Når gamle kaffesække får nyt designliv

Lars Kallesøe Jakobsen indsamler, genbrugte og upcycler gamle kaffesække fra danske kafferisterier, og sækkene får lyt liv som forklæder, puder, poser, en puff og en sækkestol. Lars kalder sig designentreprenør, og hans kreative hjerne står ikke stille bare et øjeblik. Nu skal han i gang med at sælge produkterne til de danske designbutikker.

Lars Kallesøe Jakobsen står bag Kaffepuden. Foto: Kaffepuder

Egentlig var Lars Kallesøe Jakobsen lærer på en friskole i Herning, men en dag holdt en af hans kollegaer morgensamling om upcycling, og det bestod et drastisk karriereskift for ham. Hun havde blandt andet medbragt en kaffesæk, der blev brugt som pudebetræk, og det rustikke udtryk, det smukke print og hele den fortælling, der lå gemt i denne ene kaffesæk fangede Lars’ opmærksomhed. 

”Jeg gik hjem og købte nogle kaffesække på nettet, allierede mig med en dygtig syerske og fik lavet fire puder, som jeg præsenterede for en café, der så købte 15. Det blev begyndelsen på kaffepuden.dk”, fortæller Lars.

I dag er der en række produkter i kollektionen, for Lars kan simpelthen ikke lade være med at udvikle og tænke kreativt. Det er blevet til forklæder, puffs, en sækkestol, en shoppingbag, en adventskalender med indbygget mikrochips, så der medfølger en original julehistorie i fire dele skrevet af forfatteren Louise Jensby og meget mere. Og der er slet ingen tvivl om, at der kommer flere produkter til. Alle produkterne er unika, for udtrykket styres af, hvordan printet på den enkelte kaffesæk vil tage sig bedst ud. Det betyder, at ikke to er helt ens.

”Jeg ser mulighederne i eksisterende materialer, som for eksempel de mange kaffesække danske mikroristerier hvert år tømmer. Vi genanvender, upcycler og forsøger på den måde så vidt muligt at undgå at bruge ressourcer på at fremstille nyt. Hanken til vores shopping net er genbrugte sikkerhedsseler, inderpuden i vores pyntepuder rummer kunstfibre af genanvendte plasticflasker og vores knapper laver vi af grene fra beskårede træer og trætte stoleben, som vi saver op, pudser og olierer, og alle kaffepudens produkter bliver lavet her i Danmark”, forklarer Lars, der er iværksætter helt ud i fingerspidserne, og han løser problemerne såvel som udfordringerne, som de kommer

Mens han fortæller, henter kan også lige en stol, som Herning Kommune ellers havde smidt ud. Den ar fået nyt liv, står slebet ned og ombetrukket med kaffesæk.

Puder af kaffesække.. Foto: Kaffepuden

”Det er jo en ny verden for mig, og der er meget, man skal lære om salg, markedsføring og meget andet” fortæller Lars, og samtidig står hans udviklerhjerne ikke stille. At kombinere en adventskalender i recycled kaffesæk med en mikrochip, er der vidt ikke mange, der har tænkt sig frem til. 

Ud over kafferisterierne, der leverer kaffesækkene, har Lars nu også kontakt til en regntøjsproducent, og han bruger deres restmateriale til eksempelvis bagsiden på puffs og forklædet.

”En af mine leverandører af kaffesække er Clever Coffee, og de kalder mig efterhånden for deres affaldshåndtering”, siger Lars med et smil. Selv kalder han sig for en designentreprenør, og det er nok lige præcis det, han er. Han tænker kreativt, og der er ikke langt fra tanke til handling.

Nu står kaffepuden.dk overfor næste skridt på forretningsrejsen, for Lars vil naturligvis gerne have sine produkter ud i de danske designbutikker. Og han skal nok nå sit mål, for når en ildsjæl brænder igennem, er det svært stå imod.

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: En cirkulær designbranche

Mange af designbranches virksomheder vil gerne være mere cirkulære, men hvordan får man indført en cirkulær forretningsmodel, og hvor begynder man rejsen?

Der er en stigende interesse for bæredygtige materialer og ressourcer. Men det handler også om lokal produktion, om genbrug og genanvendelse og energibesparende teknologi.

 

Det har vi set på i dette tema, hvor Frank Engelbrecht, Lifestyle & Design Cluster fortæller, at det faktisk ikke er så uoverskueligt at gå i gang med arbejdet med den cirkulære økonomi. Og vi ser ind i den nye ”emballagelov”, der træder i kraft i 2025.

Mere fra...

11.12.2023Designbase.dk

Maison&Objet introducerer ”Hospitality Lab”

08.12.2023Designbase.dk

Det nemme liv

07.12.2023Designbase.dk

Hvid vinter

06.12.2023Designbase.dk

Håndlavet naturnyhed

06.12.2023Designbase.dk

Det ønsker danskerne sig til jul i år

05.12.2023Designbase.dk

Alle har brug for et mentalt re-load

01.12.2023Designbase.dk

EuroCIS fremviser AI-værktøj for butikstyveri

01.12.2023Designbase.dk

Tefal og Jamie Oliver fejrer 20 års madlavning sammen

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023