Når kunderne spørger ind til PFAS i stegepander

PFAS er på alles læber i disse tider, og det bekymrer forbrugerne. Derfor er det også noget, de spørger ind til, når de køber køkkengrej, og af samme grund har det en stor interesse for de ansatte i butikkerne, at vide noget om PFAS.

Hos Eva Solo tilbyder man en række PFAS-fri gryder og pander. Bl.a. den nyligt introducerede Honeycomb serie bestående pander i rustfrit stål, der anvender et såkaldt ”honeycomb” mønster. Her sørger den mønstrede overflade for, at fødevaren ikke klæber til stegepanden og giver fremragende stegeegenskaber – uden brug af belægning og PFAS.. Foto: Eva Solo

Pander og gryder med såkaldt non-stick belægning kan indeholde fluorstoffer (PFAS), og de kan være sundhedsskadelige. Men der er ingen grund til at frygte uhensigtsmæssige eller skadelige kemikalier, hvis køkkengrejet bruges efter anvisning. 

”Gryder og pander med non-stick belægning er et populært valg for mange kokke. Belægningen gør det nemt at vende en pandekage og får et spejlæg til at glide ubesværet af stegepanden. Desuden sparer de vand-, fedt- og smudsafvisende egenskaber ofte brugeren for en omgang bøvlet rengøring”, lyder det fra Eva Solo, der har påtaget sig at lave en guide, så kunderne i butikkerne bliver informeret korrekt. 

”De praktiske egenskaber i belægningen, der også er kendt under navne som Teflon og Slip-Let® har dog også affødt en del debat. Det skyldes, at belægningen indeholder fluorstoffer (PFAS), der i nogle tilfælde frarådes i produkter, da de kan ophobe sig i kroppen og miljøet, hvor de kan have skadelige effekter”, lyder det fra Eva Solo. 

Men ifølge Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet TÆNK bliver de fluorstoffer, man finder i non-stick belægningen på køkkengrej, ikke overført til maden, så længe du bruger dine pander eller gryder efter anvisning. 

”Dog findes der jo også alternativer til de forbrugere, der alligevel foretrækker PFAS-fri gryder og pander. Vi ønsker, at vores kunder tager et aktivt valg på et oplyst grundlag, når de skal vælge deres køkkengrej. Af samme årsag tilbyder vi et bredt sortiment af stegepander, der omfatter alt fra keramisk belægning til Heat Control belægning. Fra non-stick til pander helt uden belægning. Det, mener vi, skaber de bedste forudsætninger for vores kunder, da de selv kan vælge efter forgodtbefindende, funktion og sundhedsmæssige overvejelser”, siger Jan Engelbrecht, CEO i Eva Solo.  

Guide til de centrale begreber i debatten om flourstoffer og stegepander: 

Eva Trio panderne med Slip-Let belægning.. Foto: Eva Solo

Gryder og pander i rustfrit stål er et alternativ til belægninger med PFAS. Her Nordic Kitchen fra Eva Solo.. Foto: Eva Solo

Slip-Let® belægning 

Der findes en række varemærkebetegnelser for gryder og pander, der dækker over forskellige kemiske og ikke-kemiske sammensætninger med det fællestræk, at deres overflade eller belægning sikrer, at maden ikke brænder fast, og gør det muligt at anvende minimalt med fedtstof i forbindelse med madlavningen. 

Slip-Let® er Eva Solos indregistrerede varemærke for en belægning, og begrebet må udelukkende anvendes i forbindelse med Eva-produkter. Lignende produkter på markedet benytter varebetegnelser som Teflon, SilverStone, Durit med flere for non-stick/teflon belægninger. 

Slip-Let® varemærket anvendes både for produkter med og uden PTFE. Som eksempel hører Eva Solos produkter med keramisk belægning også under Slip-Let® varemærket, selvom de er fri for PFAS. 

Hvad er flourstoffer? 

Begrebet flourstoffer, kendt under den kemiske forkortelse PFAS, er en fællesbetegnelse for en lang række syntetisk fremstillede stoffer, der er organiske bundet med fluor. 

De har det til fælles, at de er varmebestandige, mens de både skyr vand og fedt. Disse egenskaber har gjort PFAS til et populært valg som komponent i belægning i en lang række af produkter, der har behov for at være vandtætte eller pletbestandige. Siden 1950’erne har PFAS været at finde i alt fra kosmetik og regntøj til mademballage og tandtråd. 

PTFE er den tekniske betegnelse for den mest kendte og udbredte PFAS. Foruden adskillige anvendelser bliver PTFE også anvendt som komponent i belægningen på gryder, potter og pander. 

Udfordringen med PFAS-stofferne er, at de er uhyre stabile og stort set ikke nedbrydes i naturen. I dag kan fluorstofferne findes som forurening i både animalske produkter, grøntsager og vand, hvorfra de kan ende i vores mad og krop. Her mistænkes stofferne for at have bekymrende helbredseffekter. 

Gode råd til Slip-Let® 

Du kan med fordel anvende redskaber med silikonebelægning, nylonredskaber eller lignende, når du benytter produkter med Slip-Let® belægning. 

Undgå at benytte produkter med Slip-Let® belægning til opbevaring af madrester i længere tid. Syre i maden angriber overfladen på produktet, og det kan skade Slip-Let® belægningen. 

Produkter med Slip-Let® belægning tåler maskinopvask (undtagen Eva Trio Dura Line). De kan også rengøres med en blød børste/svamp og opvaskemiddel. Det er vigtigt, at panden bliver ordentligt rent hver gang efter brug, da der ellers kan sætte sig et lag branket æggehvidestof.  

Vi anbefaler, at man retter sig efter de brugsanvisninger, der følger med din gryde eller stegepande. 

Er det sikker at anvende køkkengrej med Slip-Let® belægning? 

Der er ingen grund til bekymring, hvis en stegepande har Slip-Let® belægning, og man sikrer, at bruge den normalt og efter anvisning. 

Test fra Forbrugerrådet Tænk og Fødevarestyrelsen har påvist, at PFAS er så godt bundet i Slip-Let® belægning af PTFE, at fluorstofferne ikke bliver overført til maden, når du bruger dem. 

”Hvis man bruger sin stegepande normalt og ikke overopheder den til et punkt, hvor den begynder at ryge, så viser vores test ikke grund til bekymring i forhold til afsmitning af flourstoffer”, har Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder ved Forbrugerrådet Tænk Kemi, tidligere udtalt til Jyllandsposten. 

En pande med Slip-Let® belægning kan dog blive ”brændt af”, hvis den bliver udsat for alt for høj temperatur. I ekstreme tilfælde vil belægningen boble op. Normalt steger man ved maksimalt 230°C., men bliver belægningen udsat for temperaturer på 260°C. eller derover, kan der frigøres uønskede fluorstoffer til maden og luften. 

For at forhindre overophedning kan du vælge stegepander i rustfrit stål med indbygget Induction Heat Control. Den specielle stållagering i bunden af stegepanden sikrer, at panden ikke bliver varmere end 230°C, når den bruges på et induktionskomfur. Stegepandens opvarmningsfunktion slår simpelthen fra, når den bliver tilpas varm. Fordelene er, at hverken belægning eller mad brænder på. 

Vi anbefaler, at man retter sig efter de brugsanvisninger, der følger med din gryde eller stegepande. Hensigtsmæssig anvendelse vil yderligere maksimere produktets levetid. 

Stegepander uden PFAS? 

Leder kunden efter gryder og pander med fordelene fra Slip-Let® belægningen, men ønsker at undgå PFAS, er det oplagt at anbefale et produkt med en keramisk belægning. Den keramiske belægning er fremstillet af et meget stærkt materiale, der kan tåle temperaturer helt op til 400°C, og som ikke så let tager imod ridser. Det giver en større robusthed i det daglige og længere holdbarhed i det lange løb. 

Relateret indhold

12.04.2024Designbase.dk

Nye værktøjer gør ESG-rapportering til en vækstmotor

11.04.2024Designbase.dk

Undgå cyberangreb med ny varslingstjeneste

08.04.2024Designbase.dk

Hamonoya er ny distributør for Patisse

01.04.2024Brix Design A/S

Sponseret

Lad foråret indbyde til skaldyrsfest

27.03.2024Designbase.dk

Det er OK at markedsføre ”PFAS-fri” og ”ikke tilsat PFAS”

25.03.2024Witt

Sponseret

Vild med bobler? Lav dem selv – i alt!

18.03.2024Brix Design A/S

Sponseret

Airfryeren er blevet et populært køkkenredskab

11.03.2024Brix Design A/S

Sponseret

Er det ved at være tid til forårsrengøringen?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023