Et nyt trekløver i den danske designbranche er sat

ZikZak stifterne Kia Egetoft og Gitte Lehrmann har netop fået René Bruun ind i virksomheden. Målet er udvikling og plads til at tænke nyt, og allerede nu har de gode idéer og tanker i forhold til fremtiden. Flere brands og nye markeder står øverst på ønskelisten.

Kia Egetoft, René Bruun og Gitte Lehrmann er det nye trekløver, der skal løfte ZikZak ind i en spændende og udviklende fremtid..

”Det er tid til, at ZikZak udvikler sig og tid til, at tingene bliver vendt lidt på hovedet, så vi for alvor kan se fremad og ruste os til fremtiden. Derfor var det god timing, at René kunne træde ind i virksomheden netop nu”. Det fortæller Kia Egetoft og Gitte Lehrmann, der sammen har drevet ZikZak igennem 20 år og fejrer deres jubilæum i år.

René Bruun, der tidligere var administrerende direktør hos A/S Gense, er meget glad for muligheden for at afprøve en anden del af branchen. Således indtræder han som partner pr. 1. juli 2018 i ZikZak ApS, men allerede nu er han i fuld gang med, at lære produkterne at kende og med at udvikle strategier for fremtiden i samarbejde med Gitte og Kia.

”Gitte og jeg havde nået grænsen for, hvor meget vi kunne nå, og skal der skabes vækst i virksomheden, kræver det lidt ekstra luft og udvikling. Samtidig har vi kendt René i 18 år, og vi har altid sagt, at skulle vi have en partner ind i virksomheden, skulle det være ham”, fortæller Kia Egetoft. Og trekløveret har allerede vist sig at være en succes. Der tænkes udvikling med flere brands, og ZikZak har et mål om, for alvor at slå sig fast på det svenske marked.

”Der er ingen tvivl om, at den ekstra luft og det overskud vi får i forhold til pludselig at være tre skal generere vækst. Der er behov for at tage turen op i helikopteren, få overblikket over hvor vi skal sætte ind, og så tage action. Dette er både i forhold til kunder, leverandører og markeder”, mener René.

ZikZak består af Gitte, Kia og René, og trekløveret har alle kasketter på og varetager selv alle opgaver lige fra salg til markedsføring til pakning og bestilling af varer. Det betyder, at der er en fuldstændig føling med, hvad der sker og samtidig er det med til at skabe en varieret hverdag.

René har brugt de første måneder på at sætte sig ind i produkterne og de forskellige brands, ”så nu er vi klar til at komme ud over stepperne”, siger han med et smil, og tilføjer stadig smilende, at det ikke er helt let at komme ind i en virksomhed, hvor forholdet mellem Kia og Gitte og kunderne bygger på 20 års god kemi.

”Men det giver jo mig endnu bedre mulighed for at gå i gang med nye markeder og nye kontakter. Faktisk er det som at begynde ”fra scratch”, og det, synes jeg, er rigtig sjovt”.

Sverige er det nye marked

Gitte og Kia fortæller, at ZikZak er godt dækket ind på det danske marked, men at der stadig er plads til flere kunder. ”Men nu skal vi for alvor i gang med det svenske marked, og det bliver spændende”.

ZikZaks brandliste tæller i dag 10 brands: Klippan, Bengt & Lotta, Tove Adman, Umbra, Strickaholic, Pappelina, Bellora 1883, Aviendo (Fairytales, Natural og Gourmet), Christian Lacroix og Studio Cheha, og det er naturligvis de ikke-svenske brands, som ZikZak fremadrettet skal promovere på det svenske marked.

Nyeste skud på brand-stammen er Bellora 1883, der er sengetøj af meget høj kvalitet. Med Bellora bevæger man sig også lidt uden for den design- og interiørsfære, man hidtil har ageret i. 

”Vi vil ikke bevæge os langt væk fra design- og interiørbranchen, men vi vil gerne ind i relaterede brancher som eksempelvis tekstilbranchen”, lyder det samstemmende fra de tre.

De slår også fast, at de løbende er på udkig efter nye, spændende brands, der passer i porteføljen. ”Vi er ikke på ”jagt”, men falder vi over et brand, vi synes, passer ind med de eksisterende mærker, vi forhandler, så tager vi det gerne ind. Dog er det planen at bruge det kommende år på at finde vores ståsted og få lagt en strategi for, hvad det er, vi vil”.

Gitte og Kia har altid haft en filosofi om, at finde brands, der komplementerer de øvrige brands i porteføljen – som rammer den samme målgruppe, men som samtidig står lidt ud. ”Vi har aldrig bare villet gøre det samme som og ligne alle de andre i branchen, vi vil helst have vores egen stil”.

Klippan og Umbra har ZikZak praktisk talt forhandlet siden virksomheden blev etableret, så det handler ikke om, at man ”bare” skifter ud. Tværtimod vil ZikZak teamet gerne have gode, tætte samarbejder med leverandørerne.

At der er 10 brands at kunne præsentere for butikkerne, ser de også som en fordel.

”I flere år har der været en klar tendens til, at butikkerne gerne vil samarbejde med færre leverandører, der kan levere en større del af varerne til butikken. Det kan vi i hvert fald honorere”, siger de.

Vi sidder i ZikZaks hyggelige showroom på Hillerødgade i København omgivet af alle produkterne, og man fornemmer den store bredde der er, samtidig med at der holdes en klar designstil på hylderne.

Kia fortæller, at ZikZak startede som et papirvarefirma. ”Men pludselig valgte butikkerne at pakke gaver ind for kunderne, så i stedet for et mersalg på 50 kr. på gavepapir og bånd, brugte de penge på indpakning… Men vi rykkede videre og fandt andre og nye produkter. 

Pappelina kom til, og siden er virksomheden vokset organisk i takt med, at der er kommet henvendelser fra brands, som typisk har en forbindelse til nogle af de virksomheder, vi allerede samarbejder med.

I dag spænder ZikZak faktisk bredt. Fra Umbra, der kan sælges i alt fra isenkramkæder til designbutikker, Christian Lacroix notesbøger og kort, de lækre Pappelina tæpper til ude og inde brug, de fine træfigurer fra Aviendo og de stilrene lamper fra Studio Cheha, i øvrigt et produkt som Kia og Gitte faldt for på Ambiente i 2016.

”Bellora glæder vi os rigtig meget til at komme i gang med. Det er typisk møbelhuse og senge- og tekstilbutikker, der er kunderne her, men det er fint med nye kunder, og vi ser frem til det”.

ZikZak formidler også en del private label, noget som kunderne i højere og højere grad efterspørger for at gøre deres forretninger unikke. Det er sjovt at arbejde med fordi der skræddersys en ønsket løsning og ikke to opgaver er ens og det vil man naturligvis også fortsætte med.

Kontraktmarkedet er et andet område, der ligger åbent for ZikZak, og hvor teamet nu tænker at sætte ind med de brands, der passer her, så Kia, Gitte og René kommer bestemt ikke til at ligge på den lade side.

En presset branche

Generelt mener de tre, at design- og interiørbranchen i Danmark er presset. ”Men det kan godt være vores fordel”, mener René. ”Når brands skal indskrænke, vælger de ofte at arbejde med en agent frem for selv at agere på markedet. Det kan vi benytte os af”, siger han.

Når det gælder detailkunderne, er holdningen klart, at selv om man får nye kunder ind, skal man værne om de eksisterende. 

”Vi kunne ikke drømme om eksempelvis at plante produkter i en forretning side om side med en eksisterende kunde. Det er sådan, man dræber sin egen forretning”, mener de.

ZikZak driver ikke egen webshop, for som det lyder: ”Vi vil hellere støtte vores kunder end konkurrere med dem!” Det ved de godt ikke er i tråd med tiden, men på nuværende tidspunkt ser de det som en god strategi, da kundeopbakningen betyder alt.

Og René er glad for ZikZak-stifternes måde at arbejde på. ”Det er rart at arbejde med varer der er gennemsyret af kvalitet og ikke nødvendigvis altid skal sælges med rabatter og store spare budskaber, men at kunne sælge varer, jeg brænder for, og fordi de er lækre. Samtidig er der jo hele tiden en stor udskiftning af varer, og det er super inspirerende”, slutter René Bruun.

Relateret indhold

24.05.2024Designbase.dk

Udfasning af 1.000-kronesedlen: Byttepengegrænsen er nu 750 kroner

24.05.2024Designbase.dk

CSRD træder i kraft: Her er hvad du skal vide

22.05.2024Hippie de Luxe

Sponseret

Sommerens glas fra La Rochère

20.05.2024Designbase.dk

Frederiksberg Centret får ny livsstilsbutik

20.05.2024Designbase.dk

Eventyrlig indgang på årets Formex

16.05.2024Witt

Sponseret

iRobot stjæler showet: Få Swiftie Roomba-oplevelsen med hjem

16.05.2024Designbase.dk

Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

15.05.2024Designbase.dk

Mød en af designbranchens verdensstjerner

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023