Når vejen til målet er en labyrint af valg

“Super naivt”. Sådan lyder det fra Sofacompanys chefdesigner, Line Nevers Krabbenhøf, om virksomhedens nyeste grønne skud på stammen – sofaen Wilson. Sofaen, der i begyndelsen skulle være 100 procent bæredygtig, har været på en to år lang rejse og har budt chefdesigneren både anstrengelser, læring og inspiration.

Selv om anstrengelserne har været mange i tilblivelsen af Wilson, mener chefdesigner Line Nevers Krabbenhøft, at det har været en givende proces. Foto: Sofacompany..

I design- og interiørbranchen er store som små virksomheder i fuld gang med at dreje forretningerne over i en grønnere retning. Branchen er fuld af gode initiativer, innovation og produktmæssige gennembrud.

Men hvor svært kan det i virkeligheden være at lave et ansvarligt produkt? Hos Sofacompany er man ikke bleg for at sige; meget.

Allerede for over fire år siden var designvirksomheden i gang med flere tiltag, heriblandt bæredygtige tekstiler og en omlægning, så alt træ fremover skulle være FSC-certificeret.

“Men drømmen var at gå all-in på en 100 procent bæredygtig sofa. Og det var super naivt, for det viste sig at være et utrolig komplekst projekt”, fortæller Line Nevers Krabbenhøft, chefdesigner hos Sofacompany.

Ikke desto mindre blev Sofacompanys idé om en bæredygtig sofa – Wilson, som den er endt med at hedde – starten på en to år lang rejse, der ikke kun skulle vise sig at være kompleks, men også lærerig og inspirerende.

Komfort og holdbarhed er alfa og omega
Projektet havde ifølge Line Nevers Krabbenhøft hovedvægt på fire principper: æstetik, komfort, materialer og holdbarhed.

Og gennem møder med både internationale og danske leverandører skulle de rette materialer til sofaen findes. Blandt andet hvad hynderne skulle laves af indvendigt og udvendigt.

“Vi holdt utallige møder med alverdens leverandører for at finde frem til de mest ansvarlige materialer. Og vi fik mange prøver, og vi fik lavet hynder i alverdens materialer - alt fra skum, genbrugsuld og majsprodukter til spaghettiagtige strimler lavet af genbrugsplast”, siger Line Nevers Krabbenhøft og fortæller, at der bare var et problem:

“Det var simpelthen hverken komfortabelt eller holdbart nok. Og vi prøvede mange materialer af, hvor tanken var god, men det fungerede bare ikke i praksis. Resultatet ville ikke blive til en sofa, man ville have lyst til at ligge i hele aftenen”.

Teamet valgte til sidst økologisk naturlatex fra Sri Lanka som sofahyndernes fyld.

“Først blinkede mine advarselslamper, for det er jo ikke bæredygtigt, hvis man skal have det fragtet langvejsfra. Men naturlatex holder utroligt længe, det er super komfortabelt og gennemprøvet. Man bruger det blandt andet til madrasser af høj kvalitet. Derfor argumenterer vi for, at det er det mest ansvarlige valg”, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Dernæst; stellet, som også krævede sin del research og mange samtaler med leverandører.

“Først talte vi med vores sædvanlige leverandør af FSC-certificeret træ, men det blev ikke til noget. Dernæst en anden dansk leverandør, der til sidst ikke kunne på grund af travlhed under corona. Så det endte med en nordtysk leverandør, der er specialiseret i bæredygtigt træ. Vi valgte ask, fordi der er rovdrift på eg, der som træsort vokser utroligt langsomt. Ask er både hurtigvoksende og lokalt voksende”, siger chefdesigneren og tilføjer, at stellet kan skilles ad og er designet, så det kan samles helt uden brug af skruer eller værktøj.

Foruden Wilson indgår der blandt andet en skammel i kollektionen, som også kan bruges som sofabord. Foto: Sofacompany..

Det handler om gennemsigtighed
Selv om det ikke har været en nem rejse at få Wilson bragt til verden, er chefdesigneren blevet bekræftet i, at det godt kan lade sig gøre.

“Det har virkelig været en fed proces, og jeg synes, sofaen repræsenterer, at vi alle har et ansvar for at forbedre det, vi har nu. Man er nødt til at være kompromisløs for virkelig at lære noget nyt og lære, hvor kompleks det i virkeligheden er at producere mere ansvarligt. Som virksomhed har vi også et ansvar for at give kunderne gode og etiske muligheder”, siger hun.

Bæredygtighed er i chefdesignerens øjne heller ikke kun et spørgsmål om produkt, men også arbejdet i dens tilkomst.

“Vi har lært, at det med at tilbyde mere ansvarlige produkter især handler om at være transparent og ærlig. Det handler om at vise sine valg og forklare dem”, siger Line Nevers Krabbenhøft.

Wilson er en serie af i alt tre produkter; en trepersoners sofa, en loungestol og en multifunktionel fodskammel, der også har funktion som både stol og bord.

Relateret indhold

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

10.05.2024Designbase.dk

Takt har underskud for femte år i træk

08.04.2024Designbase.dk

Nyt AI-værktøj kan indrette forbrugerens med IKEA-møbler

22.03.2024Designbase.dk

Nyt produkt skal kunne erstatte læder i tekstilproduktionen

11.03.2024Designbase.dk

Light + Building i samarbejde med amerikanske LightFair

08.03.2024Designbase.dk

Ny dansk auktionsplatform ser dagens lys

07.03.2024Designbase.dk

ILVA introducerer 5 års garanti med tilbagevirkende kraft

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023