En fortryllet jul hvor de kreatives drømme slippes løs 

Julen er en fortryllende tid. Men hvad nu hvis man kunne gøre noget nyt og tage de nærmeste med sig ind i et helt nyt juleunivers, hvor drømme og virkelighed mødes i en fortryllende kombination. Dét er tematikken, der danner rammen for Royal Copenhagen julebordsudstilling 2022. Og der er masser af god inspiration at hente for alle.

Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen. Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen.

For 59. år i træk åbnes dørene til den elskede julebordsudstilling i Royal Copenhagens flagskibsbutik på Amagertorv 6 i hjertet af København. Gennem årene er udstillingen blevet en fast juletradition, der siden 1963 har samlet tusinder af besøgende på tværs af generationer, og den skattede tradition udfoldes nu også digitalt, så hele Danmark kan nyde den.

Under temaet ”En fortryllet jul” tager julebordsudstillingen udgangspunkt i de inviterede borddækkeres drømme og tankestrømme, når kreativiteten slippes løs. Med fødderne solidt plantet i egne juletraditioner og med hver deres afsæt i kunstens verden, rækker de ud mod en jul, hvor kun fantasien sætter grænser. 

Royal Copenhagen har indbudt seks kreative personligheder til at dække årets i alt fem juleborde. De er alle unikke formidlere af hver deres kreative og faglige felt og deler en personlig iscenesættelse, af hvad, der gør julen fortryllende for dem. Publikum inviteres til at drømme sig til juleborde i forskellige verdenshjørner og afkroge af fantasien, mens de samtidig opfordres til at forholde sig til det fortryllende ved julen og alt hvad den indebærer af ro, kaos, traditioner og hygge.  

Dette års borddækkere,  der med afsæt i en verden af Royal Copenhagen porcelæn har iscenesat deres juledrømme, er:  

Bente Scavenius (f. 1944) – Kunsthistoriker, -kritiker, forfatter, foredragsholder og TV-personlighed . Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen.

Adam Price (f. 1967) – Manuskriptforfatter, TV-vært og restauratør Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen.

Vang Stensgaard – kunstnerduo bestående af scenografer og kostumedesignere Anja Vang Kragh (f. 1970) og Mia Stensgaard (f. 1972). Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen.

Søren Le Schmidt (f. 1988) – Designer. Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen.

Frederikke Legaard (f. 1995) – Multikunstner og kogebogsforfatter. Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen.

Bente Scavenius 's bord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

Udstillingen kan opleves på 2. sal på Amagertorv i København frem til 31. december. Julebordene kan også opleves digitalt i samme periode på https://www.royalcopenhagen.com/dk/da/home

JULEBORDDÆKKERE 2022:

Bente Scavenius:

Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

”Jeg holder meget af at holde julen og samle mine børn og børnebørn. Jeg dækker selv bordet og laver alt maden fra bunden,” fortæller Bente Scavenius, der synes, at juleaften er et dejligt holdepunkt i året.

Med sit juleunivers ville Bente gerne ramme en magi, som hun især finder i de historiske venetianske ”palazzi”.

På bordet udfolder der sig en symmetrisk og sirlig taffelopdækning med spejlplateau, lueforgyldte bronzestager og håndmalede blomsterkurve og steldele fra vintagestellet Saksisk Blomst fra Royal Copenhagen. Med sine farverige buketter og lidt naive udtryk minder det Bente om barndomshjemmet Klintholm Gods på Møn.

Kuverterne til Bentes familie er dækket med det elegante stel Hvid Helblonde og en særproduktion af Musselmalet Halvblonde i en rig jernrød nuance, som komplimenterer dugen. På væggene hænger værkerne ”Imprint of Sleep” af den danske performancekunstner Sophie Dupont, som har sovet på de bemalede sammenfoldede lærreder for at skabe de symmetriske motiver.

Adam Price's bord. Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

Adam Price:

Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

”Hvis man skulle trylle sig et vildt sted hen til jul, så ville jeg gerne teleportere mig selv og mine gæster med op til et telt, hvor man kunne høre vinden suse over de grønlandske vidder lige ude for teltdugen, og bålet der knitrede, og så skulle der selvfølgelig dækkes op med mormors porcelæn”, fortæller Adam Price om sit grønlandske julebord.

Ud over at opleve den enestående natur, giver Grønland også Adam mulighed for at dyrke sin passion for jagt. ”Jeg elsker at lave mad over bål, og for mig handler det at gå på jagt især om en ærlig tilgang til madlavning. At jeg ved præcist, hvad det er jeg spiser og kan være helt sikker på, at hele dyret bliver brugt. Det er madlavning med omtanke og respekt for dyret,” fortæller Adam

Julemiddagen i de grønlandske fjelde skal naturligvis være festlig. Og hvad er mere festligt end mormors samling af klassisk Musselmalet Riflet porcelæn.Det ikoniske musselmønster er blandet med det eventyrlige Royal Creatures stel og de traditionsrige Blå Samleartikler fra Royal Copenhagen. Rundt omkring står isbjørne-skulpturer fra Royal Copenhagens arkiver blandet med grønlandske kuriosa.

Vang Stensgaard's bord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard:

Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

For kunstnerduoen Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard er julen fortryllende, når det lykkes at sænke tempoet og finde roen og nærværet midt i en travl december, og især dagene efter juleaften spiller en helt særlig rolle.

”Julens efterfest er fortryllende. Det hele er blevet sendt af sted, og man kan nyde at der er plads og tid til at gå tur, sove lur og spise rester,” siger Mia. Sammen har den kunstneriske duo skabt det, de kalder en julekabine med plads til et langstrakt tabernakel.

Det er iscenesættelsen af et kompakt leverum, der forener julens ophøjede og forfinede ritualer med plads og tid til både fest og ultimativ afslapning..

Julekabinen er omsluttet af Vang Stensgaards egne stofpaneler i en kurateret farvepalette. Tekstilerne giver følelsen af rum og intimitet, mens der skabes en illusion af et proscenium – en reference til den fælles kærlighed til scenekunsten.

Det lange bord er beklædt med en juledug skabt til lejligheden og som står smukt i samspil med det poetiske stel Flora, som Anja har designet for Royal Copenhagen. Blommefarvede vandglas og grønne Lalaing krystalglas står ved middagskuverterne, mens champagneskåle og glas til portvin og avec står spredt på bordet blandt espressokopper, tekande og karafler.

Søren Le Schmidt's bord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

Søren Le Schmidt:

Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

”Ordet julestress er ikke en del af den danske ordbog, og det synes jeg er lidt interessant, for det er et ord som alle kender, og alle på en eller anden måde kan relatere til,” fortæller designer Søren Le Schmidt, som har gjort julestressen til tema for sit julebord.

Sørens juleunivers afspejler transformationen fra julestress til julero. I den ene side er alt hvidt og kaotisk. Overalt i rummet ligger glas, bestik og møbler spredt, og Royal Copenhagens minimalistiske og grafiske stel Hvid Facet ligger ituslået på bordet. På væggen vises en smuk kunstfilm, som netop understreger julestressen op til d. 24.

På den anden side af rummet er julen rolig og spækket med hygge og nærvær, som Søren oplever den fra juleaftensdag. Bordet er dækket med det stilfulde stel HAV samt glas og dekorationer i mørke farver, som passer til Sørens unikke og stringente æstetik.

På bordets midte står Royal Copenhagen UNIKA skulpturer af Steen Lykke Madsen. Præcis som det bliver hos Søren og Nikoline i år, er juletræerne i begge rum hængt op i loftet, så julepynten løftes ud af børnehøjde. På den måde skånes de julekugler, som Søren og Nikoline hver især udvælger som symbol på året der gik. En ny tradition som parret håber at give videre til Marlon og Mio.

Frederikke Legaard 's bord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

Frederikke Legaard:

Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen Styling og kuratering; Cille Grut for Royal Copenhagen .

”Jeg ville gerne skabe rammerne til den julefrokost, jeg allerhelst selv ville inviteres til. En der er intim og festlig med venner, og som er en pause fra alt den traditionelle julemad med familien. De to ting er hyggelige og julede på hver sin måde, og jeg holder lige meget af alle juletraditioner”. Sådan fortæller multikunstner og kogebogsforfatter Frederikke Legaard. Hun har skabt en sanselig helhedsoplevelse med sit juleunivers, hvor både duft, taktilitet og skønhed spiller en stor rolle. Frederikkes julefrokostbord er inspireret af hendes kærlighed til japansk og skandinavisk kultur, design og arkitektur og ikke mindst keramik og porcelæn. 

Det Horigotatsu-inspirerede bord er omringet af Tatami-måtter, så gæsterne kan sidde komfortabelt. Bordet får sit eklektiske udtryk fra det grafiske stel blomst, der kombineres med Hvid Helblonde, Hvid Facet og UNIKA kunst, alt sammen fra Royal Copenhagen. 

Som modspil til de kantede steldele har Frederikke skabt sit eget porcelæn i bløde og organiske former. 

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

04.06.2024Designbase.dk

Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

04.06.2024Designbase.dk

Nu ændres producentdefinition for producentansvar på emballage

03.06.2024Designbase.dk

Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

31.05.2024Treyd AB

Sponseret

6 måder du kan drage fordel af at bruge Treyd til at finansiere leverandørfakturaer

31.05.2024Designbase.dk

Spar penge: Sådan forhandles en lavere pris på betalingskortaftalen

30.05.2024Designbase.dk

Ny strategi skal styrke væksten i hele landet

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023