i dem. Trods mange gode intentioner fra skiftende ministre og regeringer igennem årene om det modsatte, så er omfanget af indberetningskrav til det offentlige, spørgeskemaer, rapporteringer og ansøgningsskemaer kun vokset, lyder det fra SMVdanmark, der påpeger, ar det derfor heller ikke er overraskende, at mere end 83 % af virksomhederne angiver, at de ikke har tillid til, at politikerne kan mindske mængden af bureaukrati. 

Bureaukratiet er dyrt for SMV’erne 

Bureaukratiet er omkostningstungt for SMV’erne. SMVdanmarks medlemsundersøgelse viser, at bureaukratiet årligt koster virksomhederne i omegnen af 14 mia. kr., og den årlige udgift pr. medarbejder til bureaukrati stiger jo færre ansatte, der er i virksomheden. De mindste virksomheder rammes dermed relativt set hårdest af den økonomiske byrde, der er forbundet med bureaukratiet. 

Bureaukratiet stjæler SMV’ernes tid 

De små og mellemstore virksomheder bruger over 49,2 mio. timer på bureaukratiet. Det svarer til 25.261 fuldtidsstillinger. Som med den økonomiske regning, så rammes de mindste virksomheder også uforholdsmæssigt hårdest. Virksomheder med 2-4 ansatte bruger ugentligt 1,8 timer på bureaukrati pr. medarbejder. Det er mere end tre gange så meget, som virksomheder med 10-19 ansatte bruger ugentligt, hvor 0,5 timer ugentligt bruges på at løfte den bureaukratiske byrde. 

SMVdanmark mener derfor, at der er et behov for et bindende reduktionsmål for bureaukrati og foreslår et bindende reduktionsmål på 25 %, som skal nås inden for tre år. I den canadiske provins British Columbia havde man held med at reducere med over 33 % på tre år ved at fjerne to regler, hver gang man indførte en ny. Det bør Danmark også gøre. Derudover bør der generelt være politisk opmærksomhed på at undtage de mindre virksomheder for byrdefuld regulering, lyder det afslutningsvis.

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023