Her er årets førende norske designvirksomheder

Heymat er årets eksportør. Fora Form stolen Atrium er årets produkt. Uldmissionærerne i Aclima er bedst til branding. Arkivlamperne fra Hadeland og lænestolen til LK Hjelle deler klassikerprisen.

Heymat vandt prisen som Årets eksportvirksomhed. Foto: Melissa Hegge

Årets Design Industry Conference fandt forleden sted i en fyldt sal på Nationalmuseet i Oslo. Priserne var Årets Eksportvirksomhed, Årets Produkt, Årets Brandbygger og Klassikerprisen. Men selvom stemningen var god i kølvandet på prisoverrækkelsen, er baggrunden mere dyster. Norsk design oplever usikre tider.

"I løbet af de seneste seks år har vi øget eksporten af norske designerprodukter med hele 65 procent, men det giver sig ikke udslag i værdiskabelse eller arbejdspladser i Norge. Sammenlignet med vores nordiske designkonkurrenter er rammebetingelserne for dårlige. Vi halter bagefter dem”, siger Egil Sundet. Han er branchechef i den norske industridesignindustri, som uddelte de fire priser.

Han mener, at det er svært at få succes i en olietung norsk økonomi, hvor de offentlige støtteordninger er små og spredte, og hvor en særlig norsk formueskat straffer norske ejere hårdt.

"Det skal ændres nu, så vi kan opbygge den eksportindustri, Norge har brug for, når olieindtægterne skrumper ind. Investeringsstøtten skal øges markant, og vi skal ændre formueskatten, så vækst og arbejdspladser sker her og ikke i udlandet”, siger Sundet.

Årets eksportvirksomhed er Heymat

Juryen fastslog, at Heymat fortsat imponerer med sine kvalitetsprodukter, og at de sætter nyt norsk design på det internationale designlandkort.

"Siden den første kollektion blev lanceret i 2016, har Heymat haft en kompromisløs plan for eksport, herunder strategisk deltagelse i internationale messer og mødesteder. Siden virksomheden blev etableret, har de oplevet en stor vækst i omsætningen, hvor en stor del af væksten er eksportdrevet. Deres produkter er blevet meget populære, især i USA, hvor eksporten er vokset markant og fordoblet i 2023. Eksportandelen er stigende, og sidste år var den 54 procent," skrev juryen.

Heymat. Foto: Heymat

På få år har Heymat forvandlet dørmåtten fra en nødvendighed, der ikke får megen opmærksomhed, til at blive et designobjekt, der løfter et gennemtænkt interiør og er i stil med resten af hjemmet.

 "Vores opskrift på succes er at kombinere solid faglig ekspertise fra den professionelle dørmåtteindustri med samarbejde med dygtige norske designere", siger Sonja Djønne, grundlægger af Heymat.

"Vores eksportrate lå på 54 procent i 2023, hvilket er en markant stigning fra året før. USA er vores største marked. Vores måtter er virkelig blevet taget godt imod her, og sidste år fordoblede vi vores salg på det amerikanske marked," siger Cecilie Garfalk, CEO i Heymat.

Årets produkt er stolen "Atrium" by Fora Form

Juryen roser Atrium for at være ukompliceret og komplekst på samme tid og et eksempel på skandinavisk design, når det er bedst.

"Atrium kombinerer minimalisme med funktionalitet og enkelhed med kompleksitet.

Designet af den prisvindende designduo Anderssen &; Voll, var udgangspunktet at gøre en stol så enkel, at man ikke bliver træt af designet. Resultatet er den perfekte harmoni mellem æstetik og praktisk. Produktet havde en omsætning på tocifrede millionbeløb i 2023 og er det seneste år blevet Fora Forms næstbedst sælgende stol", lyder det i juryens udtalelse. 

Fora Form modtog prisen Product of the Year for stolen Atrium. Foto: Fora Form

Da den prisvindende designduo Anderssen & Voll skulle skabe en ny stol til Fora Form, var deres marchordre klar: Design en stol, der er så enkel, at den bliver tidløs.

"Vores møbler holder i evigheder, så designets udseende skal holde lige så længe.  

Classic Award går til "Archive Series" af Hadeland Glassverk

"Hadeland Glassverk fortjener anerkendelse for det rige produktsortiment, der fanger essensen af tidløst norsk design fra midten af 1900-tallet. Med sin håndværksmæssige kvalitet og enkle, elegante linjer tiltrækker serien både designentusiaster og dem, der værdsætter funktionalitet. Elementerne har været en del af norske hjem og offentlige rum i over et halvt århundrede og har også fået international opmærksomhed efter relanceringen i 2019", skriver juryen.

Hadelands Glassverk vandt prisen for Årets klassiker. Foto: Hadelands Glassverk

"Det er otte klassiske og tidløse lamper, der passer ind i både moderne og mere traditionelle hjem samt hoteller, restauranter og offentlige bygninger. Siden lanceringen for fem år siden har salget været solidt både i Norge, Europa, Japan og USA”, fortæller Sofia Sandblom i Hadeland Glassverk.

Den klassiske pris går også til "Siesta" af LK Hjelle

"Ved at fremhæve dette møbel bidrager LK Hjelle til at fejre den norske designarv. Samtidig tilbyder virksomheden markedet en komfortabel og elegant klassiker lavet af holdbare, gode materialer, der respekterer det originale design af Ingmar Relling fra 1965. Stolen har banet vejen for norsk designeksport", sagde juryen.

"Mange mennesker har et tæt og kært forhold til Siesta stolen, uanset om du er vokset op med den i dit barndomshjem, har vugget dit barn i søvn i den eller sad i den, da Norge slog Brasilien i VM. Siesta er virkelig en klassiker”, siger Jens Peter Brunstad, daglig leder af LK Hjelle i Sykkylven. 

Årets brand builder hedder Aclima

"Virksomhedens vision handler om at få flere mennesker til at nyde naturen ved at gøre det behageligt at være udendørs. Produkterne er skabt ud fra et behov for komfortable og bæredygtige produkter med den bedst mulige ydeevne. Selve varemærket og det nuværende navn, Aclima, blev etableret i 1998. Efter samarbejdet med Lars Monsen i 2015 er der opbygget en stærk brandbevidsthed om produkterne på forbrugermarkedet", skriver juryen. 

"Virksomheden har haft en klar stigning i omsætningen i mange år. I 2023 er den gode tendens fortsat, store handler er afsluttet, og producenten oversteg 300 millioner i omsætning".

85 år efter starten som producent af filtsåler baseret på uldaffald er Aclima i dag et velkendt brand og leverandør af kvalitetsuldprodukter til både voksne og børn samt professionelle brugere som politi, brandvæsen og militær.

Relateret indhold

29.05.2024Designbase.dk

Direkte-til-forbruger er det nye ”sort”

29.05.2024Designbase.dk

UMAGE vinder årets Red Dot designpris

23.05.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Her skabes drømme

22.05.2024Sirius

Sponseret

SIRIUS Sam

22.05.2024Hippie de Luxe

Sponseret

Sommerens glas fra La Rochère

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023