Mater baner vejen for fremtidens cirkulære designs

Designbrandet Mater har gang i noget helt unikt. Gennem partnerskaber med Novo Nordisk, Carlsberg og BKI-kaffe har brandet nemlig skabt en banebrydende form for cirkulær økonomi, der har potentiale til at kunne ændre dagsordenen for bæredygtigt design fremover.

Plastaffaldet stammer fra restproduktionen af Novo Nordisk’ insulinsprøjter. Foto: Mater. .

Earth Stool kan fås med og uden komfortabelt ryglæn. Foto: Mater. .

Siden 2006 har møbelvirksomheden Mater arbejdet på at udvikle produktionsmetoder uden negativ indvirkning på miljøet. Med bevidstheden om, at befinde sig i en branche, kendt for at efterlade et betydeligt miljøaftryk, ønsker virksomhedens at udfordre udgangspunktet og være førende inden for bæredygtig møbel- og belysningsproduktion, der lever op til en høj æstetisk og kvalitetsmæssig standard.

Visionen har dannet grundlag for flere bæredygtige møbelproduktioner, blandt andet relanceringen af designerens Nanna Ditzels ikoniske Ocean kollektion, der produceres af genanvendt fiskenet og plastaffald fra verdenshavene. 

Nu har Mater så udviklet en revolutionerende teknik indenfor cirkulær produktion i samarbejde med Teknologisk Institut og Københavns Universitet. Processen genanvender fiberbaseret materiale, som kan mikses med flere typer affaldsplast. Det har blandt andet har resulteret i barstolen Mask Stool, designet af den danske arkitekt og designer Eva Harlou.

Mask Stool demonstrerer en ny innovativ teknik til upcycling af virksomheders affald mere effektivt - en metode skabt til at anvende de ressourcer, der allerede har været produceret mindst én gang. 

“I produktionen af Mask Stool indgik vi et samarbejde med Carlsberg, hvor et restprodukt kaldet mask fra bryggeriets ølproduktion - , der er en våd fiberbaseret masse, tørres og blandes med granulat af plastaffald i en blanding, som muliggør formstøbning af stolens sæde. Det er en helt unik fremgangsmåde, og vi er de eneste, der kan det i branchen”, fortæller Maters head of marketing & PR, Trine Egeberg.

Maters unikke løsning ligger helt i spænd med Carlsbergs egen tilgang til bæredygtighed, der normalt ville have brugt masken til dyrefoder.

Mask Stool er resultatet af et unikt samarbejde med Carlsberg. Foto: Mater. .

"Carlsberg er altid på udkig efter nye løsninger, der kan gøre vores produkter bedre og vores produktion mere miljøvenlig. Mater er lykkedes med at anvende vores mask fra ølproduktionen på en ny måde. Det er helt i vores ånd altid at prøve at gøre det bedre", siger Tenna Skov Thorsted, sustainability manager i Carlsberg Danmark.

Legen stopper ikke her
Earth Stool er det andet eksempel på et møbel produceret medgennem den nye teknologi, og den er ligeledes specialdesignet af Eva Harlou. Sædet består dels af plastaffald fra Novo Nordisk mikset med skaller fra ristningen af kaffebønner fra BKI-kaffe. Plasten stammer fra produktionen af insulinpenne, og blandingen opvarmes først i en specialudviklet maskine, hvorefter massen formstøbes.

Earth Stool er baseret på klassisk skandinavisk design, udsøgt minimalisme og udviklet til at kunne anvende alle typer fiberbaserede affaldsprodukter i kombination med de fleste typer af genbrugsplast. Og materialet er tilmed vandafvisende, slidstærkt og tåler udendørs brug.

Ocean-kollektionen består blandt andet af havestole, produceret af restaffald og fiskenet fra havene. Foto: Mater. .

Maters teknologi kommer heller ikke til at begrænse sig til de to stole, men skal kunne omfatte flere designs med flere samarbejdspartnere i fremtiden, oplyser Trine.

“Jeg kan afsløre, at vi har flere nye, spændende samarbejder i pipelinen og med andre typer affald og restproduktion. Vi kan dog ikke afsløre hvilke endnu. Vi vælger nu også  nu at gå all-in, blandt andet har vi for nylig købt en maskine, der kan producere møbler af samme type og kvalitet som Earth og Mask Stool. Så visionen er helt klart, at vi skal kunne tilbyde endnu flere bæredygtige, cirkulære møbler i fremtiden”, siger hun.

Relateret indhold

18.05.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Her skabes drømme

17.05.2024Designbase.dk

Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

22.03.2024Designbase.dk

Nyt produkt skal kunne erstatte læder i tekstilproduktionen

11.03.2024Designbase.dk

Light + Building i samarbejde med amerikanske LightFair

08.03.2024Designbase.dk

Ny dansk auktionsplatform ser dagens lys

07.03.2024Designbase.dk

ILVA introducerer 5 års garanti med tilbagevirkende kraft

06.03.2024F&H Group A/S

Sponseret

Foldbar nyhed med indbygget frihed

05.03.2024Designbase.dk

Investorer fra Løvens Hule styrker Intarsia Furniture

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023