Vi skal skabe en stærk helhedsoplevelse
Formland satser på kvalitet, samarbejde og ny inspiration
Foto: Formland
Når Formland Autumn åbner dørene i MCH Messecenter Herning den 17.-19. august 2025, bliver det med en stærk helhedsoplevelse i fokus. Kvalitet over kvantitet, kuraterede inspirationsmiljøer og et nyt ambitiøst initiativ, Design Hub Denmark, skal styrke messen som samlingspunkt for hele design-, interiør- og livsstilsbranchen.
”Det handler i mindre grad om størrelse og omfang, men om kvalitet. Vi skal sikre, at både udstillere og besøgende oplever noget meningsfuldt,” siger Flemming Andersen, projektchef for Formland.
Efter nogle turbulente år i branchen ser han nu en spirende optimisme. Flere udstillere vender tilbage til messen, efter at have søgt andre veje og afprøvet alternativer og interessen stiger langsomt men stabilt – også fra udlandet, og det skaber momentum.
”Det er en positiv spiral. Jo stærkere udstillerfeltet er, jo bedre kvalitet kommer der blandt de besøgende – og omvendt. Det skaber værdi for alle, og vi fornemmer, at der er en større efterspørgsel på nyt – både hvad angår udstillere og inspiration fra de kreative trendzoner og fra Speak Up området,” fortæller han.
Nyt stærkt koncept: Design Hub Denmark
Et af de mest markante tiltag på årets Formland er lanceringen af Design Hub Denmark – et nyt partnerskab og årligt tilbagevendende koncept, der har som mål at gøre Formland til Nordeuropas førende mødested for branchen.
”Design Hub Denmark udspringer af ønsket om at samle kræfterne og løfte i flok. Branchen har brug for samarbejde og tydeligere platforme, og det her initiativ er et konkret svar på det,” siger Flemming Andersen.
Initiativet er skabt i samarbejde med blandt andre Dansk Mode & Textil og består i første udgave af 15 toneangivende brands; HAY, Louis Poulsen, Bloomingville, Muubs, Andersen Furniture, Hübsch, WITT, Nicolas Vahé, Meraki, House Doctor, Gejst, OYOY Living Design og ReCollector, Eva Solo, og Aida. De bliver integreret i Formland, fordelt mellem Hal D og Hal F, afhængigt af deres profil og placering i det samlede udtryk.
Fra Formland trendområdet i februar. Foto: Formland
En række gode snakke med DM&T om fremtidens Formland og branchens generelt udviklede sig og blev hurtigt til konkret handling. DM&T har været medspiller på CIFF, som også har gennemgået en stor forvandling og med den erfaring i bagagen, er vi nu klar med version 1.0 af Design Hub Denmark – og planen er naturligvis, at Design Hub Danmark skal udbygges frem mod august 2026,” forklarer han.
Design Hub Denmark er ikke blot en stand på messen, men en professionel ramme for netværk, inspiration og handel, der skal tiltrække både nationale og internationale indkøbere, presse og professionelle aktører. Det handler om at skabe en merværdi ved messens besøg – og at sætte Formland endnu tydeligere på landkortet.
”Vi mærkede allerede da vi lancerede konceptet, at det skabte nysgerrighed. Andre udstillere begyndte at spørge ind til det, og rent faktisk fornemmede vi, at det var medvirkende til, at andre af branchens spillere, der af den ene eller den anden grund ikke udstiller på Formland, fik fornyet interesse for Formland som platform. Det bekræfter os i, at timingen og idéen er rigtig. Og det er netop det, vi vil: At branchen samler sig om at skabe noget nyt og stærkt sammen,” siger han.
Omrokeringer og optimering i hallerne
Formland gennemfører i år flere ændringer i halstrukturen. Hal M lukkes ned, mens Hal D og J2 får centrale funktioner. De mange store Dining-brands flyttes til Hal D, hvor de placeres i den ene ende, mens interiørbrands fylder den anden. Samtidig flyttes trendzonen til Hal J2, hvor der skabes et nyt spændende miljø, hvor udstillere integreres tættere i den kuraterede oplevelse.
Fra Formland trendområdet i februar. Foto: Formland
”Det handler om at skabe liv og stemning i hallerne. Vi rykker tættere sammen og skaber mere dynamik. Det er vigtigt for oplevelsen – og vi kan allerede nu se, at det smitter positivt af på tilmeldinger og engagement,” siger Flemming Andersen. Kop & Kande får også plads i Hal D, og samlet forventer messen over 370 udstillere.
Trendzoner, smykkebranche og cirkulære initiativer
Udover Design Hub Denmark investerer Formland også i at styrke inspiration og fagligt indhold gennem de populære trendzoner, workshops og speak up-scenen, som i år har stærke profiler på programmet hver dag – også med internationale speakere.
”Det er vigtigt, at de besøgende oplever noget nyt hver dag under messen. De skal gå hjem klogere og inspirerede. Det er vores ansvar at tilbyde ny viden, indsigt og ægte inspiration – på standene selvfølgelig men også på trendzonerne og i foredragsområdet,” fastslår Flemming Andersen.
Smykkebranchen ender også tilbage med en styrket tilstedeværelse og et særskilt speak up-program. Derudover lanceres endnu en udgave af Circular Formland Days i samarbejde med flere spændende, eksterne partnere. Her vises projekter og produkter med fokus på cirkulære løsninger – en agenda, der ifølge Flemming Andersen er helt nødvendig at bakke op om:
”Vi kan ikke flytte branchen, men vi kan skabe synlighed og give plads. Modebranchen har sit eget kodex, men cirkularitet og bæredygtighed er ikke tilstrækkeligt organiseret i livsstilsbranchen, og her har vi en opgave som platform. Vi skal blande os og inspirere.”
Klar ambition for fremtiden
Formland anno 2025 står dermed som et tydeligt billede på en branche i bevægelse – med fokus på kvalitet, samarbejde, innovation og en fælles ambition om at skabe den bedste messeoplevelse.
”Ud af en krise kommer der indimellem gode tiltag. Det ser vi nu. Jo flere legekammerater, vi har med, jo bedre er det for alle. Design Hub Denmark er kun begyndelsen. Vi er i gang med en spændende udvikling, og det glæder jeg mig til at følge i årene frem, afslutter Flemming Andersen.
Trendzonen: Nuova Nostalgia
Nuova Nostalgia er følelsen af kærlighed, tryghed og lykke – en varm længsel, der forbinder fortid og nutid med et moderne twist. Sådan lyder det fra Studie Flyhelsted, der står bag trendzonen.
I en verden præget af forandring og usikkerhed, skaber denne længsel et roligt åndehul. Vi søger stabilitet i det genkendelige, det ægte og det nære. Vi dyrker traditionerne og de gamle dyder, der binder generationer sammen. Forrådskammeret fyldes op og dulmer vores bekymringer – det giver tryghed og en følelse af fællesskab i at være forberedte. Vi vender blikket mod det lokale, hvor bæredygtighed og kvalitet får ny værdi.
Stilen er klassisk og romantisk, med et drømmende strejf af eventyr og poesi. Naturen inviteres helt ind, og julen toner frem med englelyd og varme hjerter.
Foto: Formland
Dørene står åbne til den store spisestue – et rum i dybe toner af ro og balance. Julebordet er dækket som et snelandskab i hvide nuancer, i smuk kontrast til de varme omgivelser. Her emmer af personlighed og historie, og alt er lagt op til samhørighed og fejring.
Køkkenet, gemt bag florlette gardiner, danner rammen om nærvær og fordybelse. Her mødes generationer i glæden ved at skabe med hænderne – et frirum fra den digitaliserede hverdag. Det analoge og sanselige giver mental ro og hylder pausen og skaberkraften. En direkte forbindelse til væksthuset og naturen giver os jordforbindelse – og åbner for en dybere respekt og kontakt med planternes kraft.
Farverne er dybe og mættede og skaber en følelse af at være omsluttet. Materialerne spænder fra blødt fløjl til rå flet i sisal og kurv. Mønstrene rummer både blonde, broderi anglaise og overdådige blomster – som smykker både tekstiler og tapeter. Former og silhuetter er runde og bløde, med kontraster fra 80’ernes skarpe linjer. Inspirationen har en tydelig nerve fra Sydeuropa – med rødder i det klassiske Italien.
Foto: Formland
”Nuova Nostalgia er ikke en flygtig stemning – det er en ægte længsel efter en tid, vi husker som mere enkel og lykkelig. Vi omfavner værdier som ægthed og ærlighed og finder ro i det velkendte og varme.” Studio Flyhelsted
CIRCUS CHAOS - Send in the clowns!
Forestil dig din butik som et cirkus, der turnerer fra sted til sted. Hver ny opsætning skal skabe begejstring og nysgerrighed hos publikum. For i dag handler detailhandel ikke kun om varer – men om ekstraordinære forestillinger. Det mener Anette Eckmann fra Eckmann Studio, der står bag Circus Caos.
Kan man sammenligne det at drive en detailbutik med at optræde i et cirkus? Ja, det kan man – ifølge trendhunter Anette Eckmann, for i en tid, hvor det ikke længere er nok blot at åbne dørene og vente på kunderne, spørger hun: ”Er det blevet nødvendigt at sætte den ene forestilling op efter den anden for at vække købelyst og skabe opmærksomhed?” Og hun giver selv svaret: ”Ja. Og måske er det også tid til at pakke butikken ned og poppe op nye og overraskende steder – ligesom et omrejsende cirkus – for at møde et nyt publikum og vise sit "nummer".”
Foto: Formland
Mange butiksejere og medarbejdere føler sig allerede som artister i manegen – klar til at sælge billetter til den næste forestilling. Men hvis der ikke er et spektakulært show, kommer publikum ikke. Derfor må butikken være en scene med konstant fornyelse, hvor programmet – varer, oplevelser og stemning – tiltrækker og begejstrer ”publikum”.
I en verden, der føles som et "værre cirkus", er det vigtigere end nogensinde at yde sit bedste – hver dag. Mange forhandlere oplever modgang og usikkerhed, men ligesom cirkusartister må vi op på scenen, uanset hvordan vi har det. Artister svigter ikke forestillingen – de finder styrken i deres passion og møder publikum med professionalisme og energi. Med samme tilgang kan du som butiksejer hente inspiration til at tænke anderledes og handle modigt – også når det er svært.
Anette Eckmanns holder hver dag energifyldte trend talks og giver ny motivation og troen på, at drømmen om en god og rentabel butik stadig kan blive til virkelighed. Men det kræver mod: Mod til at gå i manegen, til at optræde med nye forestillinger og til at tro på, at dit cirkus kan blive en publikumsmagnet.
”Tænk som en artist – vis dine numre, del dine tips og tricks, og skab en kavalkade af optrædende med et originalt miks af klovnerier og magiske tryllerier, der får kunderne til at juble og strømme til din butik,” siger hun
Nature to the people
Med GREENHOUSE gentænker GASA GROUP den måde, vi lever med naturen på. Vi viser, hvordan haveliv og grønne rum kan formes, flyttes og tilpasses den moderne hverdag – uanset boligform og livsstil. Alt handler om fleksibilitet, funktion og følelsen af at være tæt på naturen. Med udgangspunkt i vores mission Nature to the people skaber vi et inspirerende univers, hvor planter og design går hånd i hånd.
På Formland Autumn 2025 sætter GASA GROUP fokus på, hvordan vi mennesker kan bringe naturen tættere ind i vores hverdagsliv, og der sættes fokus på fem temaer:
Haven i højder: Vi arbejder med niveauforskelle og terrasser, hvor der naturligt opstår siddepladser og grønne hyggekroge. En ny måde at tænke have på – dynamisk, rumdannende og fuld af muligheder.
Foto: Formland
Sanserne i fokus: Træd ind i en mørk, sanselig passage fyldt med duftende planter – og oplev, hvordan duftsansen skærpes, når synssansen dæmpes. En underspillet påmindelse om, at haven er mere end noget, vi blot ser på.
Den mobile have: Alt står på hjul – og intet er låst fast. Den mobile have giver dig friheden til at ændre dit uderum, flytte rundt og skabe nye zoner, alt efter vejr, behov og humør.
Verdenshjørner i vindueskarmen: Planter, der trives i ethvert verdenshjørne – fra den skyggefulde nordside til den solrige vest. Se hvordan selv en vindueskarm kan blive et grønt og levende element i hverdagen.
Altanliv: Den ene altan bugner af spiselige planter, der viser, hvordan vi på selv få kvadratmeter kan dyrke vores egne råvarer. Den anden altan fokuserer på liv og blomster, og viser hvordan vi med få greb kan flytte hverdagen ud i det fri.