Når gamle kaffesække får nyt designliv

Lars Kallesøe Jakobsen indsamler, genbrugte og upcycler gamle kaffesække fra danske kafferisterier, og sækkene får lyt liv som forklæder, puder, poser, en puff og en sækkestol. Lars kalder sig designentreprenør, og hans kreative hjerne står ikke stille bare et øjeblik. Nu skal han i gang med at sælge produkterne til de danske designbutikker.

Lars Kallesøe Jakobsen står bag Kaffepuden. Foto: Kaffepuder

Egentlig var Lars Kallesøe Jakobsen lærer på en friskole i Herning, men en dag holdt en af hans kollegaer morgensamling om upcycling, og det bestod et drastisk karriereskift for ham. Hun havde blandt andet medbragt en kaffesæk, der blev brugt som pudebetræk, og det rustikke udtryk, det smukke print og hele den fortælling, der lå gemt i denne ene kaffesæk fangede Lars’ opmærksomhed. 

”Jeg gik hjem og købte nogle kaffesække på nettet, allierede mig med en dygtig syerske og fik lavet fire puder, som jeg præsenterede for en café, der så købte 15. Det blev begyndelsen på kaffepuden.dk”, fortæller Lars.

I dag er der en række produkter i kollektionen, for Lars kan simpelthen ikke lade være med at udvikle og tænke kreativt. Det er blevet til forklæder, puffs, en sækkestol, en shoppingbag, en adventskalender med indbygget mikrochips, så der medfølger en original julehistorie i fire dele skrevet af forfatteren Louise Jensby og meget mere. Og der er slet ingen tvivl om, at der kommer flere produkter til. Alle produkterne er unika, for udtrykket styres af, hvordan printet på den enkelte kaffesæk vil tage sig bedst ud. Det betyder, at ikke to er helt ens.

”Jeg ser mulighederne i eksisterende materialer, som for eksempel de mange kaffesække danske mikroristerier hvert år tømmer. Vi genanvender, upcycler og forsøger på den måde så vidt muligt at undgå at bruge ressourcer på at fremstille nyt. Hanken til vores shopping net er genbrugte sikkerhedsseler, inderpuden i vores pyntepuder rummer kunstfibre af genanvendte plasticflasker og vores knapper laver vi af grene fra beskårede træer og trætte stoleben, som vi saver op, pudser og olierer, og alle kaffepudens produkter bliver lavet her i Danmark”, forklarer Lars, der er iværksætter helt ud i fingerspidserne, og han løser problemerne såvel som udfordringerne, som de kommer

Mens han fortæller, henter kan også lige en stol, som Herning Kommune ellers havde smidt ud. Den ar fået nyt liv, står slebet ned og ombetrukket med kaffesæk.

Puder af kaffesække.. Foto: Kaffepuden

”Det er jo en ny verden for mig, og der er meget, man skal lære om salg, markedsføring og meget andet” fortæller Lars, og samtidig står hans udviklerhjerne ikke stille. At kombinere en adventskalender i recycled kaffesæk med en mikrochip, er der vidt ikke mange, der har tænkt sig frem til. 

Ud over kafferisterierne, der leverer kaffesækkene, har Lars nu også kontakt til en regntøjsproducent, og han bruger deres restmateriale til eksempelvis bagsiden på puffs og forklædet.

”En af mine leverandører af kaffesække er Clever Coffee, og de kalder mig efterhånden for deres affaldshåndtering”, siger Lars med et smil. Selv kalder han sig for en designentreprenør, og det er nok lige præcis det, han er. Han tænker kreativt, og der er ikke langt fra tanke til handling.

Nu står kaffepuden.dk overfor næste skridt på forretningsrejsen, for Lars vil naturligvis gerne have sine produkter ud i de danske designbutikker. Og han skal nok nå sit mål, for når en ildsjæl brænder igennem, er det svært stå imod.

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: En cirkulær designbranche

Mange af designbranches virksomheder vil gerne være mere cirkulære, men hvordan får man indført en cirkulær forretningsmodel, og hvor begynder man rejsen?

Der er en stigende interesse for bæredygtige materialer og ressourcer. Men det handler også om lokal produktion, om genbrug og genanvendelse og energibesparende teknologi.

 

Det har vi set på i dette tema, hvor Frank Engelbrecht, Lifestyle & Design Cluster fortæller, at det faktisk ikke er så uoverskueligt at gå i gang med arbejdet med den cirkulære økonomi. Og vi ser ind i den nye ”emballagelov”, der træder i kraft i 2025.

Relateret indhold

25.06.2024Designbase.dk

Årets tema på Oslo Design Fair: Elementer

24.06.2024Designbase.dk

Nye tal vækker opsigt: hver tredje dansker handler på Temu

20.06.2024Designbase.dk

Kreative processer i centrum på Helsinki Design Week 2024

20.06.2024Designbase.dk

Marva Griffin Wilshire tildelt æresdoktorgrad

19.06.2024Designbase.dk

Velkendte og nye brands på Nordstil

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

18.06.2024Designbase.dk

København er en designmetropol

18.06.2024Designbase.dk

Spændende nyt koncept på imm Cologne

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

TrendSet Munich
Messe
Trendset i München

FYRVÆRKI AF IDÉER, PRODUKTER OG TRENDS

Dato

06.07.2024

Sted

Am Messesee 6, 81829 München

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023