Royal Copenhagens juleborde: Epoker

60 år med Royal Copenhagens juleborde udgør i sig selv en epoke fyldt med detaljerige, inspirerende og personlige iscenesættelser af den værdifulde højtid og de traditioner og måltider, som vi bliver ved med at samles om år efter år.

Royal Copenhagens juleborde. Bordet er skabt af Lin Utzon. Stylet af Cille Grut for Royal Copenhagen.. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Gennem årene har Royal Copenhagen og de inviterede borddækkere generøst hyldet julens mangfoldighed i fortid og nutid og bidraget til at tegne konturer af epoker – i æstetik forankret i tidens kunstneriske bevægelser, i værdier og i kulturelle forandringer. 

I år fejres 60 års historie med Royal Copenhagens juleborde med endnu et kapitel af fortællinger fra unikke formidlere.

Epoker sætter en ramme om den helt store historie, skaber sammenhænge på tværs af tid og rum og bidrager til en dybere forståelse af verden - både den fælles og den personlige. I jubilæumsåret 2023 har seks markante og vidt forskellige kulturpersonligheder, som hver især har været med til at definere tidsånden i kraft af deres kunstneriske virke, dækket et julebord, der sammenfatter elementer fra de vigtigste epoker i netop deres liv – og som udgør er essensen af jul for dem hver især. De personligt fortolkede juleborde udstilles traditionen tro i de historiske rammer i Royal Copenhagens Flagship Store på Amagertorv 6 i København.

Med en historie på næsten 250 år er Royal Copenhagen en del af mange danskeres kulturelle bevidsthed – en konstant, der både trækker en rød tråd til fortiden og baner vej for nye horisonter. 

Royal Copenhagens juleborde er et billede på netop denne forbindelse mellem det, der definerer os i kulturelle fællesskaber, og de visioner, vi har for fremtiden. Dermed er julebordene Royal Copenhagens gestus til alle – på tværs af generationer og nationaliteter – som gerne vil opleve julens traditioner og særlige tiltrækningskraft i et nyt lys. Samtidig er julebordene en hyldest til kreativitet, håndværk og kunst – elementer, der er dybt forankrede i porcelænsfabrikkens DNA og i de inviterede kulturprofilers virke. 

Under temaet ”Epoker – 60 år med Royal Copenhagens Juleborde” præsenteres fem juleborde dækket af seks kreative profiler, der hver især har sat et markant aftryk på dansk kultur – nogle gennem flere årtier uden at miste relevans i nutiden, andre godt på vej i deres innovative rejse. Hver især fortolker de deres personlige jul, sådan som den er oplevet, erfaret og sanset i vigtige og skiftende faser i deres liv. 

Årets julebordsdækkere 2023 er:

  • Lin Utzon (f. 1946). Internationalt anerkendt kunstner med speciale i keramik og tekstil. Har skabt stel og unika for Royal Copenhagen fra 1978-90 og dækket julebord første gang i 1986.
  •  Alberte Winding (f. 1963). Sanger, musiker, forfatter, skuespiller og kunstner. En af Danmarks mest populære sangskrivere og artister gennem de sidste 40 år.
  • Jesper Binzer (f. 1965). Rockmusiker, sangskriver, TV-vært og musikformidler. Har siden 1982 været forsanger og guitarist i D-A-D, der er et af Danmarks mest populære rockbands. Skaber et mangfoldigt julebord i samarbejde med den anerkendte kunstner Anika Lori.
  • Karen Kjældgård-Larsen (f. 1974). Anerkendt dansk keramiker, der har skabt stellet Blå Mega for Royal Copenhagen. Kendt for sin legende tilgang til keramik i kunstnerduoen Claydies. Har dækket julebord første gang i 2007.
  • Saks Potts Designduo bestående af de to barndomsveninder Cathrine Saks (f. 1993) og Barbara Potts (f. 1993). Har skabt deres eget fashionbrand, grundlagt i 2014. Har opnået international succes med deres design. Modtager af den prestigefyldte Wessel & Vett Fashion Prize i 2023.

skabt af Lin Utzon. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Alberte Winding. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Alberte Winding. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Jesper Binzer. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Jesper Binzer. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Karen Kjældgaard Larsen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Karen Kjældgaard Larsen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Saks Potts. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Saks Potts. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Mere fra...

11.12.2023Designbase.dk

Maison&Objet introducerer ”Hospitality Lab”

08.12.2023Designbase.dk

Det nemme liv

07.12.2023Designbase.dk

Hvid vinter

06.12.2023Designbase.dk

Håndlavet naturnyhed

06.12.2023Designbase.dk

Det ønsker danskerne sig til jul i år

05.12.2023Designbase.dk

Alle har brug for et mentalt re-load

01.12.2023Designbase.dk

EuroCIS fremviser AI-værktøj for butikstyveri

01.12.2023Designbase.dk

Tefal og Jamie Oliver fejrer 20 års madlavning sammen

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023