Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

MAISON IKIGAI - et japansk inspireret hjem, hvor rummene er fyldt med sirlige samlinger og kunstneriske penselstrøg. En fortolkning af livet der leves og af det, der giver livet mening.

Foto: Formland

Det, du elsker

Det, du er god til

Det, du kan få penge for

Det, verden har brug for

Sådan lyder Ikigai’s begreber. Dem, der danner baggrund for trendzonen på Formland.

Bag trendzonen står Mille Fly og Sofie Helsted fra Studie FlyHelsted.

Ikigai er en japansk filosofi, og ordet er en sammensætning af Iki (at leve) og Gai, som betyder værdier, værd eller grund, ofte oversat til: grunden til at leve. Filosofien handler om at forene: Profession, Lidenskab, Mission og dit Kald, både som menneske og i det, vi omgiver os med. Det er ikke en statisk tilstand; vores Ikigai udvikler sig i takt med livet, og det, der giver livet mening.

”Vi tog fat om longivity-tendensen på Formland i februar. Ikigai er en forlængelse af det, og det stemmer rigtig fint overens med tidsbilledet: Vi søger større meninger med tingene”. Det fortæller Mille Fly, og hun beskriver Ikigai son et livsstilsmantra: Du skal finde din egen ikigai – det, der giver mening for dig.

Mille Fly og Sofie Helsted danner Studie FLYHELSTED, der står bag trenden på Formland. Foto: Formland

”Ikigai inspirerer til at have mindre fokus på ”Mig” og mere opmærksomhed på, hvordan du kan bidrage til verden omkring dig. Der er større fokus på mådehold og bæredygtighed, og vi tænker mere på at beholde, istandsætte og genbruge. Vi beundrer håndværket, at ting tager tid og har spor af historie og liv”, forklarer Mille Fly og Sofie Helsted.

”Vi jagter ikke en bestemt stil eller æstetik, men kuraterer vores hjem, så det føles autentisk og afspejler det levede liv. Vi fjerner os fra det polerede og perfekte billede af livet og drages af det ærlige med spor af virkeligheden. Derfor værdsættes det unikke, det kunstneriske og traditionerne, som forstærker vores historiefortælling og skaber personlighed”, lyder det.

På trendzonen har Mille Fly og Sofie Helsted skabt rum, der spænder fra Tokyos kaos til mindfulness, og rammen er en japansk villa. MAISON IKIGAI har plads til det, der gør et hjem levende, og som styrker balancen mellem det perfekte og uperfekte. 

Stuen har en puls som et fortravlet gadekryds i Tokyo med et miks af kunst og retro formsprog i materialer som stål og glas. Materialer genanvendes, og vi ser materialer, der er skabt til ét - men bruges til noget andet. Farverne er som livet, der leves, kraftfulde og smukke; syrlig karry, lakrød og denimblå.

Fra den seneste trendzone, hvor longivity var temaet, der nu er udbygget til Maison Ikigai. Foto: Formland

”MAISON IKIGAI forener sirlighed og kaos, emmer af kontraster og personlighed og afspejler det levede liv. Vi laver nedslag, hvor vi prøver at skabe billeder på det, der er oppe i tiden, når det gælder materialer og overflader. Traditioner spiller ind, for det er noget af det, der gør, at tingene giver mening, og med traditionerne følger retroen. Vi har indrettet et baderum, hvor badekarret symboliserer renheden. Her emmer af sirlighed, med overflader af træ og flet, der omslutter brugeren af de dybe toner fra naturen, som skaber ro og harmoni som til en japansk ceremoni, og et soveværelse, hvor man gør sig klar og lader op til dagen, der kommer”, forklarer Mille Fly.

I villaen er der også dækket et stort buffetbord, der har et ”take” af jul på japansk vis og suppleret af et viktualierum, hvor man kan gemme det, man vil have nok af, og det man gerne vil give videre, for essensen af ikigai er, at alle kan være med til festen.

Storytelling

Storytelling er stadig virkelig vigtigt, siger Mille Fly. For det handler om at inspirere og give mening. ”Men ikigai er et begreb, og det, der giver mening for mig, giver måske ikke samme mening for dig”, siger Mille Fly, og fortæller, at hun, når hun laver private indretninger i dag, ofte mødes af, at kunden hellere vil bevare den gamle sofa fremfor at smide den væk og købe en ny. ”Der tænkes i ressourcespild, og slutbrugerens forhold til at genbruge er forandret. Når der købes nyt, er det i FSC-certificeret træ, for det skal give mening på mange parametre. Vi er ikke forskrækkede for at købe nyt, men vi gør det på ny måde”.

På MAISON IKIGAI handler det derfor om at skabe stemninger, der giver mening, og at kombinere det æstetiske, japanske med den danske designfilosofi ”less is more”. ”Men minimalismen er ikke at omgive sig med ingenting, men at omgive sig med de rigtige ting”, understreger Mille Fly, og hun siger også, at maksimalismen modsat ikke handler om, at vi skal have mange ting, men om, at vi max’er ud på det, vi gør. ”Og den japanske ånd iscenesætter det hele rigtig fint. Den er nem at gribe ind i”, og Mille Fly slutter af med at slå fast, at Ikigai er næstekærlighed, men det er også at tjene penge på at gøre netop det, man er bedst til”. 

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Formland autumn 2024 - et oplevelsesunivers

Udstillere og indkøbere handler, netværker og videndeler, og de besøgende kan boltre sig i trendinstallationer, foredrag, workshops og events, når MCH Messecenter Herning slår dørene op til Formland Autumn fra 17.-19. august.

Formland kan denne gang fejret sit 40-års jubilæum og messe nr. 80, og det sker med 10 koncepthaller, flere end 400 danske og udenlandske udstillere og over 50 foredrag, workshops og events, der er med til at samle interiør- og designbranchen, og som giver detailhandlerne ny inspiration og viden, de kan tage med sig hjem. På Formland er der ikke et overliggende tema, for det handler i høj grad om livsstil på tværs af områderne. Derfor rummer programmet et sandt overflødighedshorn af æstetiske og kreative nyheder inden for områder som ”Interior”, ”Dining”, ”Garden”, ”Outdoor”, ”Taste” og det helt nye ”Jewellery”.

Vi ser på trenden, der denne gang hedder ”Maison Ikigai”, og som tager inspiration fra en japansk filosofi og ordet ikigai, som er en sammensætning af Iki (at leve) og Gai (værdier, værd eller grund), vi har taget en snak med Anette Eckmann om hendes eventområde ”Farm Living – Cozy Country Christmas”, og vi giver et godt overblik over de mange spændende og lærerige foredrag på Speak Up-scenen. Så glæd dig til at blive inspireret…

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

16.07.2024Designbase.dk

FableWood finansierer produktionen gennem crowdfunding

16.07.2024Designbase.dk

Gulvtæppeboom på Heimtextil 2025

15.07.2024Designbase.dk

Lad livsstil og følelse styre indretningen "Ufuldkommen perfektion"

11.07.2024Designbase.dk

Et 250-årigt væksteventyr

11.07.2024Designbase.dk

Tidløse designprincipper

11.07.2024Designbase.dk

Nordstil med nyt tiltag: Ethical Style by Nordstil

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023