IT-kriminelle holder ikke ferie

IT-kriminelle leder konstant efter mulige svagheder, der kan lukke dem ind i virksomhedens systemer og derved give dem adgang til værdifulde data. Og så kan ferien blive rigtig dyr. Det siger IT-revision og -sikkerhedsrådgivning, Beierholm.

De IT kriminelle holder ikke ferie. Derfor skal man være opmærksom på hvor og hvordan man bruger sin computer og telefon. Foto: 123RF.com

I ferieperioden er virksomheden typisk anderledes bemandet, hvilket kan medføre, at man sænker paraderne i forhold til normale procedurer. Dertil kommer, at arbejdscomputere, tablets og smartphones måske følger med rundt i sommerlandet.

Når vi er på ferie, har vi ikke det samme fokus, som når vi møder ind på jobbet og logger på systemerne. Vi færdes i uvante miljøer med mere eller mindre sikre netværk. Vi er meget aktive på de sociale medier og efterlader os mange spor, som hackerne kan bruge i deres forsøg på at snyde sig ind i systemer og konti, skriver IT-revision og -sikkerhedsrådgivning hos revisionsvirksomheden Beierholm, og de giver gode råd til, hvordan man får it-sikkerheden med i kufferten, når der pakkes til ferien.

Mange lufthavne, hoteller, busser mv. tilbyder gratis ladestik til forskellig elektronik. Disse stik kan dog være inficeret med virus eller skadelig kode, som bliver installeret, når man lader fra dem.
Sørg for at have din egen powerbank eller egen lader til alm. stikkontakt med på ferie. Husk evt. en omformer, hvis ferielandet ikke bruger samme stik som i Danmark. 

De metoder, som it-kriminelle benytter i arbejdstiden, bruger de også i ferietiden – måske endda endnu mere markant. Foto: 123RF.com

Det er en god idé med faste rutiner og vaner, så man ikke glemmer sin smartphone eller laptop, hvor man færdes på sin ferie. Det tager kun få sekunder for en tyv at spotte og fjerne det, man efterlader.
Sørg for at opbevare smartphone og laptop i lukkede rum – i inderlommen eller en lukket taske. Skal man til poolen eller stranden, så brug en sikkerhedsboks på overnatningsstedet, hvis muligt.

Når man bevæger sig væk fra virksomhedens sikre netværk og logger på offentlige trådløse netværk, bliver de data, der sendes og modtage, ikke nødvendigvis beskyttet på samme måde. It-kriminelle kan overvåge trafikken på et usikkert netværk og opsnappe kodeord, beskeder m.m. fra din computer eller mobiltelefon. På den måde kan de få adgang til store dele af dit digitale private liv.
Sørg for at bruge mobilens egen data (vær opmærksom på evt. databegrænsninger i udlandet). Brug så vidt muligt kun hotellets/lufthavnens officielle netværk, hvor der kræves logon – vær særligt opmærksom på netværk, der ligner et korrekt netværk, men ikke kræver logon.


Undgå at sende følsomme data over trådløse netværk
Anvendes et offentligt trådløst netværk, så slet det fra mobilen efter brug, så computeren eller mobiltelefonen ikke automatisk logger på igen, uden at man er opmærksom på det, lyder endnu et af de gode råd fra Beirholm.

Hvis arbejdsopgaverne ikke kan vente, så sørg for at være opmærksom på, hvem der evt. kan overhøre en fortrolig samtale eller læse fortrolige dokumenter over skulderen.

I bund og grund er den vigtigste anbefaling, at man er opmærksom på, hvordan man bruger sin it og hvor. Det råd er ikke kun afgrænset til arbejdet, eller når man er på ferie med arbejdsredskaber – men altid! De it-kriminelle går også efter det private it-udstyr og de private oplysninger for at finde et afsæt for at presse privatpersoner eller presse for at få adgang til arbejdspladsens systemer og data.

Sørg for at bruge mobilens egen data. Brug så vidt muligt kun hotellets/lufthavnens officielle netværk, hvor der kræves logon. Foto: 123RF.com

De metoder, som it-kriminelle benytter i arbejdstiden, bruger de også i ferietiden – måske endda endnu mere markant, netop fordi de daglige rutiner er vendt på hovedet, og nøglemedarbejdere er på ferie. Så man skal stadig være opmærksom på:

Phishing, smishing mv. er metoder, som kriminelle bruger til at franarre dig dine personlige oplysninger via mail eller sms (fx betalingskortoplysninger, MitID-oplysninger eller andre private oplysninger).
Husk, at ingen reelle virksomheder eller myndigheder anmoder om betalingskortoplysninger, MitID eller andre log-in-informationer via e-mail eller sms. Man skal derfor undlade at svare og klikke på links.
Er du i tvivl om indholdets validitet, så klik ikke! Ring til afsender og få valideret den afsendte mail eller sms.

CEO-fraud (direktørsvindel) består af falske mails eller beskeder, som ser ud til at komme fra direktøren, økonomichefen eller andre i ledelsen. Typisk vil hackerne forsøge at narre en medarbejder til at betale en falsk faktura eller bede om overførsel af et beløb til en konto. Ofte vil det fremgå af mailen, at sagen haster, og de IT-kriminelle har lavet et grundigt forarbejde, som betyder, at beskederne virker troværdige. 

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023