Haveglæden i fokus

En ny undersøgelse foretaget af Fiskars sætter fokus på det havearbejde, som danskerne nyder mest, og det vi helst vil undgå. Og faktisk viser undersøgelsen, at 86 procent af danskerne fastslår, at havearbejde gør dem gladere.

86 procent af danskerne siger, at de bliver gladere af at lave havearbejde. Det er ét af resultaterne i en stor undersøgelse, Haveglæde, som Fiskars har fået foretaget.

Haveglæde fra 2020 giver svar på, hvilke haveaktiviteter, der øger oplevelsen af glæde. At se resultater, nyde havens dufte, høste sæsonens frugter og grønt og plante blomster gør os faktisk lykkeligere, hvorimod uundgåelige sysler som at fjerne ukrudt, slå græs og rive hører til de opgaver, vi helst vil undgå. Men man må som bekendt yde, før man kan nyde – og derfor matcher Fiskars svarene fra undersøgelsen med produkter, der bedst faciliterer haveopgaver af alle slags. Fra frugtplukkeren med teleskopisk skaft og en rækkevidde på op til seks meter, der kan nå selv de højest siddende æbler til den ergonomiske, brede løvrive og unikke beskære- og grensakse, der gør det 3,5 gange lettere at klippe takket være deres udvekslingsmekanisme og skarpe stålklinger.

Havearbejdet bliver langt mere lystbetonet med de rette redskaber til opgaven. Trim og beskær træer og buske med beskære- og grensakse fra Fiskars-serien PowerGear X..

Ud over at bringe glæde ind i hverdagen, involverer havearbejde også en række sundhedsmæssige fordele. For eksempel synes 83 procent af danskerne, at det er en god måde at holde sig i form på. Derudover føler tre ud af fire, at havearbejde reducerer stress og angst.

Fiskars har derfor samlet og rangeret de haveaktiviteter, der øger haveglæden mest.

Seks ting, som øger danskernes oplevelse af glæde i haven:
1.  Se resultatet af arbejdet
2.  Havens dufte og lyde
3.  Foretage synlige ændringer i haven
4. Have det rette redskab til opgaven
5.  Bruge nye planter
6. Følelsen af jord og planter i hænderne

De seks haveaktiviteter, som danskerne foretrækker:
1.  Nyde haven
2.  Plante
3.  Sætte blomster
4. Høste
5.  Dyrke egen mad
6. Beskære

Der er styr på haveslangen med det smarte oprul..

Det, danskerne ikke har lyst til
Det, der øger danskernes glæde mest i haven, er således at se resultatet af arbejdet, nyde haven og føle dens dufte og lyde. Men for at have en nydelsesfuld have, kræves der meget arbejde. En ud af fire danskere mener, at selve arbejdet er mindst lige så vigtigt som udbyttet. Der er dog en masse havearbejde, som får os til at tabe pusten. Fiskars har listet de haveopgaver, som danskerne helst undgår og giver deres bedste tips til, hvordan man forenkler nogle af dem.

De seks haveopgaver, som danskerne værdsætter mindst:
1. Grave
2.  Trimme græs
3.  Fjerne ukrudt
4. Rive
5.  Monitorere planter
6. Slå græs

Med Fiskars’ tagrenderenser fra QuikFit-serien bliver det lettere at holde tagrenderne fri for snavs og blade. .

Af hensyn til natur og økologi er det en god idé at forsøge at bevare en balance i haven under efterårsklargøringen. Riv de faldne blade sammen, og læg dem under planterne i bedene - eller komposter dem, så bladenes energi sendes retur til jorden. Foruden at være til nytte for planterne til de koldere dage vil gavnlige insekter som mariehøns og guldøjer kunne finde vinterly under bladene.

Plant om efteråret og nyd en blomstrende have næste forår.

Flere typer træer, buske og blomster foretrækker at blive plantet om efteråret, før frosten sætter sig i jorden og fugtigheden stadig er høj i både luft og jord. Pæoner, roser og klematis er eksempler på blomster, der skal plantes før overgangen. Forårsblomstrende løgplanter skal også sættes i det tidlige efterår for at give et smukt blomstrende forår.
Jo tidligere på efteråret du lægger dine forårsløg, desto flottere en blomstring opnår du. Husk, at løgene skal være faste, kompakte og ikke vise tegn på skimmel. Derudover er det vigtigt, at løgene ikke begynder at spire, før de sættes i jorden. Strø gødning de steder, hvor du har lagt løg, så resulterer løgene i både større blomster og planter.


Vi tager haven ind for vores egen skyld
Der er ingen tvivl om, at vi bruger en masse tid på havearbejde for i sidste ende at nyde haven, høste frugterne og beundre de smukke planter. Men da respondenterne i Fiskars’ undersøgelse skulle tage stilling til udsagnet "det er vigtigt, hvordan naboerne opfatter min have/altan", var kun en ud af fire danskere enige, mens mere end halvdelen svarede, at de ikke synes, det er vigtigt. Undersøgelsen viser dermed, at vi i de nordiske lande ikke synes at være så optaget af, om andre finder vores grønne oaser smukke - sammenlignet med havefolk i andre europæiske lande. I Italien og Polen er haveejerne af en anden opfattelse: Henholdsvis op til 50 procent og 55 procent mener, at det er vigtigt, hvordan naboerne opfatter deres haver eller altaner. Måske er haven et sted, hvor det vigtigste for os er at imødekomme vores eget behov for nærhed til naturen?

Om undersøgelsen

Fiskars producerer en række af forbrugerundersøgelser, der genererer omkring 30.000 interviews om året. Undersøgelsen Haveglæde bygger videre på Fiskars’ haveundersøgelsen fra 2017, som allerede dengang fandt en forbindelse mellem havearbejde og velvære. Den seneste undersøgelse Haveglæde med fokus på haveejere og personer, som laver havearbejde, involverede i alt 2.700 respondenter fra Sverige, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen, Holland, Norge, Storbritannien og USA.

Relateret indhold

17.05.2024Designbase.dk

Et skridt på vejen mod fair konkurrence: Temu anklages for at manipulere kunderne

16.05.2024Designbase.dk

Dansk kunsthåndværk og design styrker det grønne aftryk

18.03.2024Denwax/Hair Care

Sponseret

Naturlig pleje til havens møbler

18.03.2024Denwax/Hair Care

Sponseret

Klar til en ren og velplejet udendørssæson

18.03.2024Designbase.dk

Skab hyggelige oaser i uderummet

18.03.2024Designbase.dk

Det udendørs er ”in”

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponseret

Gør lange sommeraftner lidt lunere og langt hyggeligere

18.03.2024GARDEN LIFE ApS

Sponseret

Oplev glæden ved at dyrke grønsager i haven

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
3daysofdesign
Messe
3daysofdesign

En platform til at fremvise og fejre fantastisk design

Dato

12.06.2024

Sted

Frederiksgade 1, 3rd floor 1265 Copenhagen K

TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023