Med fokus på det essentielle

Den overordnede trend på Ambiente var det essentielle. Og i Living-, Dining- og Giving-sektionerne blev trenden oversat til det hyggelige, det bæredygtige og det naturlige. Hele 141.000 besøgende oplevede denne gang messen i Frankfurt.

Ambiente er verdens største messe for produkter til bordet, køkkenet og husholdningen, gaveartikler, smykker og modetilbehør såvel som dekorative produkter, designkoncepter og boligtilbehør.

Da messen denne gang løb ad stablen udstillede 4.454 virksomheder deres nye produkter og innovationer for de 141.000 besøgende fra 154 lande. Fra Danmark var der 91 udstillere, hvilket er det højeste antal i mange år.
Selv om trenden inden for de forskellige områder er forskellig, fra køkkentøj til møbler og gaver, så har de en klar fællesnævner: At det essentielle i livet – mere tid til familien og en selv – også fortsat bliver mere og mere vigtigt. Det betyder, at der skabes hygge; en atmosfære af velvære i boligen, og hertil kommer en forkærlighed for det originale, det håndlavede og det hjemlige.

I år gik producenterne i høj grad efter de naturlige materialer som flet, træ, kork og keramik. Ubehandlede overflader kombineres med glaserede, relief-agtige teksturer. Stærke kontraster i materialemikset ses som overraskende taktile effekter. Når det gælder motiver, ses geometriske mønstre, fine linjer og etniske dekorationer. I foråret ses også blomstermotiver i selskab med fugle, sommerfugle og biller. Fisk, havdyr og krabber ses som mønstre eller som dekorative elementer i sig selv, og dermed skabes en middelhavsagtig stemning til sommeren. Side om side med det ses ananas, papegøjer og frem for alt kaktus som motiver, der tegner trenden.

Når det gælder farverne, konfronterer den førstkommende sæson os med diskret nude, beige og sand-nuancer, der efterlader masser af plads til individuelle accenter. I Living-segmentet sættes scenen således for ”drivhus”-trenden med en frisk æblegrøn, en denimblå og en fin version af en støvet pink. Som komplimenterende nuancer ses dyb sort, kobber og guld. I kategorien madlavning og gourmet liver tingene for alvor op med kraftfulde, strålede primærfarver, der spiller op til de friske pasteller.

Living:
Skulpturelle og geometriske former sætter i større eller mindre grad rammerne for atmosfæren i Living-sektionen. Rundede lænestole med ekstrahøje ryglæn og vaser, der ligner foldet papir, sætter klare aftryk i hjemmet. Hertil kommer også multifacetterede belysningskilder – mange af dem skabt som skulpturer i wire. Trenden understreges af geometriske mønstre på puder, tæpper og forskellige æsker og bokse med videre. De overvejende farvenuancer er sort og hvid med kobber, guld og sølv samt midnatsblå som accenter.

Transparent og delikat
Netop for at matche den rene, næsten stringente, stil ses der - enten som contrast eller i combination med – en trend mod det delikate, de fine detaljer, lyset og letheden. Her ses en del glas – ofte i høj kvalitet og med en høj grad af håndværk. Her ses filigran-mønstre, vægure I træ og sølvrammer kombineret med delikate grene og planter som bregner og græsser.

Dekoration: individuel og unik
Detaljerigdommen ses på krukker, stel, servietter og håndklæder: 2017 handler om illustrationer. Det understreger også lysten til de individuelle og håndskabte produkter – med fine linjer og ofte tegnet naturalistisk. Kaniner, blade, hunde, biller og planter ses. Blødhed og blidhed er en del af trenden og ses ved brugen af pels og plaider – strikkede eller vævede i varme, naturlige toner, støvet pink eller lys blå og grå. Det handler om hygge!

Læs også: Ambiente samler en verden af boligtrends

Naturligt, multifacetteret og modern: Træ
Behovet for hygge afspejles i valget af materialer i Living-sektionen. Det er ikke længere blot borde, stole, skærebrætter og skeer, der er fremstillet i træ. I dag ses materialet formet til moderne højtalere, lysestager, legetøj og tallerkener. Træet kan stå råt og rustikt, eller overfladen kan stå poleret og glat og med et enkelt, skandinavisk designudtryk.

Herudover ses lys, der ligner træstubbe, og keramik, der tager form efter naturen. 

Dining: trends til køkkenet og bordet
I Dining-sektionen er der fokus på funktionalitet – specielt når det gælder det spiselige og den sunde livsstil. Mange materialer har det formål at bevare aromaer og vitaminer længere og at tilberede mad nænsomt for at bevare alt det gode. Emalje spiller en stadig vigtigere rolle, når det gælder gryder og pander – ikke mindst vintage look’et.

I køkkenet er glas fortsat uovertruffent af såvel praktiske som æstetiske grunde. Det ses som dobbeltvæggede kopper, glas og kaffefiltre – overalt hvor væsker skal holdes enten varme eller kolde. Herudover ses kombinationen af træ og jern, skærebrætter i overraskende dimensioner, vintage træskeer og læderdetaljer, der giver en rustik fornemmelse i køkkenet.

Retro møder det naturlige look
Pasteller bruges mere og mere. Indeni gryder, til bageforme og små elektriske apparater. Ikke mindst der, hvor designerne søger at skabe en retrostil. På samme tid er naturen en god model for designs. Vaser er designet som bakkede landskaber med videre, og i det hele taget handler det om at give indtryk af, at de vokser naturligt – som var de en del af naturen og ikke med en industriel oprindelse.

Dekorative hav og vandmotiver, der ligeledes er lånt i naturen, spiller også en stor rolle i den kommende sæson. Ofte ses de i en stylet version, strukturer, der henter inspiration i bølgemønstre finder vej til bordet og ind i køkkenet på tallerkener, kopper med videre. Hvor der er et større fokus på retrotrenden, ses der et mindre og mindre fokus på blomstermotiverne. Unikke effekter skabes på porcelæn og glas med filigranmotiver, der imiterer. Lige så populært er abstrakte farvekombinationer, der leder tankerne hen på vandfarver. 

Giving: gavetrends
Vi søger harmonien og trygheden, og det afspejler sig i giving-verdenen med et væld af nostalgiske mønstre. Selv det gode, gamle brev oplever en renæssance, fordi en håndskrevet note på et farvepapir får en helt ny værdi i denne digitale tidsalder Derfor ses de personlige beskeder også på alt fra lampeskærme til paraplyer, kufferter, kopper med meget mere.

Bæredygtighed og farveglæde
Mobiliteten og bæredygtigheden er trends, der fortsætter ufortrødent: Te og kaffe to-go og vand i specielle kopper, der er trendy og miljøvenlige.

Gaver om sommeren er dog også uforskammet farverige. Side om side med flamingoer, ananasen og enhjørningen viser kaktussen nu sin stikkende charme som lamper og på alle former for æsker med videre.

Til at sprede strandstemning i hjemmet bruges muslingeskaller, søstjerner skabt af ler, porcelæn, glas og træ. 

Artikler

22.09.2023|Designbase.dk

Forbrugerombudsmanden: Virksomheder med digitale løsninger skal huske lovgivningen

22.09.2023|Designbase.dk

Når funktionalitet og æstetisk forenes

21.09.2023|Designbase.dk

Royal Copenhagen udpeger Jasper Toron Nielsen som ny Kreativ Direktør

21.09.2023|Designbase.dk

Sensommerdrømme

21.09.2023|Designbase.dk

Versace kommer til Norden

20.09.2023|Designbase.dk

Kontrasten er inspirationsgrundpillen i ny kollektion hos Paper Collective

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023