Unge under 18 år i sommerjobs?

Her er reglerne, du skal kende!

Foto: 123RF.com

Hver sommer besøger Jobpatruljen virksomheder, som beskæftiger unge under 18 år, for at sørge for, at de unges rettigheder og arbejdsmiljøet er i orden. Hvis I allerede beskæftiger unge under 18 år, eller I forventer at ansætte unge ferieafløsere under 18 år i jeres virksomhed, er det en god ide at have styr på reglerne inden for området. sådan lyder det fra Dansk Erhverv.

Først og fremmest skal I være opmærksomme på, at de unges alder f.eks. har en afgørende betydning for, hvilket arbejde de unge må udføre, hvilke regler der gælder for hviletid, samt om den unge må arbejde efter kl. 20.00.

Jobpatruljen

Jobpatruljen kommer igen i år på besøg hos virksomhederne i løbet af sommeren. Jobpatruljen vil ofte spørge både arbejdsgiveren og den unge medarbejder om ansættelsesforhold og arbejdsmiljø på virksomheden.

Jobpatruljen kommer uanmeldt, så hvis tidspunktet ikke passer, er det helt i orden at afvise dem. Du har som arbejdsgiver ikke pligt til at lade Jobpatruljen komme ind på din virksomhed eller lade dem tale med dine unge medarbejdere i arbejdstiden.

Arbejdsgiverens ansvar
Det er arbejdsgiveren, som har ansvaret for, at de unge ferieafløsere overholder reglerne, mens de er på arbejde. De fleste unge under 18 år har kun en begrænset erhvervserfaring og derfor en manglende bevidsthed om risici. Derudover er unge under 18 år mere sårbare overfor påvirkninger i arbejdsmiljøet. Derfor skal der tages særligt hensyn til unge under 18 år, så de får en god start på arbejdslivet.

Ansættelsesbevis

Sommerferieafløsere har også ret til et ansættelsesbevis, hvis deres forudbestemte og/eller faktiske arbejdstid udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge i en referenceperiode på fire på hinanden følgende uger.

Dansk Erhverv anbefaler, at alle sommerferieafløsere modtager et ansættelsesbevis med angivelse af deres ansættelsesvilkår, herunder særligt med angivelse af den sidste arbejdsdag.

Du skal være opmærksom på, at den unge får funktionærstatus ved at arbejde mere end 8 timer om ugen med funktionærarbejde som fx kontorarbejde, receptionsarbejde eller arbejde som kassemedarbejder.

Løn


Det er som udgangspunkt ikke lovligt at give en ung under 18 år lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år, blot fordi den unge er under 18 år. Dette skyldes forskelsbehandlingslovens regler, der forbyder arbejdsgiveren at forskelsbehandle medarbejdere på grund af alder.

Derimod er det lovligt at give en ung medarbejder en lavere løn end en anden medarbejder, hvis den unge har kortere erfaring eller færre kompetencer inden for arbejdsområdet. Med andre ord skal lønnen for en ung under 18 år aftales på samme måde som for en medarbejder, der er fyldt 18 år.

I de tilfælde, hvor den unges ansættelsesforhold er omfattet af en overenskomst, som indeholder særlige lønsatser for unge under 18 år, er det dog lovligt at give en ung under 18 år en lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år. Dansk Erhverv har flere overenskomster, hvor der er regler for løn til unge under 18 år, f.eks. butiksoverenskomsten.

Arbejdstilsynet gennemfører i juni, juli og august en sommerjobindsats, som foregår inden for de brancher, hvor der typisk beskæftiges mange unge. 

Relateret indhold

26.07.2024Designbase.dk

Vi er dygtige til form og funktion

25.07.2024Designbase.dk

Forbrugertilliden faldt i juli

22.07.2024Designbase.dk

Danske virksomheder styrker it-sikkerheden

18.07.2024Designbase.dk

Amazon: Kom med på en rejse på en platform i vækst

18.07.2024Designbase.dk

Nye global platform for cirkulær økonomi

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023