Næsten en halv million danske hjem har en robot

De seneste fire år er andelen af hjem med robotstøvsuger tæt på fordoblet, og de er i dag i næsten hver femte husstand. Robotten kan dog ikke stå alene, mener ekspert og guider til valg af robotstøvsuger samt hvordan, du passer på den.

Foto: Støvsugerbanden

Robotstøvsugeren er gået fra at være ungkarlens lidt dovne rengøringsgadget til i dag at være børnefamiliens bedste ven. Siden 2019 er den lille robot rullet ind i talrige danske stuer og er ifølge tal fra Danmarks Statistik nu er at finde i hele 478.512 husstande. 

“Det vigtigste robotstøvsuger kan, er faktisk ikke at gøre rent, men at frigive tid.  De første år, hvor den var på markedet, var det den gadgetglade onkel, der testede den af, men nu har rigtig mange set fidusen i den, og det handler også om vores prioriteringer af det sociale og fritiden”, forklarer livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg. 

Bedre, men ikke nok

Robotstøvsugerne er også blevet bedre de senere år, mener man hos Støvsugerbanden, der har solgt støvsugere i alverdens afarter siden 1962 og langer flere og flere robotter over disken. 

“Robotstøvsugerne er klart blevet bedre og kan komme omkring hjørner og holde batteri væsentligt længere end for få år siden. Derfor er det et godt supplement i en travl hverdag, men man skal for guds skyld ikke bare smide sin gamle støvsuger ud. Det er blandt andet stadig kun den, der kan komme op i sofaen eller hen over listerne”, lyder det fra Nicole Kiel Broch, der er direktør i Støvsugerbanden, hvor man også har haft mange robotstøvsugere til reparation de senere år.

“Hvis man har børn, der tager sand med ind fra legepladsen, er det en god idé lige at svinge den gamle Nilfisk. Robotten bliver hurtigere fyldt op og er bedst egnet til let støv og ikke de tungere støvsugningsopgaver”, siger Nicole Kiel Broch, der har følgende gode råd til køb og pleje af robotstøvsuger:

Filtre er alfa og omega 

Tjek om robotstøvsugeren har allergifilter, der forebygger husmider, skimmelsvamp og dyreallergi. Når du tømmer beholderen for skidt, er det en god idé også at tage filteret op og banke det. Årligt bør du vaske eller skifte motorfilter samt HEPA-filter, der sørger for at rense den luft, der kommer ud. Nogle robotter har vaskbare filtre, mens andre skal skiftes ud med nye. 

Tjek sugeevnen

Som med almindelige støvsugere afhænger resultatet af robottens arbejde også af sugeevnen. Det ses på maskinens kilopascal (KPA), der svinger fra 2500 til 12.000. Jo højere tal, des større sugeevne og jo renere hjem. 

Gulvvask eller ej

Nogle robotstøvsugere kan også klare gulvvask, men brug ikke plejemidler og forvent, at det svarer til at moppe gulvet uden at skrubbe. Ønsker man den funktion, bør man købe en selvstændig gulvvasker. 

Skal passe til dit hjem 

Se på maskinens valser og vælg dem, der passer til dit hjem. Har du flere forskellige gulvtyper, er multi surface bedst, da det fungerer på både tæppe og gulv. Har du mange kvadratmeter, bør du vælge en robot med ’smart charging’, så den husker, hvor den kom til og starter samme sted, hvis ikke den kan nå det hele på én opladning. Investér lidt mere og vælg et kendt mærke, så det er muligt at skaffe reservedele, hvis reparation skulle blive nødvendigt.

Relateret indhold

22.05.2024Designbase.dk

FDB Møbler under svanens vinger

21.05.2024Designbase.dk

Frontrunners i den cirkulære omstilling

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

16.05.2024Designbase.dk

Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

15.05.2024Designbase.dk

Mød en af designbranchens verdensstjerner

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Smukke vaser i 100% genanvendt glas

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023