Ekspert: Få styr på jeres it-system inden ferien og undgå svindel

Et øget trusselsniveau for destruktive cyberangreb giver hen over sommerferien forhøjet risiko for it-svindel i danske virksomheder. Derfor er det ifølge it-ekspert lige nu vigtigt at tage en række forholdsregler.

Foto: team.blue

Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, har tidligere i denne måned hævet trusselsniveauet for destruktive cyberangreb fra lav til middel. Det sker ifølge enheden, fordi Rusland har øget deres risikovillighed til at anvende hybride virkemidler med destruktive effekter i Europa. Center for Cybersikkerhed vurderer, at denne risikovillighed ligeledes omfatter destruktive cyberangreb.

Det ændrede trusselsbillede får nu den danske it-virksomhed team.blue til at sende en klar opfordring til it-afdelingerne i danske virksomheder: Få styr på it-sikkerheden inden medarbejderne tager på sommerferie. Sker det ikke, kan konsekvenserne kan være meget alvorlige.

”Sommerferien er traditionelt set højsæson for udefrakommende it-svindel i virksomhederne. Hackerne lukrerer på, at folk er gået lidt i ferie-stemning og måske tænker mere på sydens sol end på at få fintunet sikkerhedsniveauet. Derfor er det lige nu ekstra vigtigt, at man stopper op og får det hele tjekket godt igennem, inden kontoret lukkes ned”, siger Emil Stahl, der er Cyber Security Specialist hos team.blue.

Sådan sikres jeres it-sikkerhed i ferien

Emil Stahl giver her fem konkrete bud på, hvad man skal gøre for at øge chancerne for at komme gennem sommeren uden svindel og hackerforsøg.

  • Opdater alle systemer og tjenester, der kan tilgås fra internettet. Bruger du for eksempel WordPress, kan der være sikkerhedshuller i ældre versioner eller plugins. Bliver de ikke lappet i tide, kan de blive udnyttet, og svindlerne kan få adgang til hjemmesiden.
  • Slå to-faktor-godkendelse til. Begrebet dækker over, at man skal bekræfte sit login på en enhed (for eksempel sin desktop-computer) fra en anden enhed (for eksempel sin telefon).
  • Byg stærke, unikke passwords og brug en Password Manager. Jo længere passwords jo bedre. Det er en god idé med mindst 14 karakterer og gerne en hel sætning med specialtegn - eksempelvis: Jegbrugeraltid1PasswordManager!
  • Installer antivirus, hvis ikke du har det i forvejen, og sørg for, at du har styr på alarmerne. Aktiver også et spamfilter. Så kan du frafiltrere langt de fleste mails, der prøver at få dig til at åbne en fil eller klikke på et link. Samtidig tager du toppen af de ondsindede mails, du modtager.
  • Lav offline-backup af forretningskritiske data og systemer - og gerne rigeligt af den. En tommelfingerregel er 3-2-1 backup (3 kopier, 2 forskellige medier og 1 offsitekopi – det vil sige en kopi, der ligger isoleret fra de andre). I forhold til Microsoft 365, er mange ikke klar over, at Microsoft kun gemmer data i 30 dage.

Desuden bør man ifølge Emil Stahl sikre, at de folk, man overlader sin it til, har de rette revisorerklæringer og certifikater – som eksempelvis ISO 27001 og ISAE 3402.

Relateret indhold

19.07.2024Designbase.dk

Future on Stage på Maison&Objet

19.07.2024Designbase.dk

Mater fortsætter den grønne rejse

15.07.2024Designbase.dk

Markant færre unge frem mod 2040

12.07.2024Designbase.dk

Ny analyse om ældre på job

10.07.2024Designbase.dk

Hver 3. elev stopper indenfor 5 år

08.07.2024Designbase.dk

Falske kopibutikker skyder op online

08.07.2024Designbase.dk

Sådan bliver virksomhedens glemte IT-produkter et aktiv

05.07.2024Designbase.dk

Nu bliver det lettere at generationsskifte

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Lifestyle & Design Cluster
Messe
Circular Furniture Days rykker til Formland

Udstilling viser cirkulære løsninger indenfor møbler og interiør

Dato

17.08.2024

Sted

Messecenter Herning

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Oslo Design Fair
Messe
Mødested - design, arkitektur og håndværk

Oslo Design Fair er en effektiv handels- og netværksarena for deltagere fra hele verden.

Dato

28.08.2024

Sted

Messeveien 8, 2004 Lillestrøm

Copyright 2023