Danmark skal være det bedste iværksætterland

Regeringen præsenterede forleden et længe ventet udspil, der skal forbedre vilkårene for danske iværksættere. Ifølge SMVdanmark vil initiativerne øge vækst og velstand i Danmark.

Jacob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark. Foto: Ulrik Jantzen / www.BuroJantzen.com

Tidligere på ugen afslørede regeringen deres længe ventede iværksætterstrategi. Strategien indeholder i alt 40 initiativer fordelt på temaer som ”adgang til kapital” og ”færre byrder og mindre bøvl”. Strategien er finansieret med 1,2 mia. kr. årligt.  Heraf går to tredjedele til at lette skatten på primært investeringer.  

SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, roser regeringens udspil. Adm. direktør i SMVdanmark Jakob Brandt siger: 

”Danmark skal være verdens bedste land for iværksættere, og regeringens udspil til iværksætterstrategi er et vigtigt skridt i den retning. Vi får her helt konkrete forbedringer for de danskere, der har startet egen virksomhed, og alle dem der drømmer om at gøre det. Det er tiltrængt, for antallet af selvstændige har været faldende over de sidste mange år. Den kurve kan vi forhåbentlig nu knække til gavn for os alle sammen.”  

Han siger videre: “Skattelettelser på investeringer i det omfang, som regeringen her foreslår, vil gøre en forskel for muligheden for at udvikle sin virksomhed til det næste niveau. Det er investeringer i at skabe og fastholde fremtidens vækstvirksomheder i Danmark og dermed i vores fælles vækst og velstand. Stor tak til regeringen for at prioritere dette.” 

Flere virksomheder får mulighed for crowdfunding 

Et andet vigtigt element i regeringens iværksætterstrategi er ifølge SMVdanmark, at der lægges op til at forbedre mulighederne for, at flere virksomheder kan benytte sig af crowdfunding: 

”Danmark er det eneste land i Europa, hvor anpartsselskaber ikke kan bruge crowdfunding. Det vil regeringen nu lave om på. Det kan potentielt gavne næsten 130.000 danske virksomheder, der får langt bedre adgang til at finansiere virksomhedens vækst og udvikling samtidig med, at vi giver bankerne tiltrængt konkurrence. Det venter jeg mig personligt meget af,” siger Jakob Brandt.  

Danske iværksættere ville have adgang til 2 mia. kr. mere hvert år, hvis vi i Danmark bliver lige så gode til at bruge crowdfunding, som man er i f.eks. Holland. En undersøgelse fra SMVdanmark viser, at mere end hver tredje dansker ikke har hørt om crowdfunding, og kun hver femte har et godt eller meget godt kendskab. 

SMVdanmark ser også med glæde på, at ”vækstkautionsordningen” bliver gjort permanent. Det er en ordning, der yder op til 75 pct. tabsdækning til banker, der låner ud til virksomheder. Ordningen er i høj grad brugt af mindre virksomheder med under 20 ansatte. Vækstkautionsordningen bliver drevet af den statslige investeringsfond EIFO, der havde et overskud på over 1 mia. kr. I 2023. På den baggrund opfordrer SMVdanmark til, at man som en del af forhandlingerne bruger overskuddet i EIFO til at sænke rente og omkostninger for iværksættere ved at bruge EIFO’s produkter. 

Mange gode tiltag 

Udover adgang til kapital rummer udspillet fra regeringen også flere af de initiativer, som SMVdanmark har anbefalet til politikerne.   

“Jeg kan kun være meget tilfreds med, at politikerne har lyttet til vores ønsker på flere områder. For eksempel mere fleksible barselsvilkår, bedre adgang til dagpengesystemet for selvstændige, lettere adgang til en erhvervskonto, skrotning af nogle af de mest problematiske skatteregler, styrket iværksætteri i uddannelsessystemet og initiativer, der reducerer bureaukratiet,” siger Jakob Brandt.  

Tiltag, der reducerer bureaukrati, har længe været et stort ønske fra mange iværksættere og SMV’er. Her har SMVdanmark blandt andet efterlyst, at selvstændige erhvervsdrivende får et samlet overblik over frister og indberetninger til det offentlige. Det ser nu ud til at blive en realitet.  

Pas på smagsdommeri 

Hos SMVdanmark har man en enkelt bekymring i forhold til udspillet, idet at man vil arbejde videre med en definition af iværksætteri. 

”Iværksætteri har mange former, og det kan næsten ikke undgå at blive smagsdommeri, hvis man politisk begynder at definere, hvem der er en rigtig iværksætter, og hvem der ikke er. Det kan give skæv konkurrence, hvis man giver særlige fordele til bestemte grupper af iværksættere. Derfor så jeg helst, at man politisk afholdt sig fra at afgrænse iværksættteri og i stedet bare lader de erhvervsdrivende konkurrere på lige vilkår,” siger Jakob Brandt.   

På baggrund af regeringens udspil har SMVdanmark desuden en række ønsker til forslag, der gerne må finde vej til den endelige aftale blandt Folketingets partier.  

”Vi kommer rigtig langt med regeringens udspil, men jeg så gerne endnu flere konkrete tiltag mod bureaukrati og også gerne konkrete skattemæssige incitamenter til at benytte crowdfunding. For eksempel at aktiesparekontoen justeres, så man kan bruge den til at crowdfunde, hvilket også kræver en omlægning fra lagerbeskatning til realisationsbeskatning”. 

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023