Historien bag den ikoniske køleskabskaraffel: En mælkeflaske iført våddragt

Køleskabskaraflen er uden tvivl en fryd for øjet, men har du nogensinde spekuleret på, hvad der gemmer sig bag dens smukke facade?

19.08.2023

Sponseret

EVA SOLO

Køleskabskaraflen er uden tvivl en fryd for øjet, men har du nogensinde spekuleret på, hvad der gemmer sig bag dens smukke facade? Den tilsyneladende simple vandkaraffel gemmer på flere innovative og funktionelle løsninger, som har gjort den til et uundværligt element i hjem over hele verden. Kom med på en fascinerende rejse bag Køleskabskaraflens designproces

Da vi hos Eva Solo lancerede den første Køleskabskaraffel i 2007, turde vi næppe drømme om den usædvanlige og langvarige popularitet, den sidenhen skulle opnå. Vi var nok mere bekymret for, hvordan folk ville reagere på en drikkekande iført det, der lignede en overfrakke.

Men i dag er Køleskabskaraflen blevet solgt i mere end 2,5 million eksemplarer. Den har også vundet flere internationale designpriser. Med sin genkendelige silhuet og karakteristiske dragt er karaflen ved at opnå status som et ægte dansk designikon. Det tør vi godt selv sige; for vi ved, at dens smukke form og innovative, løsningsorienterede design har været med til at sætte en ny og højere standard inden for sit felt.

Derfor synes det passende, at vi deler historien om, hvordan den karakteristiske Køleskabskaraffel blev til.

Praktiske problemer

Det sker tit, at vellykkede designkoncepter opstår som løsninger på praktiske problemer – historien om Eva Solo Køleskabskaraffel er ingen undtagelse. Før i tiden var det en sjældenhed at finde karafler, der kunne stå i en køleskabslåge, og hvis de endelig passede, var det typisk på bekostning af deres udseende eller funktionalitet.

Datidens karafler var kort sagt utiltalende eller upraktiske – de mest udbredte problemer var dryppende låg, der krævede manuel åbning, eller kondensdannelse på ydersiden, der uundgåeligt ville løbe ned ad siden og efterlade vandmærker på spisebordet.

Der var behov for en karaffel, der både var smuk, praktisk og størrelsesmæssigt tilpasset en køleskabslåge. Den udfordring tog Claus Jensen og Henrik Holbæk fra Tools Design glædeligt imod. I årtier har designduoen skabt prisvindende projekter, der altid forener æstetik, funktionalitet og innovation, og med over 350 designpriser i bagagen anses de for at være blandt Danmarks mest fremtrædende designstudier.

Inspiration fra det velkendte

Duoen fandt inspiration til karaflens udformning i en gammel kending: Mælkeflasken, der havde været en fast bestanddel i danskernes køleskabe, indtil den blev erstattet af papkartonen i 1970’erne. Med afsæt i den velkendte og nostalgiske form skabte Claus Jensen og Henrik Holbæk den cylinderformede, skulpturelle glaskolbe med en indsnævring i halsen, der sikrer at pege- og tommelfinger naturligt og behageligt hviler i rundingen.

Karaflens brede åbning tillader også tilsætning af diverse smagsgivere til vandet, som citron, rosmarinkviste, mynteblade eller appelsinskiver, hvilket giver almindeligt postevand et forfriskende eller endda eksperimenterende tvist. Karaflen er desuden fremstillet i borosilikatglas - et materiale kendt for sin robusthed og modstandsdygtighed over for temperaturændringer. Dette gør den ideel til både kølige og varme drikkevarer.

Som kulmination på formgivningen blev bunden af Køleskabskaraffelen skabt til at efterligne de krusninger i vand, der opstår, når en enkelt dråbe bryder overfladen. Dette karakteristiske og tankevækkende designelement tjener som en subtil og poetisk hyldest til produktets primære formål - at indeholde væske.

Automatisk låg og drypfri hældekrave

Efter at have formet karaflens elegante figur, rettede designduoen deres opmærksomhed mod låget. For at beskytte karaflens indhold mod luftbårne partikler som støv og snavs, var det nødvendigt med et forseglet låg. Dette ville også forhindre "smagen" fra køleskabet i at sive ind i. Lågets design skulle også muliggøre betjening af karaflen med én hånd, så man frit kan holde et glas i den anden hånd.

Den optimale løsning viste sig at være et automatisk vippelåg, der åbner, når du hælder. Låget tillader én-hånds-betjening, forbliver forseglet, når det ikke er i brug, og sikrer, at isterninger og frugtstykker ikke løber ud, når man hælder.

Med denne funktionalitet på plads, skulle Claus Jensen og Henrik Holbæk sikre, at både låget og hældekraven var drypfri. Kravet førte til en af karaflens mest betydningsfulde innovationer: Den 100 procent drypfri hældekrave.

Uden at gå i detaljer med overfladespænding og hydrofobe egenskaber, kan teknologien bag den 100 procent drypfri hældekrave tilskrives den specifikke vinkel og form på hældekraven kombineret med det rustfri stål. Tilsammen minimerer de væskens tendens til at klæbe til kanten og løbe ned langs karaflens side. I stedet dirigeres væsken, så den falder direkte ned i glasset. Skulle en insisterende dråbe klæbe sig til kanten, bliver den ”fanget” i den snævre sprække mellem glaskolben og hældekraven, hvorfra den løber ned ved næste hældning.

Smart overtøj

Den sidste opgave var at sikre, at karaflen ikke efterlod vandmærker og pletter på bordet eller andre overflader. Løsningen blev den karakteristiske ”dragt”.

Dragten, der kommer i ”woven” eller neopren, er nemlig mere end et visuelt interessant element, som tilføjer en blød og behagelig tekstur til karaflen - den hjælper også med at bevare temperaturen på indholdet i karaflen, mens den ”suger” kondensvand til sig, så det ikke ender som pletter på køkkenbordet.

Køleskabskaraffelen opstod som resultatet af vores bestræbelser på at løse en specifik udfordring: Hvordan kunne man bevare drikkevarer i køleskabet på en både stilfuld og praktisk måde?

Men den endte med at blive meget mere end et almindeligt køkkenredskab; karaflen blev et vidnesbyrd om, hvordan gennemtænkte og veludviklede designs kan forbedre hverdagens små øjeblikke. Med sin håndgribelige, smukke form og evnen til at forbedre og forny daglige rutiner, har køleskabskaraffelen vundet en fortjent plads i designhistorien og i mange hjem rundt om i verden.

Se hele sortimentet her

Mere fra...

16.05.2024EVA SOLO

Sponseret

Lysende kunstværker

05.03.2024EVA SOLO

Sponseret

Varm op for aftenerne tilbragt under åben himmel

21.08.2023EVA SOLO

Sponseret

Legio Nova: Den nye klassiker

19.08.2023EVA SOLO

Sponseret

Eva Solo sukkerdispenser nu også i messing

19.08.2023EVA SOLO

Sponseret

Sigte med mange anvendelsesmuligheder

19.08.2023EVA SOLO

Sponseret

Historien bag den ikoniske køleskabskaraffel: En mælkeflaske iført våddragt

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Copyright 2023