Udfasning af 1.000-kronesedlen: Byttepengegrænsen er nu 750 kroner

Regeringen havde tidligere foreslået, at betalingsmodtagerne skulle kunne sige nej tak til 1.000-kronesedlen, når byttepengene oversteg 500 kroner. Nu har Regeringen ændret holdning og fremsat et ændringsforslag, der lyder på, at betalingsmodtagerne kan sige nej tak, når byttepengene overstiger 750 kroner

Foto: Nationalbanken

Udfasningen af tusindkronesedlen er overordnet set positivt, men giver, frem til udfasningen er gennemført, et massivt pres på detailhandlen, fordi mange ønsker at veksle sedlerne til mindre sedler. Det giver praktiske udfordringer at sikre, at der er tilstrækkeligt med byttepenge i kassen, det giver økonomiske udfordringer, da det er dyrt at købe og indsætte byttepenge og det giver sikkerhedsmæssige udfordringer i forhold til risikoen for røveri og tyveri. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv, der videre mener, at butikkerne desuden har en moralsk udfordring, fordi ikke ønsker at blive anvendt som hvidvaskvekselcentral på den ene eller anden måde.

Løsningen er at begrænse byttepengene

Regeringen foreslog oprindeligt, at alle betalingsmodtagere skulle kunne sige nej tak til 1.000 kronesedlen, hvis der skulle gives mere end 500 kroner retur i byttepenge. Det var et rigtig fint og brugbart kompromis og ville hjælpe betalingsmodtagerne meget, uden at det ville komme de borgere, der ville foretage reelle køb for 1.000-kronesedler, til skade. Det er vigtigt at være opmærksom på, at forslaget ikke gik på et forbud mod tusindkronesedler frem til udfasningen var gennemført, men alene en mulighed for at sige nej tak, når byttepengene oversteg 500 kroner.

Imidlertid, fastslår Dansk Erhverv, fremgik det af flere høringssvar, at det ville give problemer for særligt de ældre, hvis de ikke kunne betale med 1.000-kronesedler for beløb på mellem 250 og 500 kroner, hvilket medførte, at regeringen ændrede holdning og fremsatte et ændringsforslag om, at betalingsmodtagerne skal have mulighed for at sige nej tak til 1.000-kronesedlen, hvis byttepengene overstiger 750 kroner.

Selvom Dansk Erhverv havde foretrukket muligheden for at sige nej tak til at give mere end 500 kroner retur i byttepenge, så vil forslaget trods alt afhjælpe en del af byttepengeproblematikken.
“De borgere, der ved starten af udfasningen af 1.000-kronesedlen havde sådanne sedler liggende legalt, bør på nuværende tidspunkt have anvendt de fleste af disse, enten i detail eller ved at have sat dem i banken. Da udfasningen af sedlen blev igangsat ultimo november 2023 havde hver dansk husstand i snit mellem syv og otte tusindkronesedler i skuffen – ultimo april havde hver husstand mellem tre og fire tusindkronesedler liggende. Har man meget mere end det liggende, så vil der i overvejende grad være tale om kontanter, der på enten er hævet legalt i banken, hvorfor man som udgangspunkt også kan sætte det tilbage på kontoen via banken, ellers også er det penge der på den ene eller anden måde stammer fra kriminalitet eller andre ulovligheder. Har man legalt tre-fire tusindkronesedler liggende, så skal man nok kunne nå at benytte dem inden 1. juni 2025 – også selvom butikkerne og andre betalingsmodtagere kan sige nej tak, når der skal gives en større mængde byttepenge retur”, fastslås det.

Hvis man dertil lægger, at politiet vurderede, at op mod halvdelen af de 1.000-kronesedler, der var i omløb den 30. november 2023, var en del af den kriminelle økonomi, så har hver lovlydig dansk husstand i dag næppe mere en til to tusindkronesedler i snit, idet man desuden med rimelighed kan antage, at størstedelen af de allerede indsamlede sedler, er sedler, der ikke stammer fra kriminalitet.

Det havde derfor næppe givet større udfordringer for den enkelte borger, om det oprindelige forslag var blevet gennemført, mens der med det nuværende forslag, som trods alt er bedre end den aktuelle situation, fortsat vil være store hvidvask-udfordringer for samfundet og butikkerne.

Politiet vurderer, at op mod halvdelen af de 1.000-kronesedler der var i omløb den 30. november 2023 var en del af den kriminelle økonomi.

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

04.06.2024Designbase.dk

Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

04.06.2024Designbase.dk

Nu ændres producentdefinition for producentansvar på emballage

03.06.2024Designbase.dk

Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

31.05.2024Treyd AB

Sponseret

6 måder du kan drage fordel af at bruge Treyd til at finansiere leverandørfakturaer

31.05.2024Designbase.dk

Spar penge: Sådan forhandles en lavere pris på betalingskortaftalen

30.05.2024Designbase.dk

Ny strategi skal styrke væksten i hele landet

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023