Brancheprofilen: ”Jeg hygger mig ved tegnebordet”

Han er i dag den eneste nulevende designer fra dengang, FDB gjorde designmøbler tilgængelige for menig mand. I år, hvor han også fylder 90 år, sættes flere af hans møbler igen i produktion. Designbase har taget en snak med Jørgen Bækmark, der ydmygt mener, det er salgsarbejdet, der gør hans designs populære.

Jørgen Bækmark .

Kan du nævne nogle vigtige begivenheder fra din karriere? 
Det er svært. Jeg har aldrig været sådan en, der fik store præmier. I Snedkerlaugets konkurrencer, som jeg fik lov at deltage i, selvom jeg var ansat hos FDB, der opnåede jeg højst tredjepræmier og det samme i andre konkurrencer, jeg blev nok præmieret, men det var i 3. eller 4. række. Men det betød ikke så meget, det var ikke noget, jeg gik efter.

Du var leder af FDB-tegnestuen i ni år fra 1958-1967, hvordan skete det?
Jeg havde i et par år været assistent for Ejvind A. Johansson, hvor jeg tegnede på hans ting. Da han så forlod tegnestuen, var jeg spændt på, om jeg fik jobbet, og det gjorde jeg så. Efter jeg forlod FDB, fik jeg et undervisningsjob og har siden da haft forskellige jobs og projekter.

Hvordan opstod ideen til designet af dine produkter for FDB Møbler?
Det er en kombination af ønsker fra salgsleddet og dermed også forbrugerne og så min kreativitet, hvordan jeg nu syntes, opgaven skulle løses.
FDB havde to gange om året møde med sine sælgere, og her blev der fremlagt ønsker fra markedet. Inden næste møde havde jeg så et oplæg klar, hvor noget var godt og andet ikke så godt.

Dine møbler er netop blevet reintroduceret. Hvorfor tror du, de gør sig lige så godt nu som for 50-60 år siden?
Det, tror jeg, skyldes salgsarbejdet. Det er nye og unge sælgere, og de kan se en idé i at kaste sig over de gamle designs. Det skyldes nok også, at mine designs tiltaler folk, men det handelsmæssige arbejde betyder meget.

Hvordan bevarer man arbejdsglæde gennem et helt liv?
Jeg har været nødt til at klare mig selv. Efter jeg var udlært, flyttede jeg hjemmefra og kom så ind som soldat, derefter har jeg stået på egne ben. Der har både været opgangs- og nedgangstider, og siden jeg forlod FDB Møbler, har jeg ikke været fastansat nogle steder. Det vil sige, hvis jeg synes, det var lidt for småt med indtjeningen, så måtte jeg øge mit virke på den ene eller anden måde. For eksempel havde jeg på et tidspunkt et ekstra job, hvor jeg målte op i gamle kirker.
På samme måde som folk går ud og hypper i deres haver og hygger sig med det, så hygger jeg mig ved tegnebordet, selvom der ikke er økonomi i det.

Om Jørgen Bækmark

Uddannelse:
Jørgen Bækmark er uddannet møbelsnedker i 1950 og tog efterfølgende en uddannelse på Kunsthåndværkerskolen og Kunstakademiets Møbelskole.

Arbejde:
Selvstændig møbelsnedker. Han var leder af FDB’s tegnestue i ni år fra 1958-1967. Her designede han de populære stole, J80 og J81, skamlen J83 samt bænken J83B, der nu er sat i produktion igen.

Relateret indhold

23.05.2024Designbase.dk

MCH fylder 70: Oplevelser for 45 millioner gæster siden 1954

23.05.2024Designbase.dk

3daysofdesign: Her skabes drømme

10.05.2024Designbase.dk

Takt har underskud for femte år i træk

08.04.2024Designbase.dk

Nyt AI-værktøj kan indrette forbrugerens med IKEA-møbler

22.03.2024Designbase.dk

Nyt produkt skal kunne erstatte læder i tekstilproduktionen

11.03.2024Designbase.dk

Light + Building i samarbejde med amerikanske LightFair

08.03.2024Designbase.dk

Ny dansk auktionsplatform ser dagens lys

07.03.2024Designbase.dk

ILVA introducerer 5 års garanti med tilbagevirkende kraft

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023