Coronakrisen ændrer detailhandlen

Ny undersøgelse afdækker detailhandlens udvikling under coronakrisen i flere udvalgte butikker i Danmark.

Foto: Steffen Stamp..

Hvad betyder coronakrisen for handelslivet i Danmarks hovedbyer? For at belyse dét spørgsmål satte Realdania i foråret en undersøgelse i gang af butikslivet i de otte, danske byer: Randers, Horsens, Thisted, Vejen, Svendborg, Nakskov, Helsingør og Rønne.

Konkret blev åbningsforhold hos butikker, behandlere og serveringssteder i de otte byer registreret. Første gang i maj 2020. De to efterfølgende registreringer sker i november og april næste år.

De forskellige data bliver herefter sammenholdt med viden om lokale forhold, som er indhentet fra centrale aktører i byernes handelsstandsforeninger.

De første resultater ligger nu klar, og viser, at Helsingør havde den største procent af lukkede butikker, behandlere og serveringssteder med 14,9 procent. Randers lå på 9,9 procent.

”Den første registrering har vist os tegn på, at de tendenser vi allerede ser i forhold til øget nethandel samt øget konkurrence mellem bymidter og aflastningscentre, er accelereret under og efter corona-nedlukningen i foråret”, siger Ditte Marquard Jessen, der er partner og projektchef hos Urland, og fortsætter:

”Overvågningen bekræfter blandt andet, at meget handel foregår decentralt langs byernes indfaldsveje og i erhvervsområder, hvor blandt andet havecentre og butikker med boligudstyr klarede sig godt under forårets corona-nedlukning. I bymidterne var især små, lokale butikker og serveringssteder hurtige til at finde modeller for at holde åbent – fysisk og på nettet”.

Det er Urland og Institut for Center-Planlægning, som i fællesskab udfører undersøgelsen. Ud over at belyse konsekvenserne af coronakrisen for byernes handelsliv er formålet med undersøgelsen også at få større klarhed over handelslivets rolle, tilstand og organisering i byerne generelt.

Artikler

02.10.2023|Designbase.dk

Ti års forrygende fristelser

02.10.2023|Designbase.dk

Skal din virksomhed være cirkulær?

02.10.2023|Designbase.dk

Det betyder den nye ”emballagelov”

29.09.2023|Designbase.dk

Bløde køkkenfristelser

28.09.2023|Designbase.dk

Ny undersøgelse viser trends for fremtidens byliv

28.09.2023|Designbase.dk

Maison&Objet: På en jagt efter oplevelser

Udgiver

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023