Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

Dansk Erhverv giver retningslinjer til, hvordan man som arbejdsgiver skal håndtere medarbejderes sygdom under ferie.

Foto: 123RF.com

Bliver din medarbejder syg, inden ferien begynder, er medarbejderen ikke forpligtet til at påbegynde sin ferie. Bliver medarbejderen syg under ferien, kan medarbejderen have ret til erstatningsferie efter fem sygedage. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv.

Hvis en medarbejder bliver syg, før ferien begynder, har medarbejderen en feriehindring. Det betyder, at ferien ikke kan holdes som aftalt, medmindre medarbejderen selv ønsker det trods sygdommen. Medarbejderen har ret til at holde ferien på et andet tidspunkt (erstatningsferie). Ferien begynder ved arbejdstids begyndelse den første feriedag, og medarbejderen skal sygemelde sig på sædvanlig vis.

Medarbejderen bliver syg under ferien
Hvis en medarbejder bliver syg, efter at ferien er påbegyndt, kan medarbejderen have ret til erstatningsferie. Der er dog tre betingelser, som først skal være opfyldt:

  • Der er først ret til erstatningsferie fra den 6. sygedag under ferie. De første fem sygedage i hvert ferieår betragtes som karensdage og er medarbejderens egen risiko.
  • Medarbejderen skal overholde virksomhedens regler om anmeldelse af sygdom, og der skal ske sygemelding på 1. sygedag. Hvis medarbejderen fx først sygemelder sig på 3. sygedag, tæller de første to sygedage ikke med. Kun i særlige situationer, hvor medarbejderen ikke har været i stand til at sygemelde sig, ses der bort fra dette krav.
  • En erstatningsferie kræver lægelig dokumentation fra 1. sygedag. Medarbejderen skal selv betale for lægeerklæringen. Er der tale om sygdom over flere sygdomsperioder og i flere ferieperioder, skal der være lægelig dokumentation for hver enkelt sygdomsperiode.

Karensdagene løber over hele ferieafholdelsesperioden, og det betyder, at dagene ikke skal ligge i sammenhæng.

Medarbejderen har optjent færre end 25 feriedage: Hvis medarbejderen ikke har optjent ret til 25 betalte feriedage i ferieåret, er der ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Lægeerklæringen når medarbejderen bliver syg i udlandet: Hvis en medarbejder bliver syg i udlandet, skal en læge i det pågældende land udstede en lægeerklæring. Medarbejderen kan altså ikke vente med at gå til lægen, indtil vedkommende er kommet hjem.

Dokumentation af sygdomme, hvis medarbejderen får nyt arbejde: Hvis en medarbejder skifter arbejdsgiver i løbet af ferieafholdelsesperioden, kan den nye arbejdsgiver kræve, at medarbejderen dokumenterer, om karensperioden er helt eller delvist ”opbrugt” hos den tidligere arbejdsgiver. Dokumentation kan ske i form af lægeerklæringer eller dokumentation fra den tidligere arbejdsgiver. En tro og love-erklæring fra medarbejderen er ikke tilstrækkelig, medmindre den nye arbejdsgiver vælger at acceptere det.

Medarbejderen bliver rask under den planlagte ferie: Medarbejderen skal som udgangspunkt møde på arbejde, når vedkommende bliver rask. Medarbejderen kan også vælge at holde den resterende del af ferien som planlagt. Ved raskmelding skal medarbejderen straks oplyse, om den resterende del af den planlagte ferie afholdes.

Relateret indhold

14.06.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Nye franske designere på ambassaden

14.06.2024Designbase.dk

Formlandtrenden: Ikigai – det, der giver livet mening

04.06.2024Designbase.dk

Er jeres virksomhed klar til at kommunikere åbent om løn?

04.06.2024Designbase.dk

Nu ændres producentdefinition for producentansvar på emballage

03.06.2024Designbase.dk

Sygdom i forbindelse med ferie: Disse regler gælder

31.05.2024Treyd AB

Sponseret

6 måder du kan drage fordel af at bruge Treyd til at finansiere leverandørfakturaer

31.05.2024Designbase.dk

Spar penge: Sådan forhandles en lavere pris på betalingskortaftalen

30.05.2024Designbase.dk

Ny strategi skal styrke væksten i hele landet

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days

Event i Designmuseum Danmarks have under 3daysofdesign

Dato

12.06.2024

Tid

10:00

Sted

Designmuseum Danmarks Have, Bredgade 68, Kbh.

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023