Fremtidens genanvendte, bæredygtige materialer

Hvilke materialer skal vi anvende i fremtiden? Og kan vi måske bruge affald til at fremstille nye produkter? Det var nogle af de spørgsmål, der blev stillet på den progressive udstilling af fremtidens bæredygtige materialer ”Cirkular materials for future dining” på Ambiente i Frankfurt.

Foto Pia Finne.

”Det gælder materialer, der fremmer genanvendeligheden af produkter eller teknologier, der kan reducere emissioner. I det næste årti vil industrisamfundene skulle håndtere omstillingen til en cirkulær økonomi. De projekter, vi har fundet frem til, viser, at råstoffer fra mikroorganismer og dyre- og planteaffald har potentiale til at distancere sig fra petrokemiske materialer i fremtiden". Det siger ’professor Dr. Sascha Peters, HAUTE INNOVATION, , der står bag udstillingen, og han forventer vidtrækkende innovationer især indenfor spisesektoren.

Organiske rester til en ny materialekultur

Omstillingen til en cirkulær økonomi vil påvirke alle områder af livet og alle industrier uden undtagelse. Biobaserede materialealternativer til energiintensive materialer som metaller og keramik er ved at dukke op, hvilket også muliggør plastfrie produktløsninger. Derudover udvikles cirkulære forretningsmodeller i stigende grad i den tekniske cyklus.

Omstillingen i energiproduktionen til regenerative kilder er i fuld gang. I det biologiske kredsløb rummer brugen af naturressourcer og identifikationen af tidligere ubrugte organiske restkoncentrationer det største potentiale for innovation, især på designområdet. I det tekniske kredsløb handler det primært om at finde nye cirkulære forretningsmodeller for tekniske materialer som metaller eller keramik samt om at holde syntetiske materialer i kredsløbet. Det betyder, at arbejdet med genanvendelige materialer vil få større betydning. 

I øjeblikket arbejder mange nystartede virksomheder, forskere eller designere over hele verden med materialeinnovationer i grænsefladerne mellem biologi og klassiske materialeteknologier, hvilket vil resultere i en bæredygtig reduktion af emissioner.

Bevidsthed om miljøvenlig anvendelse af råstoffer, nytænkning i materialekredsløb, ressourcebesparende udvikling og regenerative energiteknologier er fokus for en dekarboniseret industri. 

Foto: Pia Finne.

Opbevaringsbeholdere til mad af birkebark

Antibakterielle, isolerende og vandafvisende birkebarkbeholdere holder madvarer friske i længere tid og er utroligt holdbare, samtidig med at de er vedligeholdelsesfrie. På grund af sine æteriske olier skaber birkebark det perfekte miljø egnet til opbevaring af brød, kiks, pasta, bær, bælgfrugter og andre løse tørre fødevarer eller. De er perfekte til aromaforseglende opbevaring af te, kaffe, krydderier og nødder. Om nødvendigt kan beholderne skylles med vand. Udover det er der ikke behov for yderligere vedligeholdelse af overfladen. www.moya-birch-bark.com

Foto: Pia Finne.

Glas af aske

Dette glas er fremstillet af træaske fra pizzeriaer, muslingeskaller fra fiskerestauranter og kvarts. To ud af tre ingredienser er således vedvarende ressourcer i form af affald, og alle tre ressourcer er tilgængelige overalt. De ellers almindelige ingredienser til glas udvindes ved hjælp af ekstremt forurenende metoder og sendes på tværs af kontinenter. Disse ressourcer er begrænsede og i nogle tilfælde truet af klimaændringer. Farvet glas fremstilles også ved hjælp af giftige kemikalier eller metaloxider, som begge undgås her. www.studiopeipei.com

Foto: Pia Finne.

Brødkasse 

Brødkassen N.O.S.W. består af 3D finér karuun, Anröchter sten fra Westfalen og et skærebræt lavet af lokal aske. Den kan bruges til at købe, opbevare, tilberede og servere bagværk. Designet omhandler spørgsmålet om bæredygtighed i bredere forstand. Hvert råmateriale kan spores tilbage til dets nøjagtige oprindelse. Desuden omhandler det forholdet mellem individet og produktet. Det afspejler overvejelser vedrørende opfattelse, værdi, håndtering og betydning af produkter. www.sebastiankommer.com

Foto: Pia Finne.

Træbaseret, genanvendeligt materiale

Neolign er et træbaseret, genanvendeligt materiale udviklet af WYE Design. Den består af 83% træflis, et biprodukt fra træindustrien, maling og polymerer. Der fældes ikke nyt træ for Neolign materialer. Alle produkter fremstilles ved at genbruge biprodukter fra træforarbejdningsindustrien. I slutningen af ​​dens levetid kan møblerne returneres, så den materielle ressource bliver brugt igen og igen. Som et incitament til returnering tilbyder producenten en kredit på op til 40 % af den oprindelige pris.

www.wye-design.com

Foto: Pia Finne.

3D printet citron frugtskål

Duna er den miljøvenlige frugtskål designet af Krill Design og skabt af gemte citronskaller fra Middelhavet. Krill Designs patenterede proces opsnapper appelsinskaller, kaffegrums, æggeskaller og andre ressourcer fra fødevareforsyningskæden, der fejlagtigt betragtes som affald, og forvandler dem til biomateriale, hvorfra vi laver økodesign-produkter på SD-print. Forvandling af madaffald til biologisk nedbrydelige designobjekter!

www.krilldesign.net

Foto: Pia Finne.

Muddernisme

Vand er en del af et evigt kredsløb, som vi alle er en del af. Projektet MUDERNISM fejrer vandets kredsløb med forhistoriske designikoner, og glaseret med forskellige materialer, der stammer fra moderne vandbehandling. Arkæologer opdagede keramiske designs fra omkring 6368 før nutid begravet i den hollandske jord. Studio Billie van Katwijk hylder dette banebrydende design ved at genskabe en klassiker: tragtbægeret. Vi glaserer den gamle mudderform med resterne af de seneste videnskabelige udforskninger.

www.billevankatvijk.com

Foto: Pia Finne.

Æggemateriale

Årligt lægger i gennemsnit 6,4 milliarder høns 1,1 billioner æg. Samtidig går en tredjedel af al mad om året tabt eller spildt, herunder æg, der har kort holdbarhed, og hvis skrøbelige skal ikke er den bedst egnede beskyttelse mod forarbejdning og transport. I projektet ”hvordan kan du lide dine æg” bliver indholdet til en beholder, en æggekop fremstilles af kasserede æg. Den udforsker den ekstraordinære væsentlighed af en almindelig forbrugsvare. Ikke-nedbrydelig plast er meget problematisk i dag. I projektet bruges en ny, fuldt nedbrydelig bioplast til at skabe en fortælling om forbrug og affald. www.bassestittgen.com

Foto: Pia Finne.

Omdannelse af brun tang

Hovedbestanddelen af ​​brun tang er alginat: en biopolymer, som kan trækkes ud, omdannes til en gel og spindes til et stærkt, men fleksibelt garn i forskellige tykkelser.

En række rene naturlige pigmenter, der stammer fra mikroalger, kan tilføjes for at opnå sofistikerede farvenuancer. Det muliggør en bred vifte af tekstilapplikationer. En sådan udnyttelse af tang giver en lukket kredsløbs-livscyklus - fra økologisk nyttig dyrkning over forarbejdning og brug til biologisk nedbrydelighed.

www.junisun.com

Foto: Pia Finne.

Sukkerskål

Endnu en gang har din kollega brugt det sidste sukker til sin morgenkaffe og glemt at fortælle dig det? Intet problem. Brug bare skålen i stedet til at søde din drink. Takket være sukkerskålens spiraldesign kan de enkelte segmenter, som nogenlunde svarer til mængden af ​​en sukkerterning, brækkes af og bruges til at søde enhver form for varm væske.

www.haute-innovation.com

Foto: Pia Finne.

Læder af appelsinskræl

Appelsinhuden er en rest af madaffald, der også kan genanvendes. Appelsinskræller kan let omdannes til et biologisk nedbrydeligt og komposterbart læderlignende materiale uden at tilsætte kemikalier, fordi komponenterne gør skrællene stabile af naturen og dermed gør materialet  stabilt.

www.haute-innovation.com

Foto: Pia Finne.

Kaffeur

Det første ur på verdensplan med et etui lavet af genanvendt kaffegrums kommer med en alternativ læderrem baseret på cellulosefibre. Dermed kombineres perfekt æstetisk, innovativt design og holdbare, bæredygtige materialer. Defineret af sit minimalistiske, elegante look, har den en rund kasse parret med en slank, Bauhaus-inspireret urskive og detaljer. Dens tidløse design rundes af med en blød, robust vegansk læderrem. www.kaffeeform.com

Foto: Pia Finne.

Lokalt benglas

En blanding af to affaldsprodukter: Dyreknogler fra slagteindustrien og slibeslammet fra vinduesglasindustrien. Sammen skaber de en unik glasblanding med tre looks: gennemsigtig, opalin eller uigennemsigtig. I glasprojektet blev benaske fra forskellige dyr og forskellige husdyrhold sammenlignet med hinanden. Disse viser en tydelig farveforskel i resultatet. Mens fabriksopdrættet oksekød for eksempel producerer et stærkt grønt glas, producerer fritgående oksekød med dets ben et blåt glas. www.ellaeinhell.com.

Foto: Pia Finne.

Fiskeskælmateriale

Scalite er fremstillet 100 % af fiskeskæl indsamlet i Frankrig fra bæredygtigt forvaltede bestande af sardiner eller laks. Der bruges en naturlig biopolymer. Under processen udtrækkes biopolymeren og blandes med den mineralske del af skæl for at skabe grundlaget for materialet. Resultatet er et pulver, som komprimeres for at danne ark af forskellige dimensioner. Scalite er fri for enhver harpiks, plastik eller kunstig lim, der potentielt kan være skadelig for os og miljøet. Scalite er fuldt genanvendeligt og VOC-fri, det kan farves i forskellige nuancer. www.scale.vision

Foto: Pia Finne.

Basalt

Kontrasterende materialer kombineres gennem præcist håndværk og geometri. Basaltsten dannes, når lava størkner, og den kommer i kontakt med vand eller luft. Takket være den naturlige proces er de store porer i stenen fyldt med andre mineraler og krystaller, og stenens naturlige og uregelmæssige liv skal fejres. www.buzao.me

Foto: Pia Finne.

Bionedbrydeligt bestik

NomNom er et økologisk bestiksæt, der er væsentligt mere holdbart end konventionelle øko-alternativer på grund af dets biologiske belægning. Alle delene er fuldstændig plantebaserede og 100 % biologisk nedbrydelige. En rent biologisk belægning gør genstandene vandafvisende. Det giver også materialet en meget glattere overflade, der minder om plastik, og som føles meget mere behagelig på læberne end konventionelle produkter uden belægning. I modsætning til mange andre biologiske finishes ligger belægningens smeltepunkt over 80°C. Dette er ikke kun vigtigt for brug i kontakt med varm mad, men gør det også muligt at bruge det til varme drikke. www.philipphairke.de

Mere fra...

11.12.2023Designbase.dk

Maison&Objet introducerer ”Hospitality Lab”

08.12.2023Designbase.dk

Det nemme liv

07.12.2023Designbase.dk

Hvid vinter

06.12.2023Designbase.dk

Håndlavet naturnyhed

06.12.2023Designbase.dk

Det ønsker danskerne sig til jul i år

05.12.2023Designbase.dk

Alle har brug for et mentalt re-load

01.12.2023Designbase.dk

EuroCIS fremviser AI-værktøj for butikstyveri

01.12.2023Designbase.dk

Tefal og Jamie Oliver fejrer 20 års madlavning sammen

Events

Se alle

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023