Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

EU Kommissionen har ændret deres tolkning af mikroplastreguleringen, men den lovede vejledning om reglerne er forsinket

Foto: Nechama Lock on Unsplash

I efteråret trådte de nye regler om mikroplast i kraft. Der har siden været en del spørgsmål om tolkningen af disse regler. Nu har EU Kommissionen ændret deres tolkning, når det kommer til varer og artikler, som har fast glimmer påhæftet på ydersiden. Det betyder, at de nu er undtaget fra reglerne.

Reglerne om mikroplast trådte i kraft 17. oktober 2023. Reglerne medfører, at mikroplast ikke må markedsføres som stoffer alene eller i blandinger i en koncentration på 0,01 vægtprocent eller derover, hvis mikroplasten er til stede for at give en eftertragtet egenskab. Som udgangspunkt gælder reglerne ikke for artikler. Artikler defineres under REACH som: ”En genstand, der under fremstillingen har fået en særlig form, overflade eller design, der i højere grad end den kemiske sammensætning er bestemmende for dens funktion”. Glimmer og glitter er omfattet af reglerne, hvis det indeholder mikroplast.

Siden reguleringen trådte i kraft, har der dog været drøftelser om fortolkningen af reglerne. Og netop i forhold til hvad reglerne sagde om artikler, der var påhæftet glimmer, har der været usikkerhed. I første omgang vurderede EU Kommissionen, at artikler, hvor glimmer var påhæftet med et dekorativt formål, var omfattet af reglerne, hvis glimmer kunne falde af under brug. Det betød, at dekorative genstande som julekugler og andre pyntegenstande med glimmer eller mikroplast udenpå, der kunne falde af, var omfattet af reglerne.

Men EU Kommissionen har nu ændret deres vejledning på dette punkt. Nu fremgår det, at ”artikler med glitter påhæftet på deres overflade ikke er omfattet af reguleringen”. Derfor kan artikler med påsat glimmer alligevel fortsat markedsføres.

EU Kommissionen havde lovet at fremsætte en detaljeret vejledning om reglerne inden nytår, men den venter vi stadig på – det er forventningen, at den kommer inden sommer.   

-PF

Relateret indhold

19.04.2024Designbase.dk

Virksomheder står alene med udfordrede lærlinge

19.04.2024Designbase.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

18.04.2024Designbase.dk

Ny ungdomsuddannelse kan skaffe flere unge til erhvervsuddannelserne

17.04.2024Designbase.dk

Engros- og detailhandlen lægger an til blød landing

17.04.2024Designbase.dk

Færre konkurser i Danmark, mens Sverige stadig er ramt

17.04.2024Designbase.dk

ESG skal være nemt for SMV’er

16.04.2024Witt

Sponseret

Witt A/S overtager distributionen af Aiper kabelfri poolrobotter i Norden

16.04.2024Designbase.dk

Nyt regnskab fra Bygma Gruppen:  Investeringer trods et udfordrende marked

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023