Synergi mellem to designuniverser

Belysningsvirksomheden NUAD og interiørbrandet Form & Refine er i forbindelse med foråret- og sommerens designfestivaller gået sammen i et unikt samarbejde, hvor den danske håndværkstradition med kvalitetsmaterialer og en ren æstetik er dominerende.

Form & Refine og NUAD samarbejder under 3daysofdesign. Foto: Form & Refine og NUAD

Form & Refine x NUAD kalder de to virksomheder det nye samarbejde, der første gang sås under Trends & Traditions, og som fortsætter under 3daysofdesign. Begge brands har brugen af ægte materialer og en minimalistisk æstetik til fælles, hvilket giver de bedste vilkår for at kunne bruge synergien mellem de to designuniverser og deres produktsortiment.

Form & Refine blev grundlagt i 2018 af Helle Herman Mortensen, Jonas Herman Pedersen og Lasse Lund Lauridsen baseret på en fælles vision om at skabe et værdibaseret brand, der udforsker materialer og sigter efter at bevare både vores alles jord og de håndværkstraditioner, der er opstået og udviklet over tid gennem bearbejdningen og håndteringen af materialer. 

Avra tablelamp fra NUAD. Foto: NUAD

Umiddelbart samtidig bryggede arkitekt Rune Krøjgaard på at skabe et brand, med stærkt fokus på funktionalitet og tidløst design, der kombinerede bløde organiske former med en industriel æstetik. Det resulterede i grundlæggelsen af NUAD i 2019, hvor mødet mellem hjemmets æstetik og kontormiljøets indretning var i højsædet. 

Deres kendskab til og møde med hinanden skal dog findes endnu tidligere end det, da grundlæggerne først mødtes tilbage i 2010 til en Design Camp i forbindelse med deres pågældende studier. Siden da har de fulgt hinanden tæt med stor interesse og respekt for hinandens tilgang til formsprog og materiale. 

Som stiftere af virksomheder indenfor designbranchen på samme tid, har de også haft en givtig relation med sparring og deling af erfaringer, succeser og udfordringer.

Stærkt fokus på materialer 

Fælles for både Form & Refine og NUAD er deres tilgang til brugen af materiale og bearbejdningen heraf. 

Ved brug af ægte materialer og en respekt for både funktionalitet og æstetikken i disse materialer søger de på hver sin måde at tænke brugen af materialet helt i centrum af designet. 

”Materialer er vores store passion. Vi er selektive i vores søgen efter materialer i høj kvalitet, samt vores valg af de håndværkere, der skal fremstille vores produkter. Vi tror på, at de bedst egnede håndværkere kan findes i de pågældende lande, hvor materialerne stammer fra. Netop derfor lader vi materialerne blive forarbejdede i deres oprindelseslande, hvor der er størst kunnen og kendskab til dem. Stoltheden og håndværkstraditionerne forbundet med materialerne afspejles i vores produkters udtryk og kvalitet”, siger Helle Herman Mortensen. 

Fra Form & Refine. Foto: Form & Refine

Rune Krøjgaard tilføjer: ”Jeg er stor fan af at bruge ægte materialer. Jeg har en stor forkærlighed for træ, og stål er nemt at arbejde med i forhold til lamper. Specielt elsker jeg at bruge det samme materiale igennem hele produktet, så man kan optimere produktionen. Men også sammenspillet mellem materialer er interessante - hvad fungerer sammen, og hvordan fungerer det. Jeg kan godt lide, når materialet får lov til at tale”. 

Helle Herman Mortensen istemmer sig og pointerer: ”Vores designs er enkle, men genkendelige ved deres detaljer og klare silhuetter. Designet hylder og understøtter materialerne i deres rene form. Det vil også sige, at materialets egenskaber er medskabende til designets form. Vi arbejder kun med få og rene materialer og hvert design har til hensigt at fortælle historien om dette materiale”.

Fokus på fremtidens produktion 

Med så nøje udvalgte materialer følger også en bevidsthed og aktiv stillingtagen til fremtidens produktion og måden at producere produkter på. Bæredygtighed har fra begyndelsen været afgørende for Form & Refine’s værdigrundlag, hvor der arbejdes med højt fokus og høje krav.

”Vi tror på, at vi gennem bæredygtige metoder kan bevare og forbedre vores miljø ved at understøtte kulturer og enkeltpersoner, der arbejder med bæredygtigt håndværk. Naturmaterialer medfører langt mindre miljøbelastning i form af CO2 -udslip end andre materialer. Naturmaterialerne er derfor essentielle for vores agenda for bæredygtighed”, fastslår Helle Herman Mortensen og fortsætter: ”Vi anvender kun de mest holdbare og bæredygtige materialer fra jordens ressourcer som f.eks. træ, stentøj, alpaka, kork og vegetabilsk garvet læder. Mange af disse materialer bliver kun smukkere med tiden og giver vores produkter en lang levetid”. 

Rune Krøjgaard istemmer sig vigtigheden af valg af materiale som helt essentiel i fremtidens produktion og tilføjer at også mængden af materiale, der anvendes, bør være med i designet af et produkt.

”Grøn omstilling er blevet en kæmpe business, men det er mere komplekst end som så. Og nuancerne er vigtige at se og forstå. Jeg tænker både virgin og genanvendeligt materiale i mine produkter, men for mig handler det i langt højere grad om at sikre den rette brug af materialet i den rette mængde. Jeg kan godt lide at minimere og optimere, og det skal vi også tænke med i fremtidens produktion, der hvor det giver mening”.

Selvom både Form & Refine og NUAD ikke er de største aktører indenfor designbranchen, ser de det stadig som absolut væsentlig at arbejde for og tænke æstetik, produktion og materialer til fremtiden.

”Vi er bevidste om, at vi er en lille spiller i et stort game og derved kan rykke meget lidt i de valg, vi gør, men vi tror og håber på, at vi med vores æstetik og fokus på bæredygtige materialer, kan være med til inspirerer til en æstetik og et forbrug, der er mindre trendbaseret og har mere fokus på bæredygtige kvalitetsprodukter”, understreger Helle Herman Mortensen. 

Funktionalitet og æstetik 

Kombinationen mellem funktion og æstetik har siden modernismen været centralt indenfor både arkitektur og design, hvilket, der ifølge begge brands, er en helt naturlig god grund til, hvorfor æstetisk funktionalisme dyrkes i begge designuniverser. 

Radant walltorch fra NUAD. Foto: NUAD

”For os går æstetik og funktionalitet hånd i hånd og er to ting, der ikke bør adskille hinanden. Vi mener, at funktionalitet kan være med til at løfte æstetikken. Vi anser design som et kreativt og æstetisk udtryk, men mindst lige så vigtigt som funktionelle objekter. I vores optik er dette en af grundelementer til at skabe langtidsholdbart design; objekter der vil overleve og patinere gennem flere generationer”, siger Helle Herman Mortensen og Rune Krøjgaard nikker og tilføjer: ”Det er en hårfin balance, man som designer bør være bevidst om. Jeg har været og er meget fokuseret omkring det at fintune brugen af materiale, og bruge så lidt materiale som muligt. Man har som designer et ansvar. Der er en værdi i at fintune det grafiske udtryk, formgivningen og æstetikken, som Helle siger, fordi det kan løfte og sammen med funktionen gøre et produkt langtidsholdbart og på den måde i sig selv blive bæredygtig. Funktionen må aldrig glemmes. Deri ligger opgaven, som designer: At lave noget som andre kan bruge og samtidig nyde at se på”. 

Perfekt samarbejde 

Beslutningen om at skabe et fælles univers under både Trends&Traditions og 3daysofdesign var ikke svær grundet produkternes æstetiske kvaliteter og ikke mindst designfilosofien og ideologien omkring materialeforståelse. 

”Form & Refine’s produktsortiment komplimenterer produkterne i NUAD virkelig godt. På en måde løfter produkterne hinanden. Jeg har stor respekt for Jonas og Helles designunivers og fællestræk handler om gennembearbejdningen og forenklingen af produktet. Det med at skabe noget unikt med få og forfinede greb, samt krydre det med referencer til noget genkendeligt, det er en kunstart og vidner om dygtige og kompetente designere”, udtaler Rune, og Helle Herman Mortensen smiler og fortsætter: ”Det er rosende ord fra Rune, og vi deler hans syn på vores fælles produktsortiment og ser detaljen, enkeltheden og brugen af materialer som afgørende for et godt udgangspunkt for et perfekt samarbejde. En æstetik, der taler det samme sprog og et værdigrundlag, der bygger på fælles principper – og så er en god kemi altid vigtigt i et samarbejde, også indenfor designindustrien”.

www.formandrefine.com 

www.nuad.dk

OPA Wall lamp fra NUAD. Foto: NUAD

Lightweight bench fra Form & Refine. Foto: Form & Refine

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

10.06.2024Designbase.dk

Kolon og ByLogstrup i nyt samarbejde

07.06.2024Designbase.dk

Synergi mellem to designuniverser

29.05.2024Designbase.dk

UMAGE vinder årets Red Dot designpris

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

10.05.2024Designbase.dk

Takt har underskud for femte år i træk

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023