Royal Copenhagens juleborde: Epoker

60 år med Royal Copenhagens juleborde udgør i sig selv en epoke fyldt med detaljerige, inspirerende og personlige iscenesættelser af den værdifulde højtid og de traditioner og måltider, som vi bliver ved med at samles om år efter år.

Royal Copenhagens juleborde. Bordet er skabt af Lin Utzon. Stylet af Cille Grut for Royal Copenhagen.. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Gennem årene har Royal Copenhagen og de inviterede borddækkere generøst hyldet julens mangfoldighed i fortid og nutid og bidraget til at tegne konturer af epoker – i æstetik forankret i tidens kunstneriske bevægelser, i værdier og i kulturelle forandringer. 

I år fejres 60 års historie med Royal Copenhagens juleborde med endnu et kapitel af fortællinger fra unikke formidlere.

Epoker sætter en ramme om den helt store historie, skaber sammenhænge på tværs af tid og rum og bidrager til en dybere forståelse af verden - både den fælles og den personlige. I jubilæumsåret 2023 har seks markante og vidt forskellige kulturpersonligheder, som hver især har været med til at definere tidsånden i kraft af deres kunstneriske virke, dækket et julebord, der sammenfatter elementer fra de vigtigste epoker i netop deres liv – og som udgør er essensen af jul for dem hver især. De personligt fortolkede juleborde udstilles traditionen tro i de historiske rammer i Royal Copenhagens Flagship Store på Amagertorv 6 i København.

Med en historie på næsten 250 år er Royal Copenhagen en del af mange danskeres kulturelle bevidsthed – en konstant, der både trækker en rød tråd til fortiden og baner vej for nye horisonter. 

Royal Copenhagens juleborde er et billede på netop denne forbindelse mellem det, der definerer os i kulturelle fællesskaber, og de visioner, vi har for fremtiden. Dermed er julebordene Royal Copenhagens gestus til alle – på tværs af generationer og nationaliteter – som gerne vil opleve julens traditioner og særlige tiltrækningskraft i et nyt lys. Samtidig er julebordene en hyldest til kreativitet, håndværk og kunst – elementer, der er dybt forankrede i porcelænsfabrikkens DNA og i de inviterede kulturprofilers virke. 

Under temaet ”Epoker – 60 år med Royal Copenhagens Juleborde” præsenteres fem juleborde dækket af seks kreative profiler, der hver især har sat et markant aftryk på dansk kultur – nogle gennem flere årtier uden at miste relevans i nutiden, andre godt på vej i deres innovative rejse. Hver især fortolker de deres personlige jul, sådan som den er oplevet, erfaret og sanset i vigtige og skiftende faser i deres liv. 

Årets julebordsdækkere 2023 er:

  • Lin Utzon (f. 1946). Internationalt anerkendt kunstner med speciale i keramik og tekstil. Har skabt stel og unika for Royal Copenhagen fra 1978-90 og dækket julebord første gang i 1986.
  •  Alberte Winding (f. 1963). Sanger, musiker, forfatter, skuespiller og kunstner. En af Danmarks mest populære sangskrivere og artister gennem de sidste 40 år.
  • Jesper Binzer (f. 1965). Rockmusiker, sangskriver, TV-vært og musikformidler. Har siden 1982 været forsanger og guitarist i D-A-D, der er et af Danmarks mest populære rockbands. Skaber et mangfoldigt julebord i samarbejde med den anerkendte kunstner Anika Lori.
  • Karen Kjældgård-Larsen (f. 1974). Anerkendt dansk keramiker, der har skabt stellet Blå Mega for Royal Copenhagen. Kendt for sin legende tilgang til keramik i kunstnerduoen Claydies. Har dækket julebord første gang i 2007.
  • Saks Potts Designduo bestående af de to barndomsveninder Cathrine Saks (f. 1993) og Barbara Potts (f. 1993). Har skabt deres eget fashionbrand, grundlagt i 2014. Har opnået international succes med deres design. Modtager af den prestigefyldte Wessel & Vett Fashion Prize i 2023.

skabt af Lin Utzon. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Alberte Winding. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Alberte Winding. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Jesper Binzer. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Jesper Binzer. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Karen Kjældgaard Larsen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Karen Kjældgaard Larsen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Saks Potts. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Skabt af Saks Potts. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen

Relateret indhold

18.06.2024Designbase.dk

København er en designmetropol

18.06.2024Designbase.dk

Bureaukratibyrden rammer de små

28.05.2024Familianna Denmark ApS

Sponseret

Familianna: En fusion af dansk design og spansk inspiration

29.04.2024Designbase.dk

Ambiente Trends 24+: En iscenesættelse af stilhedens luksus, nye kompositioner og digitale innovationer

29.04.2024Designbase.dk

Kay Bojesen inspirerer på Roskilde

29.04.2024Designbase.dk

Det smukt dækkede bord

29.04.2024Hamonoya ApS

Sponseret

Porcelæn er essentielt

29.04.2024Dottir Nordic Design

Sponseret

Hos Dottir Nordic design er "at gøre sig umage" en dyd - også når du dækker bord

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TRENDS UP WEST
Messe
TRENDS UP WEST

THE SHOW WILL GO ON!

Dato

29.06.2024

Sted

AREAL BÖHLER i Düsseldorf

TrendSet Munich
Messe
Trendset i München

FYRVÆRKI AF IDÉER, PRODUKTER OG TRENDS

Dato

06.07.2024

Sted

Am Messesee 6, 81829 München

Dimex
Messe
Det bliver alt andet end almindeligt: Nordstil sommerudgaven er klar.

"Fra regionen - til regionen” er temaet for den kommende Nordstil sommerudgave, der finder sted fra 27. til 29. juli 2024. I tæt forbindelse med Hamborg Messe og i bæredygtighedens ånd støtter Nordstil den nordlige region på en række forskellige måder. Forhandlere i Norden kan forvente en bred vifte af mærkevareproducenter, markante nystartede virksomheder, originale producenter og unge designere på deres sædvanlige ikke-standardiserede måde. Inspiration er garanteret!

Dato

27.07.2024

Tid

08:00

Sted

Hamburg

Dimex
Messe
Nordstil - Bestillinger afgives i nord

Som det nordlige knudepunkt tiltrækker Nordstil hvert år adskillige købere om bord - det er her den nordtyske detailhandel og mange flere bestiller innovative produkter til deres sortiment. Masser af impulser og et udvalg af produkter, der ikke er andre steder i sigte i norden!

Dato

27.07.2024

Tid

10:00

Sted

Hamborg

Formland
Messe
Vi ses til Formland Autumn

Nordens mest inspirerende design- og interiørmesse 17. - 19. august 2024

Dato

17.08.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Stockholmsmässan
Messe
Velkommen til Formex

Formex er en messe for dig, der arbejder inden for gave-, boligtekstil- og boligindretningsbranchen eller medierne. Er du køber, dekoratør, designer, stylist eller arkitekt, er du hjertelig velkommen!

Dato

27.08.2024

Tid

09:30

Sted

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Copyright 2023