Første deadline for producenters emballageansvar er nu

Allerede 1. april 2024 skal virksomheder have registreret sig og efterfølgende indberette for meget og hvilke typer af emballage de anvender.

Foto: Brandable Box/Unsplash

”Formålet med producentansvaret er at motivere virksomheder til at benytte sig af emballage, der er lettere at enten genbruge eller genanvende. Som tallene også indikerer er det en kæmpe opgave, der skal løftes af de berørte virksomheder såvel individuelt som i fællesskab,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Emballageretur. Helt konkret betyder det, at producenter fremover vil være ansvarlige for den emballage de anvender fra vugge til grav.

Bæredygtig emballage betyder mindre afgift

Producentansvaret er sammensat sådan at virksomheder i høj grad selv kan påvirke deres emballageafgift ved at skrue på type og mængde af emballage. Pap og papir er fx markant billigere i afgift end plastik, fordi det er lettere at genanvende.

”Vores erfaring er, at der er meget at vinde ved at forenkle tilgangen til emballage, så gå efter de lavthængende frugter. Reducer antallet af emballagevarianter til et minimum, afsøg muligheden for hovedsageligt at bruge emballage, der er let at genanvende, og stil krav til din egen organisation og til samarbejdspartnere om at minimere anvendelsen af emballage i det hele taget,” forklarer Morten Harboe-Jepsen.

Digitale værktøjer skal lette overgangen

Emballageretur har udviklet redskabet Prisindikatoren, hvor virksomhederne kan beregne deres afgift baseret på information om deres emballage. Derudover har Emballageretur også lavet Budgetskemaet, hvor virksomheden udfylder informationerne og Emballageretur herefter indberetter til myndighederne. Begge onlineredskaber er tilgængelige for virksomheder, der gratis har registreret sig som medlemmer af Emballageretur.

”De potentielle omkostninger er naturligvis noget, som interesserer alle virksomheder, og det samme gør sig gældende i forhold til, hvad der helt konkret skal indberettes, og hvordan det skal gøres. Derfor har vi investeret i udviklingen af digitale værktøjer, som kan hjælpe virksomhederne godt på vej. Desuden er man naturligvis altid velkommen til at kontakte os, hvis man har spørgsmål i forbindelse med producentansvaret,” slutter Morten Harboe-Jepsen.

Emballageretur hører under den kollektive non-profit-ordning Retur, der også indbefatter Batteriretur, Elretur og Tekstilretur. Retur har i knap 20 år håndteret producentansvar på danske virksomheders vegne.

Find mere information her.

IDL

Stockholm Furniture Fair

Sponseret

Stockholm Furniture Fair 2025 fremhæver fremtidens konstruktion og hænderne bag håndværket

Formland

Sponseret

Speak Up!

Relateret indhold

19.03.2025Designbase.dk

Udvikling og anerkendelse holder Europas ældre i arbejde

18.03.2025Designbase.dk

4 ud af 10 virksomheder vil ikke søge kompensation i dag

17.03.2025Designbase.dk

Færre forretninger i Danmark – detailhandlen under pres

17.03.2025Designbase.dk

Husk fristen for udbetaling af den 5. ferieuge

14.03.2025Designbase.dk

Nye kapitalkrav ved stiftelse af ApS

13.03.2025Designbase.dk

Færre konkurser i Danmark januar

12.03.2025Xilium

Sponseret

Problemer med IT systemet? Kom jeres hovedpine til livs med automatiseringen af forretningssystemet

12.03.2025Designbase.dk

Stort millionboost til kvindelige iværksættere

Hold dig opdateret med designbase.dk

Bliv en del af design- og interiørbranchens eksklusive fællesskab. Få indsigt i de nyeste produkter, trends og tendenser, spændende interviews, temaer, unikke jobtilbud og spændende events.

Se flere temaer

Events

Se alle

Copyright 2023