Coronakrisen ændrer detailhandlen

Ny undersøgelse afdækker detailhandlens udvikling under coronakrisen i flere udvalgte butikker i Danmark.

Foto: Steffen Stamp..

Hvad betyder coronakrisen for handelslivet i Danmarks hovedbyer? For at belyse dét spørgsmål satte Realdania i foråret en undersøgelse i gang af butikslivet i de otte, danske byer: Randers, Horsens, Thisted, Vejen, Svendborg, Nakskov, Helsingør og Rønne.

Konkret blev åbningsforhold hos butikker, behandlere og serveringssteder i de otte byer registreret. Første gang i maj 2020. De to efterfølgende registreringer sker i november og april næste år.

De forskellige data bliver herefter sammenholdt med viden om lokale forhold, som er indhentet fra centrale aktører i byernes handelsstandsforeninger.

De første resultater ligger nu klar, og viser, at Helsingør havde den største procent af lukkede butikker, behandlere og serveringssteder med 14,9 procent. Randers lå på 9,9 procent.

”Den første registrering har vist os tegn på, at de tendenser vi allerede ser i forhold til øget nethandel samt øget konkurrence mellem bymidter og aflastningscentre, er accelereret under og efter corona-nedlukningen i foråret”, siger Ditte Marquard Jessen, der er partner og projektchef hos Urland, og fortsætter:

”Overvågningen bekræfter blandt andet, at meget handel foregår decentralt langs byernes indfaldsveje og i erhvervsområder, hvor blandt andet havecentre og butikker med boligudstyr klarede sig godt under forårets corona-nedlukning. I bymidterne var især små, lokale butikker og serveringssteder hurtige til at finde modeller for at holde åbent – fysisk og på nettet”.

Det er Urland og Institut for Center-Planlægning, som i fællesskab udfører undersøgelsen. Ud over at belyse konsekvenserne af coronakrisen for byernes handelsliv er formålet med undersøgelsen også at få større klarhed over handelslivets rolle, tilstand og organisering i byerne generelt.

Relateret indhold

23.02.2024Designbase.dk

Mobilepay har varslet nye priser til erhvervskunder

23.02.2024Designbase.dk

Google slukker for din remarketing og personalisering

23.02.2024Designbase.dk

Sådan vælger du de mest effektive AI prompts

22.02.2024Designbase.dk

Mange glemmer det: Husk også at indberette 0 i moms

21.02.2024Designbase.dk

Flest iværksættervirksomheder er i vækstbrancher

20.02.2024Designbase.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

20.02.2024Designbase.dk

Ægte messestemning og et lyst syn på fremtiden

19.02.2024Designbase.dk

Flest iværksættervirksomheder er i vækstbrancher

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023