Der er forskel på genbrugt og genanvendt plast

I en ny afgørelse vurderer Forbrugerombudsmanden, at Aqua D’Or har vildledt forbrugerne via markedsføring af deres vandflasker som bestående af genbrugsplast.

Foto: Zuzanna Szczepańska/Unsplash

”Som forbruger skal man kunne stole på, at det er rigtigt, når en virksomhed markedsfører produkter med udsagn om, at produkterne er lavet af genbrugt/genbrugsplast. Da miljøbelastningen er højere ved genanvendelse af plastik end ved genbrug af plastik, kan forbrugerne få et forkert indtryk af produkternes miljøbelastning. Dette gælder også emballage til produkter,” forklarer Forbrugerombudsmand Torben Jensen.

Ikke al plast er skabt lige

I perioden 2 juni-23 oktober 2023 reklamerede Aqua D’Or på deres hjemmeside og på flaskerne med, at deres flasker bestod af genbrugsplast – altså skyllet og rengjort plast. I virkeligheden var der dog tale om genanvendt plast, der har en højere miljøbelastning, idet plasten omsmeltes og genanvendes i videre produktion. Forbrugerombudsmanden vurderede at denne markedsføring var egnet til at vildlede forbrugerne.

Hvad siger loven?

Ifølge markedsføringslovens § 5 må markedsføring ikke indeholde urigtige oplysninger eller i kraft af sin fremstillingsform eller på anden måde kunne vildlede forbrugerne. Markedsføringslovens § 8 uddyber, at den pågældende handelspraksis skal være egnet til at få forbrugeren til at træffe en beslutning, som denne ellers ikke ville have truffet, hvis en virksomhed skal kunne siges at have handlet i strid med § 5.

Forbrugerombudsmanden har udarbejdet en kvikguide til virksomheder, som skal bistå virksomhederne i at handle i overensstemmelse med markedsføringsloven. 

Se link til kvikguiden her.

IDL

Relateret indhold

19.04.2024Designbase.dk

Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

19.04.2024Designbase.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

18.04.2024Designbase.dk

Ny ungdomsuddannelse kan skaffe flere unge til erhvervsuddannelserne

17.04.2024Designbase.dk

Engros- og detailhandlen lægger an til blød landing

17.04.2024Designbase.dk

Færre konkurser i Danmark, mens Sverige stadig er ramt

17.04.2024Designbase.dk

ESG skal være nemt for SMV’er

16.04.2024Witt

Sponseret

Witt A/S overtager distributionen af Aiper kabelfri poolrobotter i Norden

16.04.2024Designbase.dk

Nyt regnskab fra Bygma Gruppen:  Investeringer trods et udfordrende marked

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023