Støt medarbejdere med psykiske problemer
SMVdanmark har været med til at udvikle en ny guide fra Sundhedsstyrelsen, der skal klæde ledere bedre på til at håndtere psykiske problemer på arbejdspladsen.
Foto: 123RF.com
En ny guide fra Sundhedsstyrelsen skal gøre det lettere for ledere at støtte medarbejdere med psykiske problemer. SMVdanmark har været med til at udvikle materialet, og målet er at gøre det håndgribeligt og anvendeligt, også for mindre virksomheder uden HR-afdeling.
Branchechef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen, peger på, at problemet er vidt udbredt, og at der er behov for at handle i tide.
“Det er vigtigt, fordi mindst fire ud af fem danskere rammes i løbet af deres liv af en psykisk lidelse, der kræver behandling. Mange bøvler altså med psykisk sygdom, og det kan også give problemer på arbejdet.”
Han understreger, at det både kan have menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis problemerne ikke håndteres.
“Det koster samfundet dyrt, hvis nogen havner uden for arbejdsmarkedet. Samtidig er det dyrt for SMV’erne, hvis et ansættelsesforhold går i vasken. Derfor skal man prøve at tage det i opløbet men også nedbryde fordomme, som kan holde mennesker uden for arbejdsmarkedet."
Hjælp dine medarbejdere
Guiden, der nu er tilgængelig via kampagnesiden "Psykiske problemer på arbejdet" under initiativet EN AF OS, indeholder helt konkrete råd og redskaber til, hvordan arbejdspladser kan forebygge mistrivsel og fastholde medarbejdere med psykiske problemer. Den er netop målrettet virksomheder, som ikke nødvendigvis har eksperter eller dedikerede HR-ressourcer.
“Man kan gøre rigtig meget også i mindre virksomheder uden HR-afdeling, og det materiale Sundhedsstyrelsen har lavet, er netop lavet med dette fokus,” siger Kasper Munk Rasmussen.
Han fremhæver, at bedre psykisk trivsel på arbejdspladsen ikke kun er godt for medarbejderne, men også for virksomhedens bundlinje.
“Når man som virksomhed formår at tage hånd om psykisk trivsel, får man mere stabile ansættelser, færre sygedage og et bedre arbejdsmiljø. Det skaber værdi på alle niveauer.”
Guiden kan blandt andet hjælpe med at tilpasse introduktionsforløb, omfordele arbejdsopgaver eller tage dialogen, hvis der opstår udfordringer. Ifølge Kasper Munk Rasmussen handler det om at tage små, konkrete skridt, der gør en stor forskel.
Vil du have hjælp til at komme i gang, kan guiden og øvrige materialer fra kampagnen findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside